用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 pn 面試考指令太早了!
go

pn 面試考指令太早了! [複製鏈接]

我仔歲半了,末識說話,仲係BB話。今天啟思(杏花X)叫仔仔依先生指示做,冇一樣做到。對18個月男仔來說太難?

4    0    0    0

回覆:chowyikwan 的帖子

什麼指示?

回覆:pn 面試考指令太早了!

指示要小朋友講嘢?

我個女都係18個月, 佢可以跟到指令, 砌積木,分配包包係碟上 放入圖形, 切水果, 老師會先示範一次, 叫佢跟住做, 同埋分享比其她人. 不過, 叫佢講野就未得, 平時會講既野, 見到老師唔敢講.

回覆:chowyikwan 的帖子

我個仔都係18個月,今日in完,咩都唔識。又唔肯同老師玩。結果老師叫我同仔仔玩,佢地在側面觀察計分。。。唉。。。我同自己講,好多野都真係要隨緣。

我仔仔今日in 16個月..叫佢胃公仔食餅!俾香蕉蘋果果d指令!收拾玩具都做到..不過就唔say hi同byebye

我個囡21個月,今日in啟思所有都做到,講hello & bye. 小朋友大幾個月差很遠. 我相信自己個囡早兩個月都唔會咁confident.

引用:我仔仔今日in+16個月..叫佢胃公仔食餅!俾

原帖由 Loveucpy 於 14-11-01 發表
我仔仔今日in 16個月..叫佢胃公仔食餅!俾香蕉蘋果果d指令!收拾玩具都做到..不過就唔say hi同byebye ...
我發現個仔平時識,但老師叫佢又好似聽不到咁。老師叫佢俾車仔媽佢又放在枱自己玩!老師推車仔叫佢推回給老師又冇做。又冇説bye

我都有啲挫敗感,囡18個月今日做指令要三催四請先肯做,最泵心是指令一啲都不難,她平時做到綽綽有餘。我不是in啟思

我小朋友什到bye bye.有比番水老師飲,但沒有say thank you....
係有點失落

大家報了多少家?

cpc608  12 間  發表於 14-11-1 23:11
cpc608  12  發表於 14-11-1 23:11

阿仔今日有in...但經過上年大囡考小學,N班真的不要看太重…大家努力吧!

回覆 Jemaine 的帖子

In你地個老師好好,會比你同自己小朋友玩從旁觀察計分,in我果個,我個仔唔多睬佢,佢都無耐性玩多陣就收工。。

回覆 Loveucpy 的帖子

我個仔又係16個月,老師啲指令做得少少。。阿b哩個時候都講太空話,好多問題我個仔其實答到,係老師聽唔明而已,從旁翻譯又話我提水。。唔知點in....

我仔今日等到無咩耐性周圍攪,比佢發現個sink就大劑,死要玩水唔肯走,仲要發皮氣同喊, 老師無in就過主了

回覆 chowyikwan 的帖子

有時我覺得看緣分。仔19個月,今天面試做到所有要求,有說hello, thank you, bye bye 。但下戲星期可能不再一樣。有時要看看小朋友對學校的感覺。

引用:回覆+chowyikwan+的帖子 有時我覺得看緣分

原帖由 cpc608 於 14-11-01 發表

有時我覺得看緣分。仔19個月,今天面試做到所有要求,有說hello, thank you, bye  ...
agree

引用:回覆+chowyikwan+的帖子 有時我覺得看緣分

原帖由 cpc608 於 14-11-01 發表

有時我覺得看緣分。仔19個月,今天面試做到所有要求,有說hello, thank you, bye  ...
Agree! 小朋友好難估計!平常心面對每一個interview :)

引用:Quote:原帖由+cpc608+於+14-11-01+發表回覆

原帖由 ella_805 於 14-11-01 發表
Agree! 小朋友好難估計!平常心面對每一個interview :)

我囡囡今日in 啟思,佢而家22個月,但比較被動,怕羞,我已經預咗表現唔理想。今日有考顏色,只係指中yellow, 有疊杯,以佢平時,指眼耳口鼻應該無問題,但今日一d反應都無

‹ 上一主題|下一主題