用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 正能量!細仔女也可以好叻!
樓主: janelle427
go

正能量!細仔女也可以好叻! [複製鏈接]

我囝囝就冇咁好彩,只得两個offer,但兩間中學都吾得,其他1st round已比人out左,依家每日期盼call waiting

回覆 janelle427 的帖子

請問讀那間幼稚園?

Congratulations! May i know why you choose St. Paul boys over the other schools?

hello janelle, 請問如何train 小朋友呢? 謝!

回覆:cchappyforever 的帖子

我個仔係九龍塘一間英文比較強架kinder讀書!
我地鐘意st paul boy 係因為此校校風好,不大谷!

回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

仔仔12月细B,小组面試的時候都是矮其他小孩大半個頭,一開始都連收了幾封reject letter,那時候好緊張,也有考慮讓仔仔下年做超大B再戰直資私立,不過後來面試越來越好,現在有兩間offer...雖然細B在這階段會比大B輸蝕,但這差距會慢慢縮小,每一天小孩子都在進步,還没有offer的家長不要氣餒,音樂還在響,還有機會,加油!

引用:我個仔係九龍塘一間英文比較強架kinder讀書

原帖由 janelle427 於 14-12-06 發表
我個仔係九龍塘一間英文比較強架kinder讀書!
我地鐘意st paul boy 係因為此校校風好,不大谷!

...
都係八卦一問,kinder係咪指陳小姐囝囝那間?

10尾細B,1 offer, 1waiting, one 2nd in

回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

十一月細囡,一間offer,其餘全部reject,其實我覺得有些學校在interview 時已分了大細,因為interview 某間私小時,見佢全組都細細個,阿女高度屬中間高小小!不過有一個offer已很好了,現在等大抽獎!

我囝是超超細除夕b.
原本預左今年全軍覆沒,今年只in 合我阿囝性格或發展的,
in了6間(其中2間當試試攞經驗)
有3間連2 in 都無,
2間waiting,(其中一間入3rd.)
得一間正取Offer.
而呢間就正正完全乎合我教養理念同阿囝性格與他現時發展。
感謝天父,這間是心儀的,亦有中學back up.

llkllkllk  是否音小?  發表於 14-12-8 16:58

不是,音小我沒報

我是11月尾細囡,報10間(部分去玩吓), 一間offer都冇, 得3間waiting, 但對成績己好滿意

回覆 hobby 的帖子

hobby 發表於 14-12-8 17:30
我是11月尾細囡,報10間(部分去玩吓), 一間offer都冇, 得3間waiting, 但對成績己好滿意 ...
How so?

回覆 MrBeast 的帖子

我們原訂目標是有一間waiting就滿足, 現在有3間, 證明囡囡跟其他小朋友能力沒大距離, 加上自行有間不俗的學校收了, 所以也沒特別再去waiting那些學校叩門了, 反而要開始諗諗, 明年會否去其他學校插班, 還是找最心儀那些直資再考小一

身邊也有不少大b或超大b全軍覆沒, 細仔細囡冇offer都好正常, 有offer是錦上添花

回覆 hobby 的帖子

對,平常心就是了

樓主BUY你

簽名被屏蔽

hobby 發表於 14-12-10 09:49
回覆 MrBeast 的帖子

我們原訂目標是有一間waiting就滿足, 現在有3間, 證明囡囡跟其他小朋友能力沒大距離, ...
真心覺得有offer 的細B好叻。但waiting lei 就depends, 如waiting after 2nd / 3 rd in, 咁就真係同正選差不多.  有些waiting 可能係middle 20-80% 個pool.  咁就難講少少,至少有中B fd 6月後waiting 變offer 但之後都跟得頗辛苦。

‹ 上一主題|下一主題