用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: babycherie
go

SPCC 2nd IN   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+ericby+於+14-11-16+16:15+編

原帖由 ericby 於 14-11-16 發表

spcc will have a seat, wait dgs
what do you mean??

引用:+本帖最後由+ericby+於+14-11-16+16:15+編

spcc will have a seat, wait dgs
congratulation

引用:Quote:原帖由+cmir+於+14-11-16+發表以我觀

原帖由 doggy2013 於 14-11-16 發表
spccps 校長應該鐘意乖同定既小朋友
乖、定之外,禮讓、謙卑、關愛⋯這些都是SPCC 學生的特質!另外,就我所見,SPCC學生都有健談和自信的!

兩間都有offer的話就恭喜哂,不過到時請盡早決定放棄哪一間!

回覆:ericby 的帖子

恭喜👏

引用:Quote:原帖由+ericby+於+14-11-16+發表本帖

原帖由 Mirth 於 14-11-16 發表
兩間都有offer的話就恭喜哂,不過到時請盡早決定放棄哪一間!
希望ching 可以幫幫手

回覆:SPCC 2nd IN

2nd interview 應已完成, 心情開始緊張

應該係收信通知

回覆:cmir 的帖子

In完的了!等到頸都長,希望今星期尾有好消息啦!

ericby 發表於 14-11-16 16:13
點解你巳知有spcc offer既? 

ericby 發表於 14-11-16 10:47
this is a big question to choose either dgs and spcc..

如果dgs n spcc真係難諗! 相对dbs n spcc,就易揀好多。除非唔介意成績,否則多數vote for spcc而唔揀dbs.如果你囡囡有妹妹就dgs,dgs收返siblings机会較大。其他,dgs女仔好bright,好有自信,spcc比較平實純樸。各有千秋。

回覆 ericby 的帖子

我個囡當年有SPC backup, 獲SPCC和DGJS offer, 其實我住沙田區, DGJS當然近啲, 但係既然考到, 唔會考慮距離。
最後比佢自己揀, 選了SPCC, 佢讀得非常開心。以下可以比你參考:

兩間學校教出嚟既小朋友會完全唔同, 作為家長你可以考慮下想個女aggressive啲定學習分享多啲。SPCC係要小朋友之間有愛而無競爭, 學術教既唔深但小朋友都識好深的嘢, 同埋唔好以為中文小學會英文唔夠好, 佢哋P1既時候大部分同學睇緊Captain Underpants, Henry Potter, 同埋一啲連我都未必識得晒既science書...
值得一提係, 佢哋校際音樂和朗誦節都有好好成績, 但同學仔拎支旗仔返嚟, 老師係叫佢哋立即收埋, 唔好"炫耀", 學校好著重學生要叻但要謙卑。

同學仔讀緊DGJS, 如果入唔到任何school team你就會變成一個隱形人, 所以有唔少比賽壓力, 學術一樣係要靠自己多。同埋佢哋一大班女仔, 是非會多啲, 如果個女性格strong會比較適合, 如果好似我個女唔出聲嗰啲, 未必會讀得好開心。

最後今天2nd in嗎?

gwengwen 發表於 14-11-18 14:07

我個囡當年有SPC backup, 獲SPCC和DGJS offer, 其實我住沙田區, DGJS當然近啲, 但係既 ...
thx for your comment.  i must wait til dgs offer, so it is the only case need to choose.  your valuable comments are the points let most people thinking back and forth.  Location may be one of the reason for our consideration, living in TST.

gwengwen 發表於 14-11-18 14:07

我個囡當年有SPC backup, 獲SPCC和DGJS offer, 其實我住沙田區, DGJS當然近啲, 但係既 ...
咁其實係咪小朋友出外面補英文?

回覆:gwengwen 的帖子

想請問在讀SPCC的小朋友,是否都大部份家庭都非常有錢?見放學有好多司機接放學。中產坐校車返放學是否非比例上好少?

引用:想請問在讀SPCC的小朋友,是否都大部份家庭

原帖由 babycherie 於 14-11-18 發表
想請問在讀SPCC的小朋友,是否都大部份家庭都非常有錢?見放學有好多司機接放學。中產坐校車返放學是否非比 ...
都有好多同學仔坐校車返放學的!放學後如在校有課外活動的話,都仲有得坐第二輪的校車,但就未必能像第一輪校車一樣,可點到點送到回家啦!

ericby 發表於 14-11-18 16:20
thx for your comment.  i must wait til dgs offer, so it is the only case need to choose.  your valua ...
oh TST. 咁dgs近好多。

想問下係咪下星期一出结果?

回覆:Agnescqh 的帖子

好緊張……

‹ 上一主題|下一主題