用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 正能量!細仔女也可以好叻!
樓主: janelle427
go

正能量!細仔女也可以好叻! [複製鏈接]

回覆:正能量!細仔女也可以好叻!

叻叻仔叻女呀媽媽好野,加油

我小朋友係細B,我明細B家長的感受。考小一,多少算係muscle time,已經無以前考pn和K咁捱打。

考埋小一,算係吃晒眼前虧,以後就入直路,下次再比併,大B細B亦吾再係因素。

引用:我小朋友係細B,我明細B家長的感受。考小一

原帖由 Jane1983 於 14-11-10 發表
我小朋友係細B,我明細B家長的感受。考小一,多少算係muscle time,已經無以前考pn和K咁捱打。

考埋小一, ...
講得啱 真系捱打

回覆:janelle427 的帖子

好叻!我小朋友現在K1,想請問埋兩年應如何備戰?點train??

My son born in Nov. He got 5 offers in last year. Be confidence and believe your son and yourself.

LittleJMa  very encouraging!!!!  發表於 14-12-11 17:39
MrBeast    發表於 14-11-18 16:06

回覆:飛天熊仔888 的帖子

wow! ur son is vy strong!
mine is also born in nov.  i expect nothing, just let him experience.  Thank God he had one offer.  i burst into tears when i receive the good news 😢

你嘅post係可以令有細b嘅家長安心啲,多謝。

回覆 janelle427 的帖子

多謝分享!我囝是十月B,算唔算細B呢?

女系12月b,仲系早产b,但都对啊女有信心,快d识ABC又点,可能第时都要帮我打工,成世人甘长,慢慢嚟

Mine is Nov boy, got 1 offer, others all reject / waitlist.  Hope we will receive some more good news later.

Jane1983 發表於 14-11-10 22:55

考埋小一, ...

同意, 差距越黎越細了!

Jane1983  好快捱過!  發表於 14-11-17 18:11

小女是Helloween BB, 但在校內完全沒有人覺得她是細B, 小一現在都有四個offer了!

回覆 paipaiwong 的帖子

叻叻!! 囡囡生得高大嗎?

我囡囡11月尾, 一睇啲人仲以為佢最多讀K2 ... 嚴重啲會問佢讀書未(指讀K1), 主因是生得非常細粒, 真係K1都最少半班高過佢; 報咗10間, 出晒結果, 一個offer都冇, 只有3間waiting; 已在等待自行放榜, 希望抽得中

我孖仔係boxing day b加早產b,雖然暫時只有一間二線私小收,但已經好感恩,因為間學校除學費較貴和冇好中學backup外,我都幾鍾意架。

最新update:
考6間小學戰績如下:

YW     2nd in 左,等2nd in result
TSL    已3rd in, 等放榜
CKY    剛收到3rd in notice
SFA     收左
St Paul boys   收到 2nd in notice
DBS     衰左

1O月細仔,戰績尚算可以!
最心儀st paul boy, 希望得la!

我個囡都係11月細B,但到現在連一個offer都未有,灰爆!你地既小朋友真係好叻呀!好羨慕

你們的分享令細B父母得到很大鼓舞!
我仔12月中細B,而家讀緊K2,間學校出名好谷(一直只得呢間學校收,所以明知谷都要讀,連repeat k1都考唔到第二間),仔仔只緊緊跟上,默書次次有幾個字要改正,有點擔心下年考小學。看到你們posts令我安心點。

janelle
你囝囝真係好叻,連SFA都考到,其他名小都入到final round。我囝
‹ 上一主題|下一主題