用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KCIS 一問
go

KCIS 一問 [複製鏈接]

請問KCIS school fee 加雜費每月幾多錢?請問現在讀梗嘅家長,小朋友需唔需要額外用錢tutoring 或 interest class?
如要入反傳統小學會唔會好辛苦呢?

2    0    0    0

KCIS Kinder 5100 per month,無其他任何雜費的﹗我仔K1,無幫佢報任何學術上的興趣班,只係純為興趣咁玩下音樂。我認識的家長都無補任何嘢。至於入唔入得返傳統,我估出去考直資,不難有offer,因為小朋友都好主動好有自信,問題係,讀左好容易愛上IS,唔想入翻LS。

多謝你嘅reply ah muimuimao, 噤請問你知唔知小學幾多錢?
K1嘅interview 係點咖?係咪主要係香港人?

小學係7200, 中學9400,K1 interview都係聽下老師講英文故事,然後玩下玩具,老師唔會特別問小朋友嘢,都係同家長傾吓。香港人都幾多,但外籍都有,不過就算係香港人,不少都係一心走IS路的。

其實入了KCIS 係咪好困難轉反LS? 我有個細嘅,想一心比佢入KCIS k1, 等哥哥可以易d入KCIS 小學。但又擔心將來萬一afford 唔到,轉反LS 小朋友會跟唔上LS! 所以要考慮清。。。煩惱中。唔知佢嘅小學嘅學生要唔要讀好多課堂外嘅中英數academic 班,如果要就唔只10000一個月了。

我估唔需要,識人仔女讀緊KCIS小學,也沒有補任何嘢

如果係噤就好了,一心只想大人同小朋友都可以健康快樂噤成長就夠了。KCIS 小學幾好嘛?請問校風如果?係咪教英文的都係外籍人士?真係唔該你,無真係唔太清楚。。。^_^

佢地的班主任、老師全部都係外籍人左,除左中文堂講國語,其他都係純英文的。小學校風不錯,好純好乖的。

回覆:KCIS 一問

醒目開學勳章

prettymama888 發表於 14-10-30 22:05
請問KCIS school fee 加雜費每月幾多錢?請問現在讀梗嘅家長,小朋友需唔需要額外用錢tutoring 或 interest ...

我女讀緊P1
可以同你講
考左3間直資, 無OFFER
如果想考到, 要自己同佢睇好多書,
認字(中英)
如果只靠學校, 係根本無機會的
我小朋友已係好OUTGOING的了

回覆:crystalpui 的帖子

回覆 crystalpui 的帖子

搭句咀:你考唔到直資唔一定係你o既問題;而係傳統學校把尺根本衡量唔到呢個階段IS學生potential。

Flower-kid    發表於 14-11-14 17:04

我仔以前讀傳統幼稚園,有考到私/直资,又叩到門,但又如何 ! 讀左一年私小,最後轉到kcis, 而家先搵到岩我囝既模式,私/直資學校收生條件與國際學校不同,所以私/直小未必欣賞到你小朋優點姐。

點解要由私小轉到KCIS 嘅?

醒目開學勳章

引用:回覆+crystalpui+的帖子 搭句咀:你考唔到

原帖由 oooray 於 14-10-31 發表

搭句咀:你考唔到直資唔一定係你o既問題;而係傳統學校把尺根本衡量唔到呢個階段IS ...
係,我女識9大恆星,問既問題有時係我想像之外。只可以講國際學校學的東西,同local有好大分別

會吾會係報得少,吾關程度事。即是local谷到行的名幼,小朋友考幾間無offer的,亦吾少。
‹ 上一主題|下一主題