用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞女中文差
樓主: BB312
go

亞女中文差 [複製鏈接]

試下和她玩遊戲式, 一人寫一個部首字, 如"手"字部, "水"字部, 跟着引導她每個字再配詞,可以用口講都得, 或者你寫, 到佢認得D字佢便會有心寫

引用:玩字卡啦,我二女都係k3之前中文一路麻麻,

原帖由 conniecheung 於 14-10-31 發表
玩字卡啦,我二女都係k3之前中文一路麻麻,我每日同佢玩字,好快識好多字!

...
請教点玩?

引用:去書局買套漢字500套書分咗幾級,你睇下邊

原帖由 Charliemon 於 14-10-30 發表
去書局買套漢字500套書分咗幾級,你睇下邊套適合囡囡開始我女都讀呢套開始認多好多字。 ...
我都有套漢字500,有點兒悶,小朋友未必有興趣。多睇點圖書,亦可養成閱讀的習慣。

引用:玩字卡啦,我二女都係k3之前中文一路麻麻,

原帖由 conniecheung 於 14-10-31 發表
玩字卡啦,我二女都係k3之前中文一路麻麻,我每日同佢玩字,好快識好多字!

...
點玩?

dorothywing 發表於 14-10-30 17:51
小朋友今年p1,我同小朋友玩拆字(拆解組合),當遊戲玩。另外,暑假報了公文中文,比佢多睇多講。覺得效果不 ...

從玩遊戲中學習,小朋友最易入腦:)
暑假學公文都幾好,小朋友又無咩野做

回覆 rean_chau 的帖子

佢數學理理念唔錯, 請問有什麼關係的呢?

引用:去書局買套漢字500套書分咗幾級,你睇下邊

原帖由 Charliemon 於 14-10-30 發表
去書局買套漢字500套書分咗幾級,你睇下邊套適合囡囡開始我女都讀呢套開始認多好多字。 ...
我兩個仔都唔喜歡睇基礎漢字五百, 喜歡青田教育d 書。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:亞女K3,+中文認字好差,+請問除了睇書,+重有

原帖由 BB312 於 14-10-30 發表
亞女K3, 中文認字好差, 請問除了睇書, 重有無咩課程可以幫到佢?
我兩個仔都唔喜歡睇基礎漢字五百, 喜歡青田教育d 書。    圖書館有得借, 借左ok 先買啦。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆:亞女中文差

天山雪蓮 發表於 14-10-31 07:27
如果k2都發覺開始怕中文呢?
如果小朋友無特殊問題, 就一定係家長/老師出咗問題了。好多時係家長出問題。

引用:你要用字咭每日幾個字咁試下先。好快會分辦

原帖由 rean_chau 於 14-10-30 發表
你要用字咭每日幾個字咁試下先。好快會分辦到佢係未專心學定係有認字障礙。K3準備上小一,如果識字量太少會 ...
咩叫合十法?

試下教他中文輸入法,打番晒課文生字,我女覺得學大人打電腦好好玩,我教她們用拼音輸入法,順便溫埋普通話,

這個學期開始每次默書前D生字表全是她們自己打,印象深刻,特別有興趣望住張print out溫習
Twins 媽咪

醒目開學勳章

awah112 發表於 14-11-10 16:24
請問E SET 嘢幾錢?

引用:Quote:awah112+發表於+14-11-10+16:24+請問

PY-Sing 發表於 14-11-10 18:09
請問E SET 嘢幾錢?

唔好徙錢, 自己玩咪得囉。

字咭遊戲

1. 學校派的字咭, 或青田書仔入面的字咭, 讀得啱小朋友攞, 唔啱就歸媽咪, 睇下最後邊個多
2. 將字咭放晒响地下, 媽咪/爸爸讀一個, 鬥快搵, 最後睇下邊個多。呢個遊戲三個人玩最好, 因為有一個負責讀, 但記得放下水, 唔係次次你win晒, 小朋友好快唔玩

拆字遊戲
1. 先用小朋友/父母的名字加唔同部手變出不同既字
2. 用常用部手, eg. 手、水、草花頭等, 寫唔同既字(緊係常用字), 等小朋友了解唔同邊旁字既特性

寫字遊戲
呢個係我細個時同家姐玩既, 當年無玩具, 我哋就輪流响對方背脊寫一個字, 叫對方估。阿囡知道係媽咪細個玩既遊戲, 好鐘意玩。

BB312    發表於 14-11-13 10:15

回覆:little_yolky 的帖子

非常好的遊戲,要同囝囝玩下先,多謝分享!

回覆:PY-Sing 的帖子

好似350左右。我都有一套。

回覆:venicebb 的帖子

‹ 上一主題|下一主題