用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 小一比人蝦?
go

小一比人蝦? [複製鏈接]

開學到依家先兩個月,我女話個女班長成日整佢為樂,佢話班長好醒目,通常冇老師同風紀响度就蝦佢架喇,班長仲同我女講,佢係班長,大哂嘅。😨

請問我應該同班主任講嗎?(但我又唔想為呢啲嘢打攪班主任),我應該點做好

1    0    0    0

回覆:fattigerbb 的帖子

孩子升左上小學,可以教佢自己嘗試下處理問題先,作為父母可以問清楚事情嘅來龍去脈,然後教佢應對方法,例如教她如何向班長清楚表示不喜歡女班長那樣的做法和態度,因為作為班長,老師的小幫手應該是照顧和幫助同學,而非有特權去做不該的事。 如情況無改善,可教女兒有禮貌地向老師反映,以免老師誤會。若然最後仍解決不了,家長可打電話返學校,問問班主任了解情況。有時事情並非我地想像中嘅壞嘅。 不過我覺得我地家長應信任學校,同埋教導仔女嘗試自己先去解決問題。如果我地下下幫佢地解決,孩子會好依賴我地,永遠長不大,甚至可能令佢地以為每次有狀況父母就會幫忙,形成壞習慣。祝你地早日解決問題呀

ashellyromii  講得好!!!  發表於 14-10-28 13:05

引用:開學到依家先兩個月,我女話個女班長成日整

當然要好好咁教咗自己小朋友點樣去保護自己先~
而班主任果方面, 我覺得都係要打去問下佢, 因佢都要好好咁教導班長知道佢地的職責係協助其他同學~而唔係高人一等~有啲野可能唔係老師面前做, 老師同樣會知~~話比老師知, 等老師留意下~~
做哩樣野, 唔單可幫自己的小朋友, 其實連班長都可以改番好, 如果小一已經咁, 大大下咁點算呀, 防止學校欺凌要從小做好~

希望你小朋友有個開心的小學生活~

我小朋友岩岩升上小一, 情緒方面唔係咁好, 我都有打電話比老師~老師都會抽時間同我女女傾下計, 開解下佢~

其實我女女小一同小二同係班長, 當然老師好清楚咁話比佢知佢的職責~~
係幫助老師, 協助同學仔~~

放心~~基真老師係有好好咁教導的~~只係可能一班廿幾人, 未必樣樣可即時觀察到, 多D同老師溝通下, 老師好樂意幫助我地~

ashellyromii  冇錯!  發表於 14-10-28 13:08

我囡囡讀小二 上放學的興趣班時 比高年班男仔蝦(打)心痛死 佢又無即時告發 佢還幫口話比多次機會人😧
我教佢下一次上堂再遇到咁既事 一定要第一時間話比
當席老師知 希望懂得保護自己

引用:我囡囡讀小二+上放學的興趣班時+比高年班男

原帖由 batmanhn 於 14-10-27 發表
我囡囡讀小二 上放學的興趣班時 比高年班男仔蝦(打)心痛死 佢又無即時告發 佢還幫口話比多次機會人&#128551 ...
請問上咩興趣班呢?

回覆 mingmama 的帖子

管樂班

回覆 fattigerbb 的帖子

如果囡囡都係解決唔到, 要話俾班主任知, 班主任會留意同跟進嘅!

引用:回覆+fattigerbb+的帖子 如果囡囡都係解決

原帖由 ashellyromii 於 14-10-28 發表
回覆 fattigerbb 的帖子

如果囡囡都係解決唔到, 要話俾班主任知, 班主任會留意同跟進嘅! ...
如果係上管樂發生~可以同ms siu講咗情況先

其實除咗同班主任講 (老師要教學又真係好忙),亦可以找學校社工張姑娘。
張姑娘好好人跟得非常好。我仔以前小一開學時適應唔到問題多多,全靠張姑娘幫手。

引用:開學到依家先兩個月,我女話個女班長成日整

原帖由 fattigerbb 於 14-10-26 發表
開學到依家先兩個月,我女話個女班長成日整佢為樂,佢話班長好醒目,通常冇老師同風紀响度就蝦佢架喇,班長 ...
轉校啦!原來欺凌係呢間學校嘅特色。

引用:Quote:原帖由+fattigerbb+於+14-10-26+發表

原帖由 11B 於 15-07-24 發表
班長都咁衰?

引用:Quote:原帖由+fattigerbb+於+14-10-26+發表

原帖由 11B 於 15-07-24 發表

回覆:hermitcrab 的帖子

欺凌文化.....

快 d 轉走唔好讀 九流學校......

‹ 上一主題|下一主題