用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW ...
樓主: tiramisu627
go

聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW [複製鏈接]

報名個陣講明得1000人有得面試, 報名費亦無得退, 如果覺得比左錢無得in 係一個問題就唔應該報名, 學校寫得好清楚. 無呃任何人

Moonlight819 發表於 14-11-4 14:04
Agree!
其實最好是, 如果有得IN, 當日 IN 就交費用, 差樣公平D.
有學校無得IN, 之後退番哂所有回郵信封, 證件COPY同埋BB相片比禾, 甘樣先最有交帶

引用:Quote:Moonlight819+發表於+14-11-4+14:04+

原帖由 heidya 於 14-11-04 發表
其實最好是, 如果有得IN, 當日 IN 就交費用, 差樣公平D.
有學校無得IN, 之後退番哂所有回郵信封, 證件COPY ...
我也是這樣想!一間學校為什麼連幾十元也貪呢?

引用:會唔會關個+submission+time?

原帖由 Lamshanbb 於 14-11-04 發表
會唔會關個 submission time?

sohacastle 發表於 14-11-4 14:06
報名個陣講明得1000人有得面試, 報名費亦無得退, 如果覺得比左錢無得in 係一個問題就唔應該報名, 學校寫得 ...

唔係好明,咁其實講明話 in 1000 人,點解唔收夠 1000 application forms 就停,仲繼續收?

heidya  AGREED  發表於 14-11-4 15:09

回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

唔明點解家長覺得唔合理又走去報,報完知道無得interview又叫回水,又話人哋貪錢。白紙黑字寫明都要俾人話,學校真無辜。

回覆:Taloon 的帖子

因為唔係先到先得,係根據所列條件篩選。

回覆:聖保羅堂幼稚園揾笨, 收左錢先話無得INTERVIEW

引用:唔明點解家長覺得唔合理又走去報,報完知道

原帖由 littlemybabe 於 14-11-04 發表
唔明點解家長覺得唔合理又走去報,報完知道無得interview又叫回水,又話人哋貪錢。白紙黑字寫明都要俾人話 ...
請你用眼看清楚文字,我們想表達為什麼學校不好像其他學校面試時才交費,而要一早收定,現在收了人錢又不interview人,怎樣決定誰人面試內裏只有他自己知,做法實在為了貪少少錢而抵比人鬧!

littlemybabe 發表於 14-11-4 14:34
但樓上有媽咪話唔屬於 1~8,仍然有面試機會?

引用:Quote:原帖由+littlemybabe+於+14-11-04+發

原帖由 Moonlight819 於 14-11-04 發表
請你用眼看清楚文字,我們想表達為什麼學校不好像其他學校面試時才交費,而要一早收定,現在收了人錢又不in ...
麻煩你又用下對眼睇清楚,40蚊係報名費,唔係面試費。
而且每間學校有自己嘅做法,已寫明面試篩選條件,唔同意嘅話可以唔報,報完又話人哋抵鬧就覺得可笑了。

引用:Quote:littlemybabe+發表於+14-11-4+14:34+

原帖由 Taloon 於 14-11-04 發表
但樓上有媽咪話唔屬於 1~8,仍然有面試機會?
咁呢個係另一個問題,可能係行政上出錯,或其他。但唔可以同貪錢混為一談。

如果學校講明收夠1000就停,又會令好多家長緊張,又可能引致網絡擠塞。
學校講明只會安排最多1000個面試,就係想家長報名之前考慮清楚才報名。
既然明知報左名未必有得面試,都交報名費,就無謂而家先來話學校貪果$40報名費。
每間學校一定有自己既評分方法,一早講清楚好過浪費大家時間。

引用:Quote:原帖由+Moonlight819+於+14-11-04+發

原帖由 littlemybabe 於 14-11-04 發表
麻煩你又用下對眼睇清楚,40蚊係報名費,唔係面試費。
而且每間學校有自己嘅做法,已寫明面試篩選條件,唔 ...
堂堂一間學校有這樣小家不合理的安排實在抵閙!

不再回了,明白的人自會明白。就當是學校小家吧!

pristang  我明  發表於 14-11-8 02:33

Moonlight819 發表於 14-11-4 14:42
請你用眼看清楚文字,我們想表達為什麼學校不好像其他學校面試時才交費,而要一早收定,現在收了人錢又不in ...
第一, 學校有講明只會面試 1000人, 亦講明唔會退回報名費, 並無呃任何人. 唔想冒住無得面試而損失$40的風險既, 應該一早就唔好報名.
第二, 每間學校都有自已既收生準則, 有得面試唔代表會有 offer. "怎樣決定誰人面試內裏只有他自己知" 正如其它學校"怎樣決定誰人有 offer 內裏只有他自己知" . 如果你小朋友去左其它學校面試完無 offer, 你會唔會話間學校呃你啊?

pristang    發表於 14-11-8 02:34

當初明知有機會交左報名費係無得in, 咁介意的家長為何要報名?
如果家長覺得報名手法有問題的, 相信學校亦不合適該家長, 為何要報呢?
心甘情願報左又覺得唔抵, 好奇怪

其實報唔報名係家長自由選擇, 唔鍾意間學校可以唔報
報咗唔鍾意可以唔去面試. 學校收咗唔鍾意可以唔去讀,
全部都係家長自主決定, 反而學校係好被動
老實講學校要處理咁多報名, 又要搞面試又要開放日, 而中間肯定有人交完留位費而唔讀, 快要開學時學校再call人去註冊, 佢地收個40蚊象徵行政費實質做多好多野架. 我係家長但都好明白學校的難處.

pristang  agree  發表於 14-11-8 02:35
‹ 上一主題|下一主題