用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果 KC聖家 vs SFA vs WKF
樓主: klm402
go

如果 KC聖家 vs SFA vs WKF [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+klm402+於+14-10-28+17:11+編

引用:試下叩門,不用太執著要入什麼學校,父母質

原帖由 belle2009 於 14-10-28 發表
試下叩門,不用太執著要入什麼學校,父母質素好,孩子也会質素好,好多事業成功又有好品格的人也有不少來自 ...
你說得對,我同輩大多是村校出身,之後好多一起入大學,現在个个是專業人士。…………………………但係,我們下一代都不是讀自己母校………………真無奈

longlokma 發表於 14-10-28 17:27
你說得對,我同輩大多是村校出身,之後好多一起入大學,現在个个是專業人士。…………………………但係,我 ...
我地以前個代, 班中入面全部都係香港人, 以國語為母語既小朋友基本上係0, 但係最近我同自己小學老師傾計, 佢話有時會返去幫手代下課, 一班入面超過一半係國內小朋友, 唔聽話得不得了, 今本上堂教唔到書.
我唔否定來自內地既有叻既小朋友, 可惜我所聽所聞既平均值真係太低. 都係基於呢個原因依家多左好多父母會比小朋友讀私小直資. 所以今日既情況同以同真係好唔同.

belle2009 發表於 14-10-28 17:21
你無看清楚所有messages了!確實有家長叫H F做雞肋
每人都有唔同角度去睇, 學校係好, 任人點講都係好的. 請不要介懷.
好似神校DG係多人心目中都好好, 不過總有人會覺得一唔0岩自己心水一樣. 所以呢唔洗太介意吧.
上黎呢個吹水平台, 都係想交流多D唔同睇法同埋資料麻.

但今時今日學生咁多, 入到HF九龍城係升中方面都較不少學校有保障, 即使HF中學吾係算最Top, 都算一線尾, 但總好過6年後面對可能Band 1成績都只能入讀唔知二線定三線學校既徬惶
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-10-28 17:33
但今時今日學生咁多, 入到HF九龍城係升中方面都較不少學校有保障, 即使HF中學吾係算最Top, 都算一線尾, 但 ...
係....HKPAPAP852呢個都係PLAY SAFE既方法, HF好似係B1C, 有錯請指出.

回覆:如果 KC聖家 vs SFA vs WKF

讀得sfa, 唔會去HF 書院,有另一jm 都係甘講, 唔剩係我甘講。 你要盲目護主唔緊要。HF 係你心中天上有地下無當然無問題。但呢度係publuc forum, 個個都可以表達意見。 你一見有人講HF 不是就餐餐起哂“鋼” ,甘不能包容異見,莫非係HF教架

其實我想問下,段估唔係個個sfa都插到入名校,應該都是每年最top 的某%,但入到sfa 的個個都有番咁上下,咁點突圍?

至於樓主的問題,會建議排下舊文,分析下囡囡和成功扣門能力差別,再訂自行策略

我又唔係名校出身,又未去過外國,講嘢係無人地甘文皺皺架喇。

其實有sfa 小一offer 代表乜呢?个孩子一定叻过人? 之後一定讀到大學?

kerkermui  應該唔只一個 (因為我識一個)   發表於 3 小時前

你係咪講小二架 ?

kerkermui  我講st mary  發表於 14-10-28 22:19

引用:其實有sfa+小一offer+代表乜呢?个孩子一定

原帖由 longlokma 於 14-10-28 發表
其實有sfa 小一offer 代表乜呢?个孩子一定叻过人? 之後一定讀到大學?
唔係話入到SFA就識fly,當然父母好重要,不過sfa出名谷得緊要,所以如本身係sfa成績不俗既話可能都有能力爭下有點名次既學校我估

我都係HF舊生, 公道d講一句如果我有SFA起手真係未必會考慮HF, 我會target上智instead of HF. 但比起好多學校, HF校風唔錯, 學術唔係最top但亦唔差, 係一間幾好但唔係top既學校, 睇父母要求同小朋友性格, 以我所知聖家workload唔少的, KC果間朋友經驗學好睇重成績->重申係朋友經驗, 唔係親身經歷

引用:我都係HF舊生,+公道d講一句如果我有SFA起手

原帖由 elmolly 於 14-10-28 發表
我都係HF舊生, 公道d講一句如果我有SFA起手真係未必會考慮HF, 我會target上智instead of HF. 但比起好多學 ...

回覆 MrBeast 的帖子

There are two types of SFA students who can transferred to other top tier primary schools with through train or feeder secondary schools. 1. Strong academic results (for boys you need to be at least top 10 in the form as there are just 3 to 4 boy schools worth to transfer. Thus it is highly competitive) or 2. Winners in open competitions like Olympic Maths and Sports.
In junior forms, most smart students can get an average mark of 90+ in the exam. If you are so eager to transfer, you need to give more supplementary exercises to your kid in order to minimize the careless mistakes and get an average mark of 95+ in the exam. In fact, this is no good to the kid as he or she need to sacrifice his or her leisure time for playing or reading. Most parents doing this is just to avoid the stressful secondary school place allocation.

MrBeast  Thx  發表於 14-10-29 05:25

回覆 longlokma 的帖子

A kid can get an offer from SFA means that he or she has a solid foundation of languages and maths at kindergarten stage. Hence, the kid can cope with the school's advance curriculum.

醒目開學勳章 貢獻勳章

KikiDaddy 發表於 14-10-28 20:45
回覆 MrBeast 的帖子

There are two types of SFA students who can transferred to other top tier prima ...
唔一定要谷d細路,但教佢地小心係必需嘅因為去到>95呢d分數,唔係睇你識唔識,係睇你夠唔夠小心

而以我所知,考前幾名幾位小朋友都唔係家長谷嘅,考第一嗰位媽媽直頭放哂手添!(偶像!)
而幾位咁想轉走,部份係為咗有細嘅跟尾,而唔係唔鍾意SFA (包括我自己)
如果响校內成績唔係咁好,就唔會咁想轉走,只係因為見到咁好成績,有機會轉,所以先試轉,逃避細嘅玩小一呢轉,或者係轉去最心儀嘅學校
成績好嗰班,係唔會怕中一問題,我反而會倒轉諗:咁早揀定中學,啱唔啱?我自己細個時係自己揀中學嘅,但依家咁早就同阿仔揀定?

我唔清楚樓主小朋友嘅底子/資質,但係如果目標較高嘅,SFA應該幫到手,無論係插班定係中學,校長曾經講:我地雖然無中學,但我地嘅畢業生都有好嘅選擇!
我個人覺得女仔人少仲著數,唔駛太高名次都轉到校,而男仔就要求高好多

MrBeast  And thoughtful  發表於 14-10-29 05:37
MrBeast  Tactful ans   發表於 14-10-29 05:30
恐龍家

又見到個神津家長發功

‹ 上一主題|下一主題