用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽媽覺得太大壓力?
樓主: winnie1118
go

有無媽媽覺得太大壓力? [複製鏈接]

回覆 悠悠110409 的帖子

Same case here!

我最近帮阿仔都報咗超過10間幼稚園, 你都咪話唔辛苦.
不過報得多就預咗會撞期, 最慘係撞期個2間係first choice同2nd choice, 問你死未
最近有一晚同個仔訓練玩穿珠仔,點知佢玩極都唔識,我一怒之下打咗佢patpat,其實平時我都好少打佢的.好後悔打咗佢.
其實係自己太過緊張,我都知要放鬆啲,不過見阿仔講野都未識就好灰咁囉. 

回覆:有無媽媽覺得太大壓力?

既然你有backup,我覺得你係婆媳問題最大壓力。要練成左耳入右耳出大法,搵老公同佢溝通,你盡量少自己同佢直接對話吧!

小朋友返學病多左係正常,我小朋友n班每月一病(上午班),上左k1 touchwood 無病過。大大下抵抗會好d。
奶奶既野你要習慣下,我奶奶一直鍾意下午班,佢每晚都同我囝講:訓好d,聽朝媽媽又要晨甘早摷醒你架啦,陰公!
面試平常心,好多小朋友都屋企支支喳喳,出去面試又另一個樣,你心態當玩就少d壓力

我報8間撞4間,仲係細B報k1冇back up。。。。同自己講今年陪考比佢試吓囉~得唔得就睇佢臨場發揮,家長好難去控制咁細小朋友既行為表現。。。盡力就當比個交代自己

winnie1118 發表於 14-10-27 09:52
本身報左16間幼稚園,撞左4間,仲要撞哂屋企附近邨校,其實我只望佢讀邨校上午校,開開心心就算。但上年n班 ...
其實奶奶出於過度關心確會令人覺得更煩, 不過唔洗擺係心入面, 做父母可以做既就算了.
況且小朋友開始返學個個都易病係事實, 唔係因為訓少左所以病.
如果本身N班可SECURE有K1位, 而你地又冇太大既特定要求要讀名幼, 其實我覺得就不如留係本身間N到好了.

各位媽媽吾好氣餒, 我上年都幫囡囡報了9間最後囡囡讀了一條龍女校。
其實選校最緊要衡量校風、地點是否適合小朋友...而且教育署更改收生政策都是為免無hold位情況再出現, 是好事!

回覆 winnie1118 的帖子

我都覺得有壓力,  我個女都係返緊無學劵n, 佢日日見到校服喊晒口話唔返學, 我又唔敢退學又怕無K 位, 況且姐姐係新, 又湊唔掂阿女, 煩....

如果係錢既問題就無得講啦.真係會好大壓力,如果唔係既話..根本一定有書讀的,壓力何來?係咪唔想輸在起跑線?
我自己都唔想BB讀好差既學校,所以唔會報認為差的,只會報幾間近屋企又覺得能力負擔到的,萬一真的唔收咪報插班囉..咁多學校,比得起錢點都有得讀的。

龍媽係辛苦點,我工作忙,呢排所有野撞一齊真係壓力爆煲,但一定要自己調節心態,不要太多比較,小朋友成長有自己步伐,就算入不到名校也沒大不了,人生漫漫長路呢!

返N班多病是正常, 咁細個日日接觸不同小朋友, 生病機會一定增加!!但我覺得小朋友壓力仲大, 幼稚園係比小朋友培養學習既地方, 呢家變左距地既戰場!! 叫一個大人去面試16間公司都不易啊~~放鬆少少~~

你都好,可以讀到n,
我仔無n班收,
k 1報左十幾間。
個仔又怕生保,又喊又典地.
我都壓力大到想喊.

引用:回覆+winnie1118+的帖子 很有同感呢~~好

原帖由 happyapril 於 14-10-27 發表
回覆 winnie1118 的帖子

很有同感呢~~好彩我是比公公婆婆湊B,所以無咁煩,
完全認同

回覆 longsky 的帖子

我仔仔都超怕人,不同陌生人談天的,1/11第一天IN,好擔心,
希望你的BB IN 順利,大家加油~~~

唉!大家也是同道中人,我個囝返N左班2個幾月到而家都仲喊,而家學校可以直升K但無學卷,我一心諗住考唔到其他更好就直升,但大前提係希望轉到上午班,不過見佢日日咁喊就知佢唔鍾意間學校,又或者同佢返下午有關,我全家都習慣早睡早起,佢而家放學返黎訓2個鐘先食晚飯,夜晚11點前一定瞓,最後晨咁早6-7點又自己跟我地一齊起身,你地話可以朝早再瞓一覺先返,鬼唔知咩,但都要個小朋友肯瞓先得架。

上年經驗話我知就算我個囝身為大B考7間都只係得2間OFFER,今年唯有再努力報多幾間,我已經報左15間以上,而家撞時間都要放棄4間。

我的壓力係來自自己亞媽,佢一直想我比個囝讀有學卷同埋要近屋企,其實對我黎講有無學卷不是重點,我2公婆都負擔得起,而家唔諗得太多,順其自然啦,太大壓力對大人細佬都無好處。

大家加油,希望大家都可以考到心儀學校!

MAMA加油,我都明又要顧小朋友又要顧奶奶係辛苦D, 放鬆D啦

引用:唉!大家也是同道中人,我個囝返N左班2個幾

原帖由 tracyhwk 於 14-10-30 發表
唉!大家也是同道中人,我個囝返N左班2個幾月到而家都仲喊,而家學校可以直升K但無學卷,我一心諗住考唔到 ...
好有同感。都係大b,in7間,得3間收。

kyleebc  真有陽光了  發表於 14-11-3 15:12

覺得壓力大有時不自覺阿B態度差咗

對, 放鬆D la, 人生好長, 幼稚園只是一個開始, 大家要學識放鬆, 唔係升小壓力咪仲大......
不要忘記和小朋友的關係才是最重要, 否則有幾好學校收小朋友而犠牲大家既感情就唔好, 共勉之!

回覆 Sarahroman 的帖子

同感,阿女語言遲緩,我都報佐13間。好煩惱!~
‹ 上一主題|下一主題