用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔補習仍可名列前茅嗎?
樓主: weiweibb
go

唔補習仍可名列前茅嗎?   [複製鏈接]

王國會長

weiweibb 發表於 14-10-26 02:07
成日聽家長講,小朋友升上小一,便要搵補習老師或上功課輔導班。好想知道有無小學生不需補習,仍能考取好成 ...
我囡小一到小六都冇搵補習老師或上功課輔導班, 其實主要看小朋友資質和自己肯唔肯讀.

瑩瑩老豆 發表於 14-10-27 10:55
我囡小一到小六都冇搵補習老師或上功課輔導班, 其實主要看小朋友資質和自己肯唔肯讀.
...
係, 資質+專心+用心+小心, 至可以自我提升

kenwong888 發表於 14-10-27 10:35
Your daughter is really clever and have great potential!
I believe if you add some oils to her, she  ...
佢唔叻架, 仲懶到死添, 我叫佢每日做完功課溫吓當日教的嘢, 佢從來都冇做.
佢雖然係自己溫書, 但係仲要我提佢架, 我印埋日暦比佢記得邊日評估邊日默書, 佢都又係要我提先寫, 我諗佢冇睇住個日暦做人囉.  如果佢連呢樣都搞得, 我就真正安樂喇.

我女書不離手,我唔覺佢又名列前茅!佢最近考試,我地一樣去公園玩,只是練少d琴。女女今年升小二,我地唔識人攞passpaper, so far 佢小一都ok.  小二今次佢都是自己温習,不過下個term我會教吓佢温中文技巧,因為原來佢無例題是不懂做的

其實叫佢地温書好辛苦!我今年要佢把考試,默書寫在日曆上。

scyauchris 發表於 14-10-27 13:21
我女書不離手,我唔覺佢又名列前茅!佢最近考試,我地一樣去公園玩,只是練少d琴。女女今年升小二,我地唔 ...
Not necessary to get the pass-paper even fail-paper is ok!
As far as we can see the questions there, we can manage to fill the correct answers for the child right?

我無乜要求,佢中上成績,佢自覺温書,我便高興!不過我覺得要教吓佢地如何温書,講真我都唔知該怎樣幫她温書,中文是最難温的一科。

時常講problem solving skill, 小朋友可否從考試中的失誤再自己領悟到另一個方法温書。我地父母是否該不插手,由佢自由發揮。

scyauchris 發表於 14-10-27 13:44
我無乜要求,佢中上成績,佢自覺温書,我便高興!不過我覺得要教吓佢地如何温書,講真我都唔知該怎樣幫她温 ...
Exacty true!

scyauchris 發表於 14-10-27 13:56
時常講problem solving skill, 小朋友可否從考試中的失誤再自己領悟到另一個方法温書。我地父母是否該不插 ...
Yeap!  The parents need teaching the children to create a knowledge map linking up all the stuffs they have learnt!
Further ask them to transverse the knowledge tree and stop at the major node (which is the essential concept) they need to grasp before tackling difficult questions and solving them!

多謝你意見!今個星期該派返份卷我地,我再望吓佢中文有乜問題。

回覆 athenak 的帖子

totally agreed wiv u. let them play more at p.1 p.2

醒目開學勳章

Isaacmommy 發表於 14-10-26 19:18
識好多唔補習但阿媽自已跟都可以名列前茅,但連阿媽都唔使跟都名列前茅就相信唔多啦!

...
唔多,但我識嘅當中有個,小一全級第一,阿媽只管課外活動接送,測考前出卷呢個仔的確好叻!人家家教好,教得小朋友個個自動波唔駛點理!

醒目開學勳章

我嘅個人經驗都係閱讀興趣不可少
但呢樣嘢要從少培養

kerkermui 發表於 14-10-27 17:39
我嘅個人經驗都係閱讀興趣不可少
但呢樣嘢要從少培養

深表認同.

閱讀, 對於中英文語文水平同興趣, 絕對係好重要.

我家細妹讀的英文小學, 係非常強調英文閱讀, 絕大部份同學的英文都好勁.

不過細妹奇兵突出, 更愛讀中文書, 所以中文科係用來拉高分的一科.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:唔補習仍可名列前茅嗎?

我就係要返工,放工返到屋企都7,8點嘅媽咪。
雖然會係補習社做哂功課,但返到屋企我都會同佢對功課,溫下書。

我仔小二,冇補習,成績頭一個quarter 啦。自問平時唔算跟得貼,但測考一定跟得貼,會睇番哂佢作業工作紙錯什麼再針對性出題目或make sure 佢明哂。唔考慮補習,始終自己跟放心些。

我仔小四唔算叻,只係入到四班中一班的精英班。

要先了解學校計分規則,我仔學校只計4次考試,平時默書小測唔計,我夫婦倆在職,平時只要求佢做完功課叫佢自己温測默(小一二會幫佢默一次)。而考試前會比課外練習做,考試嗰三日父/母會請假陪温書,暫時唔需要功課班或補習。

真正叻的連父母幫都唔洗幫,可惜阿仔未得!

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

簽名被屏蔽

大把唔需要補習都考全級十名內,我囡學校考全級第二,第三,第五都冇補習。不過媽媽是全職在家的,又有一個臨考試比補充練習,做啱有$收。其實補習未一定名列嘅,睇下小孩子心'態。

‹ 上一主題|下一主題