用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 今日interview in 左幾耐呀?
go

今日interview in 左幾耐呀? [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

回覆:今日interview in 左幾耐呀?

有冇人可以回應我

回覆 kkmm22 的帖子

計埋等, 大約30MIN 左右

回覆:Wong2013 的帖子

正式見的時間不超過十五分鐘

20-25 mins

我in9:20但最後搞到10:10先走

多謝回答,係丫,我都係全程25-30mins ,大家順利嗎?其實我掛住填問卷都冇留意老師in 咩,只聽到問咩名,幾歳

這次是我們的第二仔,跟據上次啊哥 (2009 in 2010 開學)的經驗,都唔知道收生的準則是什麼,隨緣啦。

引用:這次是我們的第二仔,跟據上次啊哥+(2009+

原帖由 dlee_ca 於 14-11-02 發表
這次是我們的第二仔,跟據上次啊哥 (2009 in 2010 開學)的經驗,都唔知道收生的準則是什麼,隨緣啦。

...
我只知過程中不停排隊我都是平常心

想問下大家係米in 完之後張入學會見證上都有個印仔?

老實說,昨天in完後,對學校感覺好差,覺得學校根本想收大b,對細b黑面,無耐性,而且連問家長環節都無,個人覺得連家庭教育都不重視,間學校好極都無用。我知佢多人揀,只不過因為有學券來說比較好,但相對好多私立幼稚園,真係名氣不夠大,升返聖心小學又不是必然,中學部水平又下跌緊,真係覺得無必要揀佢!

朋友上年報,小朋友係細b,但好叻都唔收,再報九龍塘名校都收,根本唔需要揀佢,將來升學都好過佢。

回覆:kkmm22 的帖子

係呀,我張表右上角有個笑哈哈印仔,請問大家係味1樣

引用:+本帖最後由+joeychan06+於+14-11-2+15:39+

原帖由 joeychan06 於 14-11-02 發表

老實說,昨天in完後,對學校感覺好差,覺得學校根本想收 ...
其實我in完後都唔太鍾意…
我尋日in咗三間,其他兩間嘅名氣唔差得過佢,都係學劵嘅學校,比較之下覺得呢間係最冷漠的…
對家長,我尋日in其中一間係邨校,地方冇乜,但都安排另一位“多餘”嘅家長入學校等,唔駛企街…學校地方咁大,但就要家長企哂喺街度等…
對小朋友,係咁排隊,對小朋友都已經勁大挑戰…到俾佢哋warm up嘅遊戲時唔夠5分鐘就要走…入到課室見老師,家長就勁忙填問卷,個小朋友對住d唔太吸引嘅玩具,同埋陌生嘅老師係咁俾人問嘢…
之前聽過好多人講學校對家長同小朋友都麻麻哋,我in完都覺得係…

除左校園真係大,好似無咩人情味

引用:係呀,我張表右上角有個笑哈哈印仔,請問大

原帖由 nicole323 於 14-11-02 發表
係呀,我張表右上角有個笑哈哈印仔,請問大家係味1樣
我吾係笑哈哈架

我個係超細女12月尾!無哈哈笑!老師及修女好好!知唔知今年幾多人報?好多普通話人!

回覆 isannbella 的帖子

絕對認同你講法,成個過程令我覺得啲老師對小朋友無耐性,我小朋友都係同一日見名氣比佢好的幼稚園,不但係單對單,兩位家長一齊入,同家長了解小朋友情況,而且小朋友有一啲未必識講的動物,老師仲會俾另一個佢試,我覺得教小朋友要有耐性,而唔係求其講一次叫小朋友跟住做,做唔到就對小朋友黑面。如果係咁趕時間,又期望小朋友乜都識,就唔洗入來俾你教,真係好反感!

回覆 emiliarabbit 的帖子

所謂的大只不過係用埋小學的位置,但環境舊到爆,如果個環境咁好,小學都唔會搬走啦!

引用:回覆+emiliarabbit+的帖子 所謂的大只不過

原帖由 joeychan06 於 14-11-03 發表
回覆 emiliarabbit 的帖子

所謂的大只不過係用埋小學的位置,但環境舊到爆,如果個環境咁好,小學都唔會搬 ...
原來係咁

其實聖心係一間傳統學校,好有規矩,我自己身邊有親戚朋友既小朋友都曾經在這裡出生,出來每個都好乖,品行非常好!
。係!我亦覺得校舍舊,得個大字,但相對學費又真係好平,
Interview 其間見到學校又冇乜玩具比小朋友玩其實都係好處,如果D玩具太吸引,小朋友又會玩到吾肯走,到時又喊就麻煩了,佢地既interview 算簡單,其實係老師同小朋友傾下計咁,主要係睇下大家溝通咁,好過有D學校考呢樣考果樣,就算表現好好也未必收,其實聽聞有2xxx人考,收百幾人,平常心也!

‹ 上一主題|下一主題