用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行兩間,你會進取定保守
樓主: MimiCactus
go

自行兩間,你會進取定保守 [複製鏈接]

kitkit218 發表於 14-10-30 10:19
要揀間適合的, 不要高攀 , 也不要太底,

如果揀底左,可能第1次已收,(可能後悔),無得搞珠了。

講中晒, 所以不想一開始選擇體藝便是這個原因, 明白自己的貪心.

引用:我也在擔心中,+邊緣人真的太令人擔心.如男

原帖由 PalFan 於 14-10-28 發表
我也在擔心中, 邊緣人真的太令人擔心.

如男仔選擇男校是否可以睇高一線? 麻煩各位提供經驗. 謝謝!  ...
你仔係Band 1/Band 2邊緣人?邊緣人自行報band 1學校要有落敗的心理準備,升中策略要把統一派位階段視為主要戰場(但自行亦唔可以保守),要考慮埋統一階段黃大仙區乜選擇喎。又要東九龍區,又要男校,聖言似乎是唯一選擇。但聖言係強數理,唔係運動,其實你點解覺得你仔適合聖言?另外,如果想避開和女仔的競爭而揀男校,唔計地區,我覺得長天、體藝、大角咀聖芳濟都啱你仔的(不過邊緣人都要有自行會落敗的心理準備),直資的話般咸道St. Paul都有些機會。你用自行一個quota 報聖言,已經好進取咖嘞。

回覆:自行兩間,你會進取定保守

自行要進取,意思是用自行一個quota 揀比自己能力高一級的學校(高一級意思是band 1c 學生報band 1b 學校,唔係band 2a 學生報band 1b 學校),另一個quota 報和自己能力同級的學校,雖然是同級,但在自行階段,仍然有70%機會人地唔收,因為自行學位只佔學校30% 學位,人地當然揀當中最好的30%。但最終原則是自行兩個選擇要係自己入咗唔會後悔的學校。

fion6406 發表於 14-10-30 10:56
你仔係Band 1/Band 2邊緣人?邊緣人自行報band 1學校要有落敗的心理準備,升中策略要把統一派位階段視為主 ...

是的. BAND 1邊緣人, 佢只有羽毛球算是少少優勢. 如選擇聖言便沒有這個優勢地方. 令我比較頭痛又難選擇.

個仔對比其他同學, 佢係一個讀書懶散的人, 暫時沒有追求學習心, 只要成績維持在精英班便不會再進取. 聖言我知比較靈活學習, 不會太死板教學, 最吸引是師資質素好. 返學又不太遠.

體藝我知的地方是, 好像小朋友不讀書也沒有強迫性, 但個仔在初期要給點壓力, 半強迫性學習, 才不會因懶散學習導致根基不好. 一來地點遠了點,

除了避開和女仔競爭, 我覺得男仔同女仔教法會有點不同, 如能統一男仔, 老師教學上便不用再兼顧女仔教法, 對男仔來講也比較有好處, 所以我唔抗拒只有男生的學校. 有的家長會講出來社會一樣有女仔要接觸. 怕咁多年中學只有男生不太好的說法, 可能我對個仔比較了解, 而佢身邊波友都會有男有女, 我又覺得對個仔不會受影響.

聖芳濟我之前冇乜留意, 我會再拎下資料同背景. 謝謝提供寶貴資料. TKS!

elbar, KIKIDADDY,

不好意思, 不懂如何在同一地方回覆, 只能開新的.

收到Kikidaddy 資料, 我了解一下這間學校背景再參考下.

elbar, 聖言KT區的. 我如考便要博, 所以考慮中

elbar  已有建議, pls check PM   發表於 14-10-30 11:44

B1/B2邊緣人報聖言恐怕只會浪費自行的一個選擇。以我所知,就算係
B1a同學,操行拿不到A-或以上都係無得面試。

現在做選擇為時尚早,應待第二次呈分後(即出左第一學期成績),獲班主
任告知估計次第後再決定。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:自行兩間,你會進取定保守

小兒TKO屬於2a-b(應該不屬1c),我們心儀區內一所2a中學(尤其他本人),加上該校升level中,唸住保守會放自行一、甲一和乙一排頭位,如果進取㨂1c尾中學,又不是我們的心儀學校,所以初步有以上方案,我這樣想法,可行嗎?請賜教,謝!

十年 發表於 14-11-2 08:49
小兒TKO屬於2a-b(應該不屬1c),我們心儀區內一所2a中學(尤其他本人),加上該校升level中,唸住保守會放 ...
一所2a中學 或 進取㨂1c尾中學, 請查看收發訊息
‹ 上一主題|下一主題