用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 英文通識
go

英文通識 [複製鏈接]

阿女由中文小學升英中,d英文通識好深,阿女時時吾及格,有無過來人指教下點溫?

5    0    0    0

回覆:lilysun123 的帖子

阿女好以吾多習慣d英文咁深,想請教過來人大約升中後多久才習慣?

引用:阿女好以吾多習慣d英文咁深,想請教過來人

原帖由 lilysun123 於 14-10-27 發表
阿女好以吾多習慣d英文咁深,想請教過來人大約升中後多久才習慣?

...
唔会無端端自動習慣喎,叫阿女多看英文報紙,始終要付出才会有回報的

回覆:英文通識

學好串字方法 唔好靠抄 另外教佢做好預習 然後上堂一路聽一路記,以前副校咁教 勁
work

語文要從小浸o咼~~

我女都喺中小上,但F4先開始有同識課。見佢都喺睇報紙啦。

你女可以試睇多d星島教育版幾時事新聞,中應對照。睇睇下再睇埋英文報紙,聽埋明珠臺新聞禁幾管齊下。

sonkhl  可以話,便訂埋Time  發表於 14-10-28 14:58

lilysun123 發表於 14-10-27 20:12
阿女由中文小學升英中,d英文通識好深,阿女時時吾及格,有無過來人指教下點溫?

...
睇報紙加上睇NBC新聞是最有效的方法。

sonkhl  Agree  發表於 14-10-28 14:56

lilysun123 發表於 14-10-27 20:15

...
我大女都係去到中高至合格, 最后DSE 超付的好, 不洗担心

提多個例子作參考 之前保一通識定綜合人文中一第一章係教保良局歷史。咁比如 慈善 助養 等生字要兩三星期內全學全背。然後再教下一課。如果中文中學上又無閱讀習慣,要應付會勁困難,不要忘記仲有歷史科學等多資料學科。個人覺得要急救應該先引導仔女分類每日溫好生字,絕對要每日溫,然後星期六日抽時間睇課外讀物,仔女動力正常會唔高,咁要鼓勵佢地說捱過呢個關口就易讀左,捱唔過就連投入學校都有問題。

回覆:dubbies 的帖子

謝大家鼓勵。想當年都你中小上英中,不過當年未有通識,只是英文上課我當時大約半年習慣。不過當年仍是填鴨式教育,不像現在每樣都要反思!

引用:謝大家鼓勵。想當年都你中小上英中,不過當

原帖由 lilysun123 於 14-10-28 發表
謝大家鼓勵。想當年都你中小上英中,不過當年未有通識,只是英文上課我當時大約半年習慣。不過當年仍是填鴨 ...
依家真係唔同哂!中、英、LS都要考資料分析,中英文差d都会讀得頗吃力

引用:阿女由中文小學升英中,d英文通識好深,阿

原帖由 lilysun123 於 14-10-27 發表

...
囝囝真係串字串到頭痛。我自己讀中中的,現在才明白點解讀英中上的大學同學們,英文詞彙會好我咁多。…………但有家長安慰我說,中一係吃力少少,但上到中二&三 IS,HISTORY,GEOG等用來用去那些字,到時無串得咁金,都唔知真定假?

回覆 yovin 的帖子

中二三絕對唔會係同一SET字, 因為每個CONCEPT有新生字, 例如IS 中二讀氣體 電 力學等同中一的水 能量唔同,但問題係如果開左竅識串字同了解生字,咁去到中二三會更有效率,所以中一適應期一定要學好學習方法 同埋 唔好怕咁多英文字呢D基本

醒目開學勳章

我囡剛升中一,通識用英文,暫時得呢科未有測驗。

yovin 發表於 14-10-29 06:28
囝囝真係串字串到頭痛。我自己讀中中的,現在才明白點解讀英中上的大學同學們,英文詞彙會好我咁多。……… ...
我兩個囝囝正好相反,中文詞彙不足,又成日寫錯字。

yovin 發表於 14-10-29 06:28
囝囝真係串字串到頭痛。我自己讀中中的,現在才明白點解讀英中上的大學同學們,英文詞彙會好我咁多。……… ...
啊囡串英文 比 背文言文快好多 文言文好翹口

王家爸爸   Agree!  發表於 14-11-4 14:10

try to read eng newspaper and watch eng news on TV. it need longer time to i
improve.
‹ 上一主題|下一主題