用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有無人BB係極細膽怕陌生人怕陌生地方?
go

有無人BB係極細膽怕陌生人怕陌生地方? [複製鏈接]

有無人BB係極細膽怕陌生人怕陌生地方??

BB 17個月大, 已經要面對幾個N班面試, BB一向性格慢熱, 怕陌生人怕陌生地方, 極細膽. 上周六見完第一個面試, 未有機會應老師發問已被請走, 因為極唔合作同樓計. 我有心理準備佢無書讀, 但如何幫佢克服心理障礙, 因為佢無N讀, 但下年一樣要面對IN K既問題, 有無媽媽有相信經歷, 請分享, THANKS>

0    0    0    0

回覆:有無人BB係極細膽怕陌生人怕陌生地方?

試下由playgroup 開始,俾bb試下適應

引用:試下由playgroup+開始,俾bb試下適應 +

原帖由 sushimama 於 14-11-03 發表
試下由playgroup 開始,俾bb試下適應
Bb已經由8個月開始上到現歲半、情況一樣

引用:其實BB有無同MUMMUM分開一會既經驗?如無,

原帖由 hong4e17 於 14-11-04 發表
其實BB有無同MUMMUM分開一會既經驗?如無,可能一開始要同BB一起去果到學野,MUMMUM陪住上堂,同老師建立左 ...
我無left ar, bb同我一齊,但佢太怕陌生,根本in既機會都無就走了

回覆:有無人BB係極細膽怕陌生人怕陌生地方?

我個女BB時都係咁。多D帶佢去公園玩、參加多D親戚朋友聚會,會有改善,我反而覺得playgroup冇乜大幫助。唔好迫小朋友,最緊要係小朋友feel comfortable。小朋友再大D,情況會好好多。我個女現在對住陌生人都好多嘢講。 加油!

引用:我個女BB時都係咁。多D帶佢去公園玩、參加

原帖由 tam_bb 於 14-11-04 發表
我個女BB時都係咁。多D帶佢去公園玩、參加多D親戚朋友聚會,會有改善,我反而覺得playgroup冇乜大幫助。唔 ...
Thzz

回覆:有無人BB係極細膽怕陌生人怕陌生地方

同埋有時可能就係bb太黏媽媽,要多d俾task佢地自己做,例如自己坐好,攞野(咁梗系一d佢地做到既野啦),唔好樣樣就晒佢,幫晒佢,咁樣可以慢慢幫佢地建立自信心,慢慢唔怕離開comfort zone

有時係要狠心dd, bb先會長大

回覆:有無人BB係極細膽怕陌生人怕陌生地方

返pg而且係好玩,小朋友喜歡的,我朋友女兒又係極細膽,但返學同interview就唔多怕,因為佢覺得學校係開心好玩同有歌唱

引用:其實BB有無同MUMMUM分開一會既經驗?如無,

原帖由 hong4e17 於 14-11-04 發表
其實BB有無同MUMMUM分開一會既經驗?如無,可能一開始要同BB一起去果到學野,MUMMUM陪住上堂,同老師建立左 ...
我囡15個多月就已經獨自上montessori playgroup, 喊左2-3就冇喊了。而家每次返學佢都好開心;)所以係可以習慣的

回覆 baby_112 的帖子

上吓play group, 同小朋友見唔同人

引用:回覆+baby_112+的帖子 上吓play+group,+同

原帖由 HappyCheerBaby 於 14-11-12 發表
回覆 baby_112 的帖子

上吓play group, 同小朋友見唔同人
已經上左好耐,情況一樣

‹ 上一主題|下一主題