用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 純呻
go

純呻 [複製鏈接]

仔剛上小一,冿校、區內數一數二!入到一間好學校的確開心、我知道小學10間有8間都谷!也有心𥚃準備未來日子要打仗!但有時見到小孩好似唔受谷咁,學校功課又多丶除課本又一大堆工作紙、又評估又中英默⋯⋯小孩個腦袋一下子塞好多野!完全唔入腦!我已經對佢要求唔高、合格OK喇!但好似好困難咁或許剛上小一還未適應到啦希望下學期會慢慢習慣

0    0    0    0

回覆:純呻

慢慢嚟啦,我個仔情況差不多,間學校叫做唔算谷,但係功課、默書、測驗無樣少,我對小一生要求比較低,合格過關就算,至緊要佢適應到小學嘅學習,唔想咁快打沉佢

引用:仔剛上小一,冿校、區內數一數二!入到一間好

原帖由 bbq^^ 於 14-10-27 發表
仔剛上小一,冿校、區內數一數二!入到一間好學校的確開心、我知道小學10間有8間都谷!也有心𥚃準備未 ...
讀開happy 幼稚園??如係就跟貼啲,始終形式同幼稚園唔同咗好多,老師要求又唔同。

回覆:純呻

我個女都係一樣,讀區內好谷津校,每日至少10-13樣功課,做成2.5-3個鐘。睇見佢就辛苦,唯有靠每日放學去公園玩半小時先叫有得放鬆下。。。。。

唉!希望慢慢可適應。

引用:Quote:原帖由+bbq^^+於+14-10-27+發表仔剛

原帖由 sissysze 於 14-10-28 發表
讀開happy 幼稚園??如係就跟貼啲,始終形式同幼稚園唔同咗好多,老師要求又唔同。

...
一半一半啦

睇埋下學期就真喺要諗清楚間學校啱唔啱繼續讀落去。6年可以毀左佢既學習心態,搞到厭學,上到中學又唔聽你教時,就可以想像到後果會點。再“名”既校學只會俾到你虛名,得不償失。如果P5/6成績不達標,升唔到band1中學,又更煩。小一,俾d時間心機,睇下佢唔掂在邊度,對症下藥搞搞佢,希望佢適應到啦~
‹ 上一主題|下一主題