用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 真心請教初中家長,阿仔好似唔識自己溫書 ...
go

真心請教初中家長,阿仔好似唔識自己溫書 [複製鏈接]

呀仔剛剛上中一, 但是佢好似不知道點自己溫書, 因為以前小學是我幫佢溫,中學的試卷好似思考要求多的, 我應該點幫佢?

黃巴士  邊科目?  發表於 14-10-31 12:29
   8    0    0    0

引用:[table=98%]呀仔剛剛上中一,+但是佢好似不

原帖由 tontonma 於 14-10-29 發表
有冇quiz? 要他根據quiz的問題及內容,摸索中学的出题模式,叫他自己摸索,頭幾次测考成绩唔好也不要紧,家長不要再插手了

Yanamami    發表於 14-10-30 07:57

回覆:真心請教初中家長,阿仔好似唔識自己溫書

真喺要俾d時間俾佢自己摸下浸下。起碼上堂就要留心,功課要做齊。學樓上講,重溫quiz題,睇下老師想要點答法。參考下高分同學答案。自己做notes。通常長答都似議論題形式~F1喺要黎適應既,考完上學期在revise啦。

多謝分享,我試過買一些精讀,但內容同書本內容好似一樣多。quiz 的題目又好似唔係溫就得,好多都係思考題。我知道我唔應該插手,不過你知做媽咪,就係忍唔到,我仔算受教,但佢係好follow 指示做嘢的人,所以要教他方法,他才知點做,

引用:多謝分享,我試過買一些精讀,但內容同書本

原帖由 tontonma 於 14-10-30 發表
多謝分享,我試過買一些精讀,但內容同書本內容好似一樣多。quiz 的題目又好似唔係溫就得,好多都係思考題 ...
首先,一定要温書温assignments ,即要明白已教範圍及答题要求。这是基本要做的。

当然,温熟未必識答,因為老師唔会再好似小學咁直接问,学生唔可以靠背熟課本去直接答。所以,学生要想像老師可能会点問,再思考自己可以点答。温習时要记重点,边科都一样,要好清晰知道每課的学習重点同整理好老師提供的筆記及補充教材。

家長不宜再和孩子一起掀書一起温,初中学生要靠小测ut考試等去累積经验,去親自思考及了解学校要的是什麼。家長只要冷靜,從旁鼓勵孩子便可以,迷惘是所有初中生必经的階段,好快他們会自己上手,放心吧!

angelfan07  YES~  發表於 14-10-30 10:09

醒目開學勳章

亞囡早前講咗一件事我知,其實做學生都幾大壓力~~~~

亞囡上到英中,做剪報要做英文的,要寫分析和個人意見,如果唔PASS就要再做,每日小息再交俾老師過目,亞囡話佢只搵過老師兩次就攪惦咗個REPORT,但有部分同學搵咗老師成個星期都仲未攪惦,D同學都好大壓力~~~

好要求融會貫通,搬字过紙死記硬背唔会高分。

我見啊囡先睇晒WS/WB/手稿, 然后再睇書, 將書里要點再蓋括出泥一邊温做再筆記整理, 暫時見QUIZ都OK, 只係数學差D, 因為要解難題, 唔太明,
TEST埋聽日, 下週开始睇到点成效, 希望佢嘅方法OK

引用:我見啊囡先睇晒WS/WB/手稿,+然后再睇書,+將

KT0603 發表於 14-10-31 00:25
唉!我仔仲未會整理做筆記,還是靠最原始的方法,眼睇和心背:;pppp:。佢又唔係唔溫書,仍然好自動自覺和落 ...
唔紧要 啊仔肯自動自覺同落力 可以安心 男仔往往向高form發力時都超越女仔好多

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+14-10-30+發表我

原帖由 KT0603 於 14-10-31 發表
唉!我仔仲未會整理做筆記,還是靠最原始的方法,眼睇和心背:;pppp:。佢又唔係唔溫書,仍然好自動自覺和落 ...
我個仔都係唔多make notes, 只會highlight 重點去讀。他話老師依家每個point 去俾分, 唔洗死背。
希望佢快D摸索出對自己work 的讀書方法啦!

TwinWong    發表於 14-10-31 10:29

回覆:Rabbitlolo 的帖子

中一仔, test 左幾科, 大部份6x - 7x 分。自己溫, 吾識先問我。測完後亞仔都失望, 重話驚留班, 又問我可以轉校嗎?

黃巴士  分數都OK啊!  發表於 14-10-31 12:27
黃巴士  都OK啊  發表於 14-10-31 12:26

lindajacky 發表於 14-10-31 10:09
中一仔, test 左幾科, 大部份6x - 7x 分。自己溫, 吾識先問我。測完後亞仔都失望, 重話驚留班, 又問我可以 ...
依家讀書好似压力大D

黃巴士    發表於 14-10-31 12:27

引用:Quote:lindajacky+發表於+14-10-31+10:09+

原帖由 TwinWong 於 14-10-31 發表
依家讀書好似压力大D
係,DSE模式开始后,中学真係難讀过以前

longlokma 發表於 14-10-31 10:34
係,DSE模式开始后,中学真係難讀过以前

咪係!!  咩都趕.  中一讀中二嘅嘢.  中二讀中三,  中三讀中四嘢......   唉! 點會唔難讀.

黃巴士 發表於 14-10-31 12:51
咪係!!  咩都趕.  中一讀中二嘅嘢.  中二讀中三,  中三讀中四嘢......   唉! 點會唔難讀. ...
老實講, 依家讀書比以前艱難好多, 淨係中文一科都已經令我 O 晒咀

引用:Quote:KT0603+發表於+14-10-31+00:25+唉!

Rabbitlolo 發表於 14-10-31 13:36
老實講, 依家讀書比以前艱難好多, 淨係中文一科都已經令我 O 晒咀

英文都可廣泛去浸.  中文學習範疇較窄, 語文意境較有深度, 真係較難應付, 由其是消化作文題目及4式題.
依家各科的MC題4個選擇中, 我孩子面對是捒了2個相似答案, 再思考選擇其一, 當中非常用腦,  因考試時間有限, 最終只是惟有兩個ANSWER中去估.....  (靠運)      做完卷, 頭都痛埋!!!

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-10-31+發表唉!

‹ 上一主題|下一主題