用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 深又話深,淺又話淺,點揀?
go

深又話深,淺又話淺,點揀? [複製鏈接]

面試階段已要取捨去邊間見。
一間happy school,一間課程深。
淺又怕升小吃力,深又鄧小朋友辛苦,好矛盾!
有冇人都係咁?

1    0    0    0

回覆:Handsomewoman 的帖子

其實睇小朋友,有些小朋友在谷的學校都唔覺辛苦,佢適應到就覺得又開心又唔覺谷!
其實在於家長都要正面處理佢地點諗

回覆:深又話深,淺又話淺,點揀

我覺得每個家庭都有不同需要。

父母唔想或冇時間教中英數的,而又有好多帶小朋友玩的idea.  就去間深的。

如小朋友的玩伴少,only child, no cousins, no neighbor kids . 就揾間多D小孩子互動時間的學校。 寧願,自己跟緊D學術。A happy child will learn much faster.

最後,讀了 P N 之後發覺不太合適仍可以轉。

王家爸爸    發表於 14-10-29 10:40

回覆:深又話深,淺又話淺,點揀?

你可以考慮下自己對幼兒教育既期望,兩種style既幼稚園都有人buy。

小朋友仲細,好難講佢受唔受谷,你反而可諗下自己係咩style。你係讀書型?玩樂型?我有朋友係玩樂型,但小朋友讀谷既幼稚園,結果佢無耐性陪個仔溫習做功課,由得佢唔識,完全係mismatch

醒目開學勳章

你想讀邊類學校?會唔會期望小朋友讀傳統小學?
你報嘅學校當中,又多邊類形嘅學校?
地點方便嘛?
如果一時間決定唔到想讀邊類形嘅學校,我會選擇樣樣都有d,收到offer再諗
我估你無理由只係報咗兩間架?!

回覆:深又話深,淺又話淺,點揀?

邊類學校都可以,
最緊要家校合作,互補不足。

Happy school 同重學術,各有捧場客。
如果揀教得深嘅,我諗自己首先要俾時間和有能力教到小朋友先好揀。
而Happy school 就要承受到小一(津校) 時加力追學術嘅壓力。
兩者無話一定好或不好,最緊要啱自己小朋友和自己。
‹ 上一主題|下一主題