用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔補習仍可名列前茅嗎?
樓主: weiweibb
go

唔補習仍可名列前茅嗎?   [複製鏈接]

PalFan 發表於 14-10-31 10:56
現在我個囝校內出現情況, 大部份人谷小朋友去操卷加補習應付呈分, 我曾聽一位名校老師講, 佢話要分數高離不 ...
覚唔覚狂操卷就好似打Botox?短期見到好靚啊!唔keep住打唔得喎,keep住又变膠样!卷操得多变机械式,小学keep住操,睇落效果幾靚仔,但个小朋友唔識思考,上到中学就知味道。

MrBeast    發表於 14-10-31 12:00

Yanamami 發表於 14-10-31 11:21
覚唔覚狂操卷就好似打Botox?短期見到好靚啊!唔keep住打唔得喎,keep住又变膠样!卷操得多变机械式,小学keep ...

我明道理, 但對我地呢D冇操開既人有點擔心. 因為怕咁樣拉抵左變成BAND2生, 1分平均分可以名次拉距大.

曾經我想迫個仔加入陣營, 要佢放棄打波時間

PalFan 發表於 14-10-31 11:29
我明道理, 但對我地呢D冇操開既人有點擔心. 因為怕咁樣拉抵左變成BAND2生, 1分平均分可以名次拉距大.

曾 ...
"曾經" 咋係咪呀? 你制都唔好制呀, 阿囝唯一一樣 relax既活動你都想cut埋佢? 實行無運行。

醒目開學勳章

每個小朋友都有自己特質,

所以唔會有標準模式,

最重要係適合自己小朋友.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-10-31+11:01+你兩

little_yolky 發表於 14-10-31 11:36
"曾經" 咋係咪呀? 你制都唔好制呀, 阿囝唯一一樣 relax既活動你都想cut埋佢? 實行無運行。 ...

當佢平時分數不差時, 突然跌得好後, 個刻個心真係好亂, 剛好打波個時開始出點成績, 個仔心又偏向左打波.
當時身邊家長又多同我講, 唔應該比太多波佢打, 你聽得多就覺得啱, 所以個時真係停左佢打波, 仲要同教練講暫停. 母子關係又差, 後期有位教練苦口婆心同我傾, 解開左個心結, 半認命情況比佢向打波路發展. 點知打波多左, 成績仲更加比之前好, 好彩!

IloveJJ 發表於 14-10-31 11:51
我細嗰個又係唔鐘意睇書,而家我努力培養中。咁你大嗰個,慢慢地、呆呆地,成績中中地呢?又喜歡睇書嗎?

...

大果個小學時,叫就睇下囉。所以我唔會話佢鍾意睇書。中學頭兩年仲OK,但F3/4就開時上網多!成日youtube。有讀下報紙既,又因喺辯論隊,都要上網搵料既。大過個上到中學OK,全因為英文好,事半功倍~

PalFan 發表於 14-10-31 12:05
當佢平時分數不差時, 突然跌得好後, 個刻個心真係好亂, 剛好打波個時開始出點成績, 個仔心又偏向左打波.
...
以前我女有個泳隊女隊友,好鍾意操水(不過成績都OK架),佢阿媽就用游水“要挾”,唔做好公課無得游,考的唔好無的游,自然就搞掂。其實運動喺有助小朋友磨練鬥志架,我見有時玩左運動,成績真喺會好左架。但要同小朋友約法三章,要編排好時間。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-10-31+11:51+我細

IloveJJ 發表於 14-10-31 11:51
我細嗰個又係唔鐘意睇書,而家我努力培養中。咁你大嗰個,慢慢地、呆呆地,成績中中地呢?又喜歡睇書嗎?

...
你大嗰個,慢慢地、呆呆地,成績中中地呢?又喜歡睇書嗎?

好似講緊我大囡咁。佢又真係幾鐘意睇書。噚晚又被我警告, 再唔溫書我就收埋晒啲書唔俾佢睇。

好彩我細果個都鐘意睇書。近日開始考小一後, 個人唔知點解成熟咗, 聽話咗, 乖咗。真係想劏雞還神。

是!很多時俾其他家長嚇,話補英文,數學……又去補習社,又上門私補。加上自己怕執輸的心態,又想找補習。最後又忍住,自己跟……心情有時幾茅盾。現在努力培養睇英文書。小二只懂看ORt stage 7程度的書。時常提醒自已每個小朋友不同,不要人比人。大家加油,慢慢來。小朋友學習開心,做媽放鬆,才是長遠之計。

回覆:little_yolky 的帖子

Yanamami 發表於 14-10-31 12:17
以前我女有個泳隊女隊友,好鍾意操水(不過成績都OK架),佢阿媽就用游水“要挾”,唔做好公課無得游,考的 ...

明白的. 多謝你既意見.

只係當時見佢玩左運動, 人攰左, 上堂又眼訓, 講極都冇大改善, 佢可能見個次咁嚴重, 之後驚死做返好

但佢因為玩左運動, 基本上要放棄好多額外活動, 有時得和失佢自己選擇.

話時話,我兩個女都知讀書喺為自己,唔喺為我,我覺得禁樣會好d。幾時都喺為自己賺過癮過未老板賺錢啦,投入好多,興奮好多架。讀得唔好,都喺你自己要承擔後果,佢地明白就好囉~

chan.mancy 發表於 14-10-31 12:26
是!很多時俾其他家長嚇,話補英文,數學……又去補習社,又上門私補。加上自己怕執輸的心態,又想找補習。 ...

係呀! 成日聽到邊個一日操2堂操卷, 邊個補習, 成績所以高等等, 我都好擔心自己應該點安排

培養睇書好, 可惜自己個仔係冇心機睇書既人, 以前仲話一聽到紙聲, 雞皮會起好辛苦

baba987 發表於 14-11-1 02:09
應該係全職媽先會好成績
Exactly true!

引用:應該係全職媽先會好成績

原帖由 baba987 於 14-11-01 發表
應該係全職媽先會好成績
不,我認識父母有工作,甚至经常出國工幹的,孩子完全不用補習但成績非常優秀;相反,我認識更多全職媽媽,孩子要她們陪伴住才會做功課,成绩更不用說了

baba987 發表於 14-11-1 02:09
應該係全職媽先會好成績
我咪係FTM囉,大果个中中地,細果个好.

引用:應該係全職媽先會好成績

‹ 上一主題|下一主題