用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: lingchai
go

Deleted   [複製鏈接]

lingchai 發表於 14-11-3 18:37
正式係一條龍直屬都好,有中學的,直升都唔係問題。其實,唔係靠自己考入的,太擔心呀仔墊底!
  ...
直屬 就差得遠, 墊底個班係升唔到自己中學

呢d叫做機會, 機會係要自己爭取! 但當然結果係點沒有人知 , 吾知又有什麼所謂呢

引用:正式係一條龍直屬都好,有中學的,直升都唔

原帖由 lingchai 於 14-11-03 發表
正式係一條龍直屬都好,有中學的,直升都唔係問題。其實,唔係靠自己考入的,太擔心呀仔墊底!

...
每年考入不同學校都有人頂唔住,跟唔想要走,考入又如何。 唔好成日覺得嗰囝差。 你比人感覺係怕除囝入咗去你怕你要用多好多時間精力係佢身上而唔想去呢間學校。  講真,就算讀津校都谷架啦,點解唔去間好嘅。

回覆:有人事入一間出名私小, 但....

樓主,如唔take,我驚你將來會後悔。

回覆:lingchai 的帖子

我都有同一個差唔多的煩惱,好明,但未知喺咪必入

回覆:sissysze 的帖子

引用:你話得我好啱,我真係無太多時間係屋企。今

你話得我好啱,我真係無太多時間係屋企。今天放假,明天又出trip了。既然有機會,我一定試下,也要開始與他 ...
會唔會考慮轉工?

難得有先天嘅優勢,可以比佢試下讀,但往後,無論父母或小朋友都一定要加倍努力先得

引用:難得有先天嘅優勢,可以比佢試下讀,但往後

原帖由 爸爸愛您 於 14-11-03 發表
難得有先天嘅優勢,可以比佢試下讀,但往後,無論父母或小朋友都一定要加倍努力先得

...

唔好少看你孩子
照入

引用:你話得我好啱,我真係無太多時間係屋企。今

你話得我好啱,我真係無太多時間係屋企。今天放假,明天又出trip了。既然有機會,我一定試下,也要開始與他 ...
去馬!支持你。
唔得才出來闖過。
唔試過唔甘心。
唔好比自己後悔。特別為左小朋友。

對!由名校轉出易,但插班難! 祗要妳心中有底線,知進退,何防不試?

williskg  Agree  發表於 14-11-4 06:55

讀!未試過點知你小朋友唔得?而家大多數學校都多功課,既然都係要的起心肝温習做功課預備默書測驗考試,點解唔讀一間一級呢?

而且,頂級神校除咗學術外,其餘課外活動都有一定嘅水準,為小朋友好,唔駛諗一定讀!

日補夜補囉.....

不妨帶小朋友到校外行一轉,看他是否喜歡。若是,就要鼓勵他入學後要加把勁,且要盡快訓練他自律地溫習及做功課。小朋友見到同學仔那麼犀利,有機會遇強愈強。就算最初未能一下子上到較高名次,千萬不要打沉他,因為小朋友需要的是關心和鼓勵。其實父母的心態更重要,不要為面子而把自己小朋友和其他小朋友比較,那麼小朋友的壓力便不會太大,便會讀得開心。

入喇!講真,你識人可直入其實都算係小朋友的福氣。㸃解唔俾佢試?

醒目開學勳章 貢獻勳章

LL222 發表於 14-11-3 18:40
Take la! 一缐二缐三線學校都係咁谷,why not 揀一線?  

「你唔谷佢等如佢落後,得waiting/rejected等如[size=13.3333339691162px]落後」這兩句更加是大錯特錯! ...

good point!

樓主呀,如果小朋友唔係自信型,見到陌生人唔願表現自己,呢d面試多數衰架!同個人潛質無關!
同樣道理,學校可以收理哂d自信滿分,考試唔合格嘅,who knows?!
恐龍家

不如搵下一些資深、特別是教小學的老師朋友,請佢地考下你小朋友,覌察下,比d意見。因為未見過你小孩,真係好難講。有小孩是心思細密,自我要求高,愈強越強;亦有小孩(天生的)樂天派,安於現狀,追求人生樂趣 多於知識。我果2個就係咁,是不能逆轉的現實,不是想谷就谷到。

引用:全港只有4間一條龍私小++(+唔計+女校+和+IS

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-11-3+22:26+編輯

原帖由 小曳人 於 14-11-03 發表
認同!可能收嗰d都係自信爆燈又多咀嘅小朋友,但讀書未必叻

‹ 上一主題|下一主題