用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 pn 面試考指令太早了!
樓主: chowyikwan
go

pn 面試考指令太早了! [複製鏈接]

識做唒,又未必收; 唔識做,可能最後都收。所以係緣份遊戲

當去參觀下,見下其他同齡小朋友……

我個女得15個月,老師今日interview要佢講banana,apple and orange! 係唔係過份左呢?仲要唔明點解每個考既野唔同,我見隔離考shake 噹噹,阿女即刻分左心想玩,但係我女又冇呢樣野問,咁點比?

ddccmm  好離譜, 15個月未必識講野, 就算   發表於 14-11-4 11:12

回覆:pn 面試考指令太早了!

My girl is 14.5 months only. Feeling upset after 4 interviews

引用:我仔歲半了,末識說話,仲係BB話。今天啟思

原帖由 chowyikwan 於 14-11-01 發表
我仔歲半了,末識說話,仲係BB話。今天啟思(杏花X)叫仔仔依先生指示做,冇一樣做到。對18個月男仔來說太難 ...
我仔都係歲半,入形狀,講thank you byebye, 疊積木,比餅媽咪,推椅子,穿珠都做到哦

醒目開學勳章

引用:我個女得15個月,老師今日interview要佢講b

原帖由 Kiwill710 於 14-11-02 發表
我個女得15個月,老師今日interview要佢講banana,apple and orange! 係唔係過份左呢?仲要唔明點解每個考既 ...
我大女0912b,當年 in pn大約得13-15個月, in 3 間有兩間(啟思&迦南)收pm。迦南嗰年係三間考得最深,要聽指令指出交通工具 (巴士,小巴,飛機,船),唔知點解佢又做到…
到上年同呀妹in, 我仲係咁train呀妹,咁知又變咗唱歌跳舞。
反而啟思考嘅野冇變,仍然咁深

我個仔17個月,老師其中兩題問佢邊個帶佢嚟同佢對鞋邊個買俾佢?個問題答案係可以好淺,但我覺得條問題深,尤其第二題,個概念好抽象。佢哋咁都問得出,係咪真係了解幼兒嘅發展?

引用:我個仔17個月,老師其中兩題問佢邊個帶佢嚟

原帖由 Shangrila 於 14-11-02 發表
我個仔17個月,老師其中兩題問佢邊個帶佢嚟同佢對鞋邊個買俾佢?個問題答案係可以好淺,但我覺得條問題深, ...
極有同感!呢兩條問題跟本超出正常一歲半左右小朋友理解及認知範圍!

回覆 mmkk12 的帖子

其實哩啲指令同老師問既野平時在家係完全做到...不過去到佢心情唔靚唔做...都無佢乎....所以我都好想知點可以控制到佢情緒穩定啲...

回覆 HM930 的帖子

小朋友無左安全感,當然只會觀察而不行動.

引用:回覆+mmkk12+的帖子 其實哩啲指令同老師問

原帖由 HM930 於 14-11-03 發表

其實哩啲指令同老師問既野平時在家係完全做到...不過去到佢心情唔靚唔做...都無佢乎.. ...
下次試下按摩下他手仔,拍拍他膊頭,令他冷靜

回覆 chowyikwan 的帖子

我都in完, 全部阿仔都冇反應, 阿仔得14m淨係識自己玩玩具, 要媽媽從旁協助~ 比玩具老師比媽媽, 可能佢唔鍾意件玩具就冇心機比...... 見完, 打定輸數, 安慰自己~  THE BEST IS YET TO COME ~

等我下次都試下先! THANKS

我上星期6 IN 完, 一入去個個老師話我個女好細, 岩岩1歲,, 佢唔算考佢, 同佢玩多, 話佢表現得好好, 不停話我女好可愛同得意, 其實我女無做過的咩, 係俾下積木媽咪爸爸同老師, 睇下書, 可能個老師幾鍾意佢, 所以過程好開心, 好似樓上話係緣份遊戲.....

chowyikwan 發表於 14-11-1 15:16
我仔歲半了,末識說話,仲係BB話。今天啟思(杏花X)叫仔仔依先生指示做,冇一樣做到。對18個月男仔來說太難 ...
唔算太難, 我記得我仔仔歲半返健康院, 姑娘有叫佢指出眼耳口鼻, 疊高四塊正方型積木, 幫公仔梳頭, 玩玩具車, 又問識講幾多個單字......健康院的問題已算係最基本, 所以幼兒園考簡單的指令不算太難了.  

其實我覺得真係好視乎bb, 我個囡超細b, 咪覺得呢d考指令深囉

of course it is too early.

The idea of interviewing a young kid is crazy to begin with anyways.

我上年囝囝1歲3個月面試, 大部分都有做,但都無一間收.....報9間
最後都搵到6月反而有一間區內有名既幼園,打電話問.....即見即收左佢,
所以話...面試做晒的未必一定收,因為多人競爭....
主要是我們做父母不灰心, 比心機一定有好學校入到既.......
‹ 上一主題|下一主題