用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 祟真VS培道
go

祟真VS培道 [複製鏈接]

祟真:語境好,有聯繫中學(升中可能會返回自己沙田網),資源好似多過培道,師資人手多. 但怕阿女適應唔到英文數及常識.
培道:好有愛心,本人十分欣賞校長. 九龍城校網好.  但唔知培道中學如何?

唔知除了我以上的了解,仲有無更多資料?亦唔知有沒有比較錯誤?希望可二選一,不用交多一間留位費之餘,盡快放位.
當然,我 亦等緊另一間私小的結果啊!

2    0    0    0

doll_fish 發表於 14-11-3 13:50
祟真:語境好,有聯繫中學(升中可能會返回自己沙田網),資源好似多過培道,師資人手多. 但怕阿女適應唔到英文數 ...
邊個話你知崇真有聯繫中學?

沙田間一線中學沙崇(津校)係無任何聯繫/直屬小學

培道小學屬於二線頭, 係我會搵培道, 話晒升中網係九龍城區

崇真升中網係深水埗區, 係全九龍英中位同Band 1學生比例最差既一區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:doll_fish+發表於+14-11-3+13:50+祟

原帖由 hkpapa852 於 14-11-03 發表

hkpapa852 發表於 14-11-3 13:54

直屬中學

:

基督教崇真中學

聯繫中學

:

沙田崇真中學、崇真書院(屯門)

http://applications.chsc.hk/psp2014/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=283&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D9%26sch_type%3DPrivate%26page%3D

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

a_for_apple 發表於 14-11-3 14:07
呢間係直資中學, 而且仲要係2線, 唔見得會好過培道, 仲要俾錢

直資中學收生係唔需要按所謂既聯繫/直屬學名分配, 係自行決定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

如選TT我們打算升中時,會用沙田區派位,因家住沙田。

又係呢度, D料流到呢.......

自己睇下2014年沙崇同屯門崇真統一派位時, 到底有冇保留學位啦!

2014沙崇統一派位資料, 再唔係睇下呢度:

2014屯門崇真統一派位資料, 再唔係睇下呢度:

說好的聯繫位在那兒?

doll_fish 發表於 14-11-3 14:39
如選TT我們打算升中時,會用沙田區派位,因家住沙田。
轉區有個危險, 可能影響Banding, 同埋學校老師根本唔能夠肯定你個女去咗第2區仲會唔會係同一Banding

回覆:hkpapa852 的帖子

你指的流料,係邊一方面?沙崇不是崇小的聯繫中學?但edb的網頁是這樣寫?!
不過點都好,如我在深水埗區學校讀,我會以住址報回沙田。

hkpapa852 發表於 14-11-3 14:40

又係呢度, D料流到呢.......

自己睇下2014年沙崇同屯門崇真統一派位時, 到底有冇保留學位啦!

唔,原來崇真官網度都無「聯繫中學」呢四個字,咁應該你岩,呢鋪中計鳥!

http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=2&refid=798&mode=published&nocache1414997010

其實呢種低級錯誤真係唔應該犯。

doll_fish 發表於 14-11-3 14:46

你指的流料,係邊一方面?沙崇不是崇小的聯繫中學?但edb的網頁是這樣寫?!
不過點都好,如我在深水埗區學校讀 ...

沙崇在深水埗有他區位,都唔一定要轉校網。

hkpapa852  得2個咁多囉  發表於 14-11-3 14:58

doll_fish 發表於 14-11-3 14:46
不過點都好,如我在深水埗區學校讀 ...

個網唔係EDB既, 只係甚麼家教合作委員會整出嚟. 流料/過期的料太多了, 如:

1. 協恩小學原來仲有直屬中學
2. 何壽南原來仲係43網, 日修同靜山原來仲係45網
3. 男拔小學校長原來係鄭基恩
......

還有太多, 不能盡錄, 睇下好啦, 唔好咁認真

我女培幼畢業, 我地都好喜歡培幼,
老師校長無論對學生或家長都好有愛心.

聽簡介會又好似唔係咁講既,咁即是點?

hkpapa852  得2個咁多囉  發表於 35 秒前

咁如果對手有長天、上智、聖母玫瑰、銘賢等,甚至乎喇沙、九華都唔放乙一
而走黎同你爭沙崇,咁抵輸啦!

奥脫福 發表於 14-11-3 15:05
咁如果對手有長天、上智、聖母玫瑰、銘賢等,甚至乎喇沙、九華都唔放乙一
而走黎同你爭沙崇,咁抵輸啦! ...
你都講得啱, 不過有幾多人真係會去揀一間得2個位, 而唔揀一間有50個位以上既學校......

hkpapa852 發表於 14-11-3 15:07

你都講得啱, 不過有幾多人真係會去揀一間得2個位, 而唔揀一間有50個位以上既學校......

果個咪我囉,我乙一會放九華架!  

祟真

奥脫福 發表於 14-11-3 14:53
唔,原來崇真官網度都無「聯繫中學」呢四個字,咁應該你岩,呢鋪中計鳥!
無理由喎, 我大囡時好辛苦咁聽校長講咗個半鐘, 凍到病咗三個禮拜個次, 好清楚話崇真直屬係基崇, 聯繫係沙崇同屯門崇真喎。無理由校長講大話既, 因為當時基崇校長都在場。

little_yolky 發表於 14-11-3 15:17

無理由喎, 我大囡時好辛苦咁聽校長講咗個半鐘, 凍到病咗三個禮拜個次, 好清楚話崇真直屬係基崇, 聯繫係沙崇 ...

我今年都係咁聽到啊!只是在言語上,你係無辦法分辨到她講的「聯繫中學」這四字到底
有無引號括住!

‹ 上一主題|下一主題