用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 慢熱男細b
go

慢熱男細b [複製鏈接]

新手媽咪求教,仔仔細膽又慢熱,有咩playroup或活動可幫到佢?
已日日落街玩,但一去陌生地方要個多小時才warm up完。他剛11個月大,是階段性怕生保?還是其他原因?

1    0    0    0

引用:新手媽咪求教,仔仔細膽又慢熱,有咩playro

原帖由 lambeanmama 於 14-11-03 發表
新手媽咪求教,仔仔細膽又慢熱,有咩playroup或活動可幫到佢?
已日日落街玩,但一去陌生地方要個多小時才w ...
我仔17個月都係甘,日日去公園玩,有返pg 情況一樣

回覆:慢熱男細b

我仔26m都係咁

回覆:frogb 的帖子

26個月都仲係?咁你考N考K時ok嗎?

引用:我仔26m都係咁 +

原帖由 longsky 於 14-11-03 發表
我仔26m都係咁
咁考N考K時可以嗎?

這可能只是他的天生性格特質。有D小朋友是慢熱觀察型,他們清楚自己的limitations,所以要睇清環境,知道自己handle 到先再去探索。我覺得這類小朋友需要更多reassurance & sense of security⋯ 唔好太push 佢,接受佢去到新環境時可以先做樹熊先。至於interview ,你小朋友有優勢因年尾B可轉做超大B,現階段keep 住俾唔同social exposure 佢,但focus 番 大小肌發展&與一家人建立bonding 先

引用:這可能只是他的天生性格特質。有D小朋友是

原帖由 keep-calm 於 14-11-04 發表
這可能只是他的天生性格特質。有D小朋友是慢熱觀察型,他們清楚自己的limitations,所以要睇清環境,知道自 ...
好多謝你的鼓勵。其實自己都係咁諗,但有時又會忍唔住緊張左。

‹ 上一主題|下一主題