用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔補習仍可名列前茅嗎?
樓主: weiweibb
go

唔補習仍可名列前茅嗎?   [複製鏈接]

kenwong888 發表於 14-10-30 14:25
That means 轉校 is a wrong decision!
咁又無後悔, 將來好大機會可原校升中, 唔駛再比呈分試玩.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy  可能係學習態度.

分別在兩性格唔同:一快一慢;一個醒一個呆;一個對自己有要求,一個無所謂;一個記性好,一個麻麻。。。所以都喺天生既,同補唔補習,操唔操卷無乜關係。

回覆 Yanamami 的帖子

認同天資在小學階段有決定性影響。但到高中階段,如果想保持成績在前列位置入讀心儀的大學及科目,勤力與否將起關键作用,尤其争入頂尖大學的對手資質大多不相伯仲的了,到時可能也難免要到雞精補習社取經及操卷,雖然這做法並不理想。

Yanamami  同意.但呢度講紧小学嘛   發表於 14-10-31 07:56

讀書好要有高度自信,良好態度,強烈動機。

自信十態度,沒方向,只會中中地。

自信十動機,沒態度,是中中地以下。

動機十態度,缺乏自信,mindset成了障礙,不相信美好果實,事倍功半。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-10-30+22:18+

原帖由 Yanamami 於 14-10-30 發表
我又唔覺得咁快要定案,田徑運動員有兩種體質,一種肌肉爆發力強,啱玩短跑,一種肌肉持久力強,啱玩長跑。
有些小朋友起步快,但去到後來接唔上,有些要到高中才突飛猛進!
當然最想一路跑到尾啦!
不過始終緊要的是態度,態度好,總可能有機會!
所以父母點都要信子女!小朋友幾時發力,大人都控制唔到。
我自己本身都係,小學係尾10名內,中學係頭10名内!
父母也曾在我小學時,講過對我放棄嘅說話!
到中學佢哋無話可說,也超前咗一直教我,成積比我好的兩個家姐!

回覆 kenwong888 的帖子

最差情況未出現。
是很能讀書,成績很出眾,人也很成熟,,當地政府提供良好教育,卻因福利和社會制度拖垮企業,根本缺乏工作。結果年青人能跑的全跑掉,剩下一個沒落空城。

palmchristy 發表於 14-10-30 17:36
識得人, 都係唔識跟功課, 但兩個仔超叻, 小學未考過全級十名以外.

人地問佢點解兩個仔咁叻, 去邊度補習.  ...
Seems we see some guys win the mark-six!
And then we say oh this guy is born In lucky place, eating lucky food, drinking lucky water, .... etc. rationalizing all stuffs actually not leading to the consequence!

palmchristy  唔係好明添.  發表於 14-10-31 10:11

annie40 發表於 14-10-31 07:22

Mine is 缺乏自信!

好贊成你所說,想請教動機是否同興趣有關? 我小朋友總細,現在多素引導他有成功感來做動機, 但我認爲將來一定要發掘他的興趣來做動機。

wan_sosin 發表於 14-10-31 07:30
我又唔覺得咁快要定案,田徑運動員有兩種體質,一種肌肉爆發力強,啱玩短跑,一種肌肉持久力強,啱玩長跑。 ...

你又啱啫.我个傻豬大女升中,由F1嘅麻麻地,到F4都算幾ok,虽未至名列前茅,但我收貨了。不過我都喺會應樓主講小學。

Agreed, 三樣中我覺得自信較易處理,動機最難培養(當然不是講為粒糖個隻)

我又覺得唔可以只看短綫,有些決定都要以整體和長遠利益為依歸,eg, 初小去唔去補習便是一eg

回覆:唔補習仍可名列前茅嗎?

给小孩子知道讀書是為他們自己最重要。他們不讀書,父母没有損失,有損失的是他們自己。孩子没有正確学習態度,幼稚園補到上中学也没有意思,只是渾渾噩噩过日子。

MrBeast  咁長遠初小未必會明  發表於 14-10-31 08:59

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-10-31+08:13+

原帖由 Yanamami 於 14-10-31 發表
咁你大女都叻女呀!
雖然講緊小學,但望長遠D,都會影響點樣期望小朋友,是否一定小學就要標青呢?
但比我,我都認為都不能太差!
因為係信心問題!
但我始終覺得,如果唔係小朋友真係無家人幫到,無需補習,尤其初小!邊有小朋友想補習架,一開始已經覺得學習唔開心,唔輕鬆,後面條路仲難行!

回覆:唔補習仍可名列前茅嗎?

「MrBeast  咁長遠初小未必會明  發表於 2014-10-31 08:59:25」

孩子会明白的。我在幼稚園階段已向孩子灌輸負責任这觀念,告訴他們如果有功课不想做,就掉入垃圾桶算了,回校自己告訴老師便是,自己承擔后果,我不在乎。我不敢说這是否对所有孩子有同樣效果,但,至少不要因為怕孩子不明白而放棄培養他們正確態度,令孩子误以為讀書只是应付父母。

補習定義好難講,我女一定話自己無補,因為佢會答我同學校課程完全不一樣。自信佢就一定有,除左中文,不過是我問題時常講佢中文唔ok, 所以我要改吓把口。動機可以獎吓佢,之前我唔buy獎禮物,不過其實佢地只得7歲人仔可能要氹吓。所以今年同佢玩獎貼紙換禮物,希望可以改善佢學習態度及欠做功課問題。

如果要花大量時間温習去換取top的成績,我會放棄。最少現在每天有時間看課外書,去公園玩和練琴。今年只是小二,讀書還有慢慢長路要走,做父母一定要不停remind自己唔好睇分數睇得太緊張。

現在我個囝校內出現情況, 大部份人谷小朋友去操卷加補習應付呈分, 我曾聽一位名校老師講, 佢話要分數高離不開操卷, 因為大部份校內的試卷都類同, 只要你遇到又做過時,考試便會又快又準, 免了思考和過濾時間. 要拎高分就唔困難.

我個仔話校內經常拎頭位既人, 當佢地做TSA 時, 都會話做過晒, 所以好易拎滿分

引用:palmchristy++可能係學習態度.分別在兩性格

IloveJJ 發表於 14-10-31 11:01
你兩個既性格,同我兩個仔一樣!但大嗰個係無咁醒嗰個,但佢又因為鐘意睇書,所以暫時成績都ok,請問你那兩個 ...
唔鍾意!細果个(名列前茅果个)K3已講最唔鍾意睇書。我心諗唔怪得你考唔到DG啦!所以我諗佢掂都係小学階段,屬高分低能,上到中学会俾好多人追上。Let's see~
‹ 上一主題|下一主題