用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英文
go

英文 [複製鏈接]

想英文好係咪只有揀國際幼稚園?
但真係好重皮。。。

2    0    0    0

引用:想英文好係咪只有揀國際幼稚園? 但真係好重

原帖由 Handsomewoman 於 14-10-26 發表
想英文好係咪只有揀國際幼稚園?
但真係好重皮。。。
係好重呀!最小$5000~6000
不過你有無諗過你小朋將來條路會點行?
是否去外國升學?如果吾係就未必要揀國際學校。反而你想佢英文好最重要俾佢有一個理想語言環境。例如揀傳統學校的國際班,同平日你家中英語係first language等等...

引用:Quote:原帖由+Handsomewoman+於+14-10-26+

原帖由 kilim1017 於 14-10-28 發表
係好重呀!最小$5000~6000
不過你有無諗過你小朋將來條路會點行?
是否去外國升學?如果吾係就未必要揀國際學 ...
但自己母語唔係英文,好難同佢全英。。。
呢個係最苦惱。

引用:Quote:原帖由+kilim1017+於+14-10-28+發表

原帖由 Handsomewoman 於 14-10-29 發表
但自己母語唔係英文,好難同佢全英。。。
呢個係最苦惱。
係香港生活,除左學習外,有乜必要同佢全英,同佢全英目的是什麼?

引用:Quote:原帖由+Handsomewoman+於+14-10-29+

原帖由 hedhed 於 14-10-29 發表
係香港生活,除左學習外,有乜必要同佢全英,同佢全英目的是什麼?
學習,工作都需要嘛

我個朋友個女就係全英,屋企都係同佢講英文
佢屋企係土生土長香港人
但個女係唔係好識講同聽廣東話
你覺得咁好嘅就ok
不過佢諗住佢個女大d會去英國讀

國際幼稚園唔一定係國際學校。
我阿女N及K1都係國際幼稚園,其實都只係target 本地學校。
我覺得英文幾重要,但唔可以唔學中文。國際幼稚園有NET教英文,一樣有中文學的,國際幼稚園通常無學劵,係貴d,但我識有朋友,原本入左學劵K1都即刻轉返國際幼稚園,因為計過條數出去學英文普通話仲貴過俾無學劵嘅學費而且仲要接接送送添,所以立即轉左。各人量力而為啦。

醒目開學勳章

Handsomewoman 發表於 14-10-29 10:26
學習,工作都需要嘛
咁小朋友會幾時出國留學呀?越早出國就越要學好中文先呀!下一代嘅世界,中文比英文重要呀,如果唔打算放洋,就更加要學好中文,因為DSE太多人死咗中文卷喇咁!搞到入唔到U!

回覆:英文

建議學好中文先啦,我將來都會比小朋友返加拿大上中學,我自己本身係香港土生土長,中英文會考都攞A,但我認為小朋學好中文比較重要,唔會咁細個就夾硬迫佢講唔湯唔水的港式英文

回覆:Handsomewoman 的帖子

呢個年代,兩文三語都重要的,除非你打算送小朋友去外國讀書搵工。

回覆:emiliarabbit 的帖子

Agree
其實中文難學好過英文,小朋友捨難取易,好多先谷英文,再要佢地補中文係好難架。

引用:建議學好中文先啦,我將來都會比小朋友返加

原帖由 emiliarabbit 於 14-11-11 發表
建議學好中文先啦,我將來都會比小朋友返加拿大上中學,我自己本身係香港土生土長,中英文會考都攞A,但我 ...
學好D中文先啦,最怕聽到D家長講D唔湯唔水港式英文,真係聽到耳都側埋

helenmelody  agree  發表於 14-11-11 16:01

回覆:英文

選有NET做班主任既幼稚園都有幫助

‹ 上一主題|下一主題