用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞女中文差
go

亞女中文差 [複製鏈接]

亞女K3, 中文認字好差, 請問除了睇書, 重有無咩課程可以幫到佢?
   6    0    0    0

去書局買套漢字500套書分咗幾級,你睇下邊套適合囡囡開始我女都讀呢套開始認多好多字。

基本上睇書才是最快最有效的方法!

BB312 發表於 14-10-30 14:43
亞女K3, 中文認字好差, 請問除了睇書, 重有無咩課程可以幫到佢?
課程雞精班都係無用的。
我有睇樓上JM既漢語500, 不過阿女覺得有啲悶, 睇咗幾課無睇, 其實套書幾好的。

佢鐘意青田, 淺啲, 因為句子重覆, 小朋友易記, 教佢讀一兩次, 佢會自己記得同讀。青田仲有字卡, 見佢讀得差唔幾, 搣啲字卡出嚟玩認字, 仲有本練習做, 但我囡囡無做。

最最最緊要係keep住睇有趣故仔書, 你要學習講故仔動聽, 此舉為的是培養佢閱讀興趣。

引用:基本上睇書才是最快最有效的方法!

原帖由 scyauchris 於 14-10-30 發表
基本上睇書才是最快最有效的方法!
認同!你先讀俾佢聽,然後玩角色扮演,每人讀一句/一段/一頁。得閒寫個佢識的字詞考下佢,慢慢累積。基礎漢字五百對K3小朋友來說太悶,推薦青田出版的"我自己會讀"、世一的"Baby 小繪本 EQ小童話"系列或小樹苗出版的書。

引用:Quote:BB312+發表於+14-10-30+14:43+亞女K3

原帖由 little_yolky 於 14-10-30 發表
課程雞精班都係無用的。
我有睇樓上JM既漢語500, 不過阿女覺得有啲悶, 睇咗幾課無睇, 其實套書幾好的。
同意!

生活化,教她認下身邊周圍常見到的字先,mtr 路線圖幾好用ga

BB312  mtr 路線見得多就識晒:)  發表於 14-10-30 17:47

回覆:BB312 的帖子

勤看書,勤想像。多一齊看書,另外得閒教拆字,提升興趣

Needless to say 要由簡單的字開始

多謝各位好有用ga意見

小朋友今年p1,我同小朋友玩拆字(拆解組合),當遊戲玩。另外,暑假報了公文中文,比佢多睇多講。覺得效果不錯。
*不過長遠不會依賴公文學中文,暫時還可以。

認到幾個後可在地鐵站內搵下字,或放大報紙圏出識的字......

除左青田"我自己會讀", 可以去圖書館借"晶晶圖畫故事叢書", 由啟思幼稚園校長趙博士寫的, 適合k3程度, 故事很有趣, 圖畫又得意, 我仔仔當年睇哂成個系列, 我在圖書館亦見到好多小朋友揀這書來睇.  

另外, k3下學期至小一上學期可以睇"亮亮的成長"系列.  公共圖書館不單有得借書, 部份還有CD外借, 媽咪唔駛講故事咁辛苦, 播碟陪住佢睇就得.  

回覆:亞女中文差

你要用字咭每日幾個字咁試下先。好快會分辦到佢係未專心學定係有認字障礙。K3準備上小一,如果識字量太少會跟得好吃力,而且無識字增長,對佢閱讀睇書會構成困難。因為如果係認字困難,閱讀對於初期認字既幫助唔係好大。另外,要留意佢數學概念掌握得好唔好,合十法,比多比少識唔識分。

回覆:BB312 的帖子

我女此字都其他 我比左佢出去上樂研坊中文班 。。

幾好唔錯 小女識多左好多字

回覆:濼晴 的帖子

如果k2都發覺開始怕中文呢?

我都想有快,靚,正的方法但斬時都是靠日積月累的方法,每天持之有恒的認幾個字,不時重溫下,伴讀的 時候再要求她讀下她認 識的字

醒目開學勳章

玩字卡啦,我二女都係k3之前中文一路麻麻,我每日同佢玩字,好快識好多字!

每個人都有唔同方法,我自己唔用字卡的。我較喜歡伴讀,因為伴讀中她已認到字再學懂句式運用。
‹ 上一主題|下一主題