用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心,高小仲有無幫小朋友功課同温習? ...
go

真心,高小仲有無幫小朋友功課同温習? [複製鏈接]

1    0    0    0

引用:真心,高小仲有無幫小朋友功課同温習?我仔

原帖由 baba987 於 14-11-01 發表
真心,高小仲有無幫小朋友功課同温習?我仔小三見佢做功課唔識忍唔住教 ...
功課有唔識,家長比下意見好正常喎,莫说只是小三,就算大三或日后工作时,家長/上司有需要时也可提醒下吧。這跟陪做功課陪温習或直升機式照顧是不同的。

回覆:真心,高小仲有無幫小朋友功課同温習?

Why not? 唔通由得佢唔識?

初小到現在小四, 我仔唔識走來問我會答, 但我不檢查功課。  溫書就考試前印張表直列出要溫哪課, 橫分類如作業, 工作紙等, 下面留空讓他自己溫完蓋印仔。  算是不用理啦。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

個個唔同,好難一概而論,有小朋友自動波,有d真係唔跟就甩甩漏漏,我仔今年小五,準備呈分試,一定唔會放佢自己搞掂!

chubby2688 發表於 14-11-1 11:49
個個唔同,好難一概而論,有小朋友自動波,有d真係唔跟就甩甩漏漏,我仔今年小五,準備呈分試,一定唔會放 ...
Exactly true!

我諗大部分面對呈分都唔會放手俾仔囡自己搞掂

引用:Why+not?+唔通由得佢唔識? +

venicebb 發表於 14-11-1 22:33
小女只是小二,她有不明白,都會問我。
但眼見我家姐親自幫小五及小六对仔女温習,及解決功課問題,都是親 ...
Exactly true!

回覆 longlokma 的帖子

Very true.  Sometimes, kids need adult to brainstorm them

回覆 chubby2688 的帖子

Depends on which parts.  I will hands off some but grab tightly on some stuff.  After need to hands off, so the kids learn to be independant but can't completely hands off, like other parents, it's critical time for P.5 and 6 students to get good result for going to secondary school.

引用:回覆+chubby2688+的帖子 Depends+on+which

‹ 上一主題|下一主題