用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囝囝3歲1個月讀K1..
go

[聽/語障] 囝囝3歲1個月讀K1.. [複製鏈接]

我囝囝2歲半時經評估後話佢語言發展慢,唔識聽指令..  現在3歲會基本自理能力OK,例如去廁所.玩具玩後叫都會收拾等..知識方面, ABC及123識讀唔識睇.. 但係識得數物件... 本來我覺得佢應該唔大問題.只係有時脾氣差..但今日收到學校打電話嚟話佢學習進度有好大問題..例如上堂老師講嘢時佢會唔專心.老師問佢又唔識答,所以學校覺得佢係問題學生(智商問題)... 攪到我都覺得佢智商有問題.....
   0    0    0    0

媽媽冷静d先! 盡快聯絡智能評估中心,看看可否盡快再做多次評估.

回覆:vivian010280 的帖子

已經聯絡左,但係都未知幾時有得做。。。同埋已經排兼收學校但係唔知排到幾時

回覆:Hopegood 的帖子

響出面冇上任何 training?

回覆:濼晴 的帖子

無呀! check 過太貴啦…依家真係好擔心

引用:我囝囝2歲半時經評估後話佢語言發展慢,唔識

原帖由 Hopegood 於 14-10-28 發表
我囝囝2歲半時經評估後話佢語言發展慢,唔識聽指令..  現在3歲會基本自理能力OK,例如去廁所.玩具玩後叫都會 ...
同我囝囝一样,學校未in,都唔知有無學校收佢,我囝囝去到陌生地方就要走,唔睬人,評估說話能力只有歲半

回覆:Hopegood 的帖子

快D去做評估,遲了再治療就麻煩喇,呢D錢一定要使㗎

回覆:123yin 的帖子

其實如果平估 speech 只有歲半能力 其實都要正視問題

把握時間 做 training 做得上三個月 都會見到明顯進步

回覆:囝囝3歲1個月讀K1..

‹ 上一主題|下一主題