用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔補習仍可名列前茅嗎?
樓主: weiweibb
go

唔補習仍可名列前茅嗎?   [複製鏈接]

kenwong888 發表於 14-11-6 23:14
Understood!
And good to realize you understand the weaknesses yourselves!
係呀, 生咗小朋友之後發現自己好多缺點, 真係「養兒方知自己衰」。不過, 已經改好咗好多了, 如果以前既我好似依家既我, 我諗我早10年就嫁咗了

引用:眼見...好多小朋友都係家長陪做HW...改HW..

原帖由 rayeu160 於 14-11-07 發表
眼見...好多小朋友都係家長陪做HW...改HW...次次都9X分100分...但係唔係個小朋友真係經過深思? 還是家長已 ...
我覺得你呢個問題,出現係補習社嘅可能高D,補習老師有時要教幾個學生,遇上個小朋友慢D,比埋答案佢唔出奇,個老師都要收工架!
但若然家長跟仔女功課,相信唔會唔知個仔女明唔明,跟得功課當然係想仔女學得懂,點會咁輕易比晒答案,唔解釋清楚,或唔理個仔女明唔明,父母都做過學生,多少都明要點先叫識!
我如果見我個仔唔明得晒,我即時出幾題類似嘅叫佢答我,肯定佢理解我教佢嘅嘢。

引用:眼見...好多小朋友都係家長陪做HW...改HW..

原帖由 rayeu160 於 14-11-07 發表
眼見...好多小朋友都係家長陪做HW...改HW...次次都9X分100分...但係唔係個小朋友真係經過深思? 還是家長已 ...
我也是不檢查功課, 所以試過有老師打電話來反影, 平時仔仔功課好低分, 諗住佢考試死緊, 點知 一到考試好多同學分數跌晒, 我仔反而升左。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:Quote:原帖由+rayeu160+於+14-11-07+發表眼

原帖由 moondream3003 於 14-11-07 發表
我也是不檢查功課, 所以試過有老師打電話來反影, 平時仔仔功課好低分, 諗住佢考試死緊, 點知 一到考試 ...
咁跌咗分嘅同學,請問知唔知係家人教還是補習社教的?

回覆:wan_sosin 的帖子

唔知。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

你們的分享真令我獲益良多呢,沒想到這題目引起大家熱烈的回應。再次多謝大家的分享!

其實小朋友抄手冊有漏或錯,咪由佢等佢下次自己記住要小心抄手冊。我就唔喜歡幫佢whatsapp問人, 上年小一阿女不會叫我去double check人. 今年升左小二,反而阿女知有自己班whatsapp便有時叫我幫佢問。不是一二次叫我,最後我教訓左佢一頓,因為我唔希望佢以後倚賴其他人,抄齊手冊是她責任。

其實我不太介意佢手冊有red marks, 功課如果有字遇到唔識,我女會找字典或我手機查,佢最喜歡用google search揾資料。我自己全職湊女,我更加唔想個女太倚賴我,我有時間都唔會幫佢check功課。

引用:其實小朋友抄手冊有漏或錯,咪由佢等佢下次

自已相信怕蝕底的心態其實已統治了很多家長了。如果能理性的去看學習,相信無家長會覺得初小考第10,與考第50會有什麽分别。但現實是,有沒有家長能容忍孩子由考第10跌至50呢?現時大部份家長會什麽做呢!大家留意下,住所附近的孩子放學後往那裏去,就知道啦!

睇吓學校一級有幾多人,有些學校一級得六十人。如果一級有130人,頭50都ok.  不過初小名次真係不太重要,但家長要想得開,初小最重要培養正確讀書態度及獨立性格,當然品格更重要!我覺得三四年級後,小朋友未必再聽我地父母話,朋友對佢地影響較大,所以佢地要懂得撰擇朋友。

有時好多野女女自己做,用好多時間,我要忍忍忍不出手。

回覆:weiweibb 的帖子

能否取得好成績,有好多因素,唔係單純有冇補習就決定到

回覆:唔補習仍可名列前茅嗎?

絶對有,我校年年攞第一的同學冇上過補習班,靠自己生性,佢爸媽又唔係知識分子

回覆 alhy.love 的帖子

咁,請問考第2到考第20個D同學,是否全部都無補習架!

我仔無補習, 我自己買啲練習比佢做, 而家6年級…平均全級20-25, 你覺得可唔可以接受?!

其實補左習是否就成績好,會在上游位置呢?自已覺得沒有必然關係!考包尾個D,補全科的,大有人在!關鍵在於家長是否懂得利用補習此工具,去改善孩子的學習。孩子已掌握了技巧,例如看官校考笫一的同學,就不用補啦!

vickichan 發表於 14-11-10 18:58
我仔無補習, 我自己買啲練習比佢做, 而家6年級…平均全級20-25, 你覺得可唔可以接受?!

...
Not bad but still room for improvement right?

回覆:5tgb 的帖子

我意思是要睇個小朋友需唔需要補,好似我小朋友嗰科比較弱,我又教唔到佢,當然要補習啦!

‹ 上一主題|下一主題