用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛剛面試完綠茵n班……
樓主: suslau2004
go

剛剛面試完綠茵n班…… [複製鏈接]

引用:好沮喪,阿仔同其他小朋友比較下,比我想像

原帖由 suslau2004 於 14-11-01 發表
好沮喪,阿仔同其他小朋友比較下,比我想像中還要差……
老師話大約4星期會有消息,請問有冇人係唔駛等4星期

回覆:suslau2004 的帖子

係馬鞍山個間呀~

引用:係馬鞍山個間呀~ +

原帖由 manyi1986 於 14-11-02 發表
係馬鞍山個間呀~
我都是……

引用:Quote:原帖由+Thelittlepingu+於+14-11-01+

原帖由 Gghui 於 14-11-01 發表
老師都無理過呀女,凈係問我同爸爸問題。呀女7月B。
2013年7月?

回覆:Thelittlepingu 的帖子

我TC分校,算流暢, In 0845,準時開門入去排隊寫問卷,填完可以去playground玩,或者有2個家長就可以一個自己坐低填,早些帶小朋友出去玩下warm up下。大概15分鐘就叫名Group In

我地個組得5個小朋友,全部家長可入,首係英文故事時間,要小朋坐定定聽,係我1個女企,老師會問下問題,講下笑,就得我個女指住本大故事書笑,都5知有分定冇分~~~

之後唱歌,1首中1首普通話,全部小朋友呆左企係度冇郁。

跟住就係interview, 4普1英,已分名,我抽中英文。老師問邊個係mother,同 father,  Give me five, 同叫佢say hello~可借阿女俾台上玩具吸引住,完全5應老師,只係俾左個玩具老師叫佢一齊玩。老師見問佢5采就同佢玩,叫佢按響隻沖涼鴨,推珠仔同砌4格配對車車砌圖。中途爸爸見佢砌到一個,拿拿淋補鑊同阿女give me five, 希望救得返阿女5應老師啦。本來Net話仲要再in 普通話老師,跟住普通話老師話可以5駛,甘就完左,大概15分鐘玩完~~

我 in南豐, 英文group個part 見中文老師係甘mark,之後個別就由廣東話老師in,要考食餅、聽指示、耳朵聆聽、入圖形積目等,有d似健康院,感覺都好認真下!
等陣會去報個日派個張playgroup, 一百蚊堂真係好抵, 雖然係平日,但叫婆婆或姐姐同bb去熟習下環境都好, 見下第時同學仔(如果入到,我會去下等老師認下我bb)有無家長報呀?

回覆:kiyan_513 的帖子

本身一早已經讀緊綠茵pg,但無咩用,因為每次上堂嘅老師都唔同,老師根本唔會記得你

回覆:剛剛面試完綠茵n班……

GF 好似只有浪澄分校冇考小朋友,亦只有這間考家長咁得意嘅!?

引用:Parents+interview+果part+如果?問左d乜?

原帖由 jk121299 於 14-11-01 發表
Parents interview 果part 如果?問左d乜?
問平日邊個湊,BB講咩語言,平時會唔會同其他小朋友玩。全部都係日常生活啲嘢

回覆:剛剛面試完綠茵n班……

點解我聽到有d要2nd in嘅?係咪個個shortlisted都要?

我問左啦,學校話星期六playgroup老師輪值會不同,但weekdays 就次次一樣,當試玩下囉?!

引用:完全無問家長嘢喎,凈係問am無位會唔會考慮

原帖由 calvinlinda 於 14-11-01 發表
完全無問家長嘢喎,凈係問am無位會唔會考慮pm。我是8月b,全程考足小朋友5分鐘,比好多指令佢,搞到囡囡由好 ...
TKO 南豐綠茵有open day 架播

完全無問家長嘢喎,凈係問am無位會唔會考慮pm。我是8月b,全程考足小朋友5分鐘,比好多指令佢,搞到囡囡由好有心機變成坐唔定想走。
個net好似趕住收工咁,問晒就話走得。
原來今天諗住帶小朋友早少少到適應吓環境,點知唔到in都唔比入學校,大熱天時喺街上面等咗幾個字。一放入去就話只可帶一家長入去,小朋友喺陌生環境完全無warm up, 所以有小朋友由頭喊到尾。
爸爸喺出面等,啲老師又話播片比出面啲爸爸睇,播咗好耐先有得睇。
整體感覺都幾odd, 我2老婆完全唔知學校發生咩事。
因為無open day, 網站又唔多資訊,完全靠口裨,但今日嘅體驗大跌眼鏡。
唔知佢哋一早收晒啲大b, 叫我哋今日盛裝黎陪跑,定咩事。

係囉,我in南豐,學校都無叫爸爸睇片,只係小組個part可能太多人叫1位家長係外面等,整體都好順暢!我都有去openday呀!

Laiseeb 發表於 14-11-2 22:31
老師話大約4星期會有消息,請問有冇人係唔駛等4星期
Which campus? 老師俾張紙仔寫住2 weeks wor (Long Beach)

回覆 oneone_wan 的帖子

tko南豐

引用:我+in南豐,+英文group個part+見中文老師係

原帖由 kiyan_513 於 14-11-03 發表
我 in南豐, 英文group個part 見中文老師係甘mark,之後個別就由廣東話老師in,要考食餅、聽指示、耳朵聆聽、 ...
I have applied the playgroup. Although $100@ is cheap, I think the content is bad. So will join one course only.

我上星期in左mos個間
其實有冇人個大概學費?我好似唔覺website有講既......

引用:我上星期in左mos個間其實有冇人個大概學費

原帖由 nataliechin1984 於 14-11-06 發表
我上星期in左mos個間
其實有冇人個大概學費?我好似唔覺website有講既......
你收到通知未呀?

引用:Quote:原帖由+kiyan_513+於+14-11-03+發表

原帖由 Vergi 於 14-11-06 發表
I have applied the playgroup. Although $100@ is cheap, I think the content is bad. So will join one  ...
Same feeling, we tried the Boxhill pg before, the standard is higher than this one.

suslau2004 發表於 14-11-6 23:33
你收到通知未呀?
有啦~~
‹ 上一主題|下一主題