用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think 的評價
go

Think 的評價

真不明白為什麼有位家長不停唱衰think, 包括幼兒園及幼稚園,真是好想知道think有什麼不好,而她所說是那一間think??其他家長你們又覺得她說的是否可信呢,亦或她/他是一名打手??

回覆:natpiglet 的帖子

有同感,我囡囡讀藍田分校嘅,我覺得教得好好,老師好有愛心,仲好鐘意返學啵

每個人對事情都有不同的理解和感受……希望其他對think有興趣的家長可以看看不同的意見再自我分析一下……
如果有機會in既家庭,自己親眼去看看和感受一下吧!

請問個位家長係邊間分校?我小朋友都讀緊,又唔鐘意到而家話好鐘意:)。禁我諗距地有距地優點。

同感

回覆:Think 的評價

他是不是打手我不知道.我小朋友讀緊, 不喜歡老師只指出小朋友缺點, 小小行為問題便叫家長带小朋友看醫生,認為是有病. 那種完全没有耐性及爱心的表現在上學兩三個月便完全表露.我小孩只是一般trouble 2 會做的事,為什麽要小事化大,而不像其他學校般耐心教導呢!
我只覺得外藉老師比較有愛心,不會將問题拋給家長, 其餘校長主仼本地老師sorry我對他們有點反感.
幸好我是FTM,我日夜督促下小孩行為已好了很多, 但我經此一事後下年一定轉校.因我深感
學校只會愛惜乖如綿羊但懂表達的小朋友, 如果孩子太乖欠主勤, 語言發展慢, 太好動坐吾定,而剛好負責老師又欠耐性愛心,(我遇到認識的家長在不同分校也有這遭遇)那要有心理凖備.

我自己亦都係藍田分校用家,我亦覺得think十分之好,我囝囝日日都嗌要返學,唔知點解最近禁多人抹黑佢!

補充一句,而我身邊既家長對think評價亦十分高

回覆:cathleenli_0704 的帖子

我囡係MF讀LN我,由8月開學到而家,so far 我都好滿意,老師好有愛心,而小朋友返到屋企亦不段提住老師個名,日日唱學校教的歌,係英粤普的歌都會唱,又會扮小老師,要我跟住排住等等,我個人認為一個2歲的小朋友,日日未夠鐘要扭去出門口返學,足以睇得到佢真好鍾意返學,老師鍚佢先會咁。

我恭喜你們有好的老師愛锡小朋友, 不好意思我沒有那麼幸運, 對於think 我甚少發表意見, 也就譲我發洩一次心中不滿吧.

回覆 natpiglet 的帖子

我個仔讀MOS THINK,我覺得麻麻地

引用:他是不是打手我不知道.我小朋友讀緊,+不喜

原帖由 mlbidbid 於 14-10-26 發表
他是不是打手我不知道.我小朋友讀緊, 不喜歡老師只指出小朋友缺點, 小小行為問題便叫家長带小朋友看醫生, ...
點解你講哂我想講嘅野咁利害?我係用家,完全明白你感受。我都日日受盡壓力,但我仲要返工!

我仔讀緊九龍塘朗思,我覺得老師真係好好喎。至少佢地好關心同都follow up 我仔仔係學校既情況。我仔勁怕醜同超慢熱。但係佢返黎同我講話好鍾意返學。

另外,好驚訝既係我仔八月開始返N班到依家。佢係可以講到完整英文句子之餘仲可以用英文表達自己。面對外國人係會唔驚,甚至試過主動去同外國小朋友玩(我地都嚇左一跳)。

但學費真心覺得貴。本來我都想佢讀K1全日。但真係負擔唔起呢。:(

回覆 mlbidbid 的帖子

“他是不是打手我不知道.我小朋友讀緊, 不喜歡老師只指出小朋友缺點, 小小行為問題便叫家長带小朋友看醫生,認為是有病. 那種完全没有耐性及爱心的表現在上學兩三個月便完全表露.我小孩只是一般trouble 2 會做的事,為什麽要小事化大,而不像其他學校般耐心教導呢!
因我深感學校只會愛惜乖如綿羊但懂表達的小朋友, 如果孩子太乖欠主勤, 語言發展慢, 太好動坐吾定,而剛好負責老師又欠耐性愛心,(我遇到認識的家長在不同分校也有這遭遇)那要有心理凖備.”

完全百分百同意,不同分校個家長就系我啊,唔好彩一定唔止我同你兩個

有負面評價的是否都是來自MOS 分校? 我見有人話讀緊KOWLOON TONG 同藍田都冇呢個問題,我個仔讀緊MF, 我都唔覺.

我仔系MF分校,佢亦都係“返到屋企亦不段提住老師個名,日日唱學校教的歌,係英粤普的歌都會唱,又會扮小老師,要我跟住排住等等,我個人認為一個2歲的小朋友,日日未夠鐘要扭去出門口返學,足以睇得到佢真好鍾意返學”,但係咁鍾意返學,咁鍾意老師滴小朋友,連校車姨姨都好鍾意佢,因為我仔好有禮貌好鍾意交朋友,但佢系班主任老師眼中從未有任何一樣長處,凈系識同家長講語言發展緩慢,要去看語言治療,要踢你出校。

我宜家都唔會系我仔面前講老師唔好,佢好鍾意返學,但係唯有講系我仔唔好彩。

我兩個小朋友都讀緊 MOS,唔覺有咩問題,老師們經常主動跟我溝通,好同唔好嘅都有,我亦都唔覺佢地俾壓力我喎,我都係要返工嘅家長,其實都係想家長清楚小朋友嘅學習情況啫,唔清楚小朋友係學校係點又點可以改善呢?!唔改善又點會有進步呀????
通常小朋友係家同學校都係相反的.....

而且,返家又成日提住老師,又成日會自己唱英普d 歌仔,放假都問住幾時要返學,所以我覺得佢地係好開心囉!

引用:他是不是打手我不知道.我小朋友讀緊,+不喜

原帖由 mlbidbid 於 14-10-26 發表
他是不是打手我不知道.我小朋友讀緊, 不喜歡老師只指出小朋友缺點, 小小行為問題便叫家長带小朋友看醫生, ...
我囝囝去年讀藍田分校,同樣經歷了一年不愉快的PN,所以K1轉校。但fair啲講,其實好睇你遇唔遇到一位好老師。現今搵到個有教無類嘅老師談可容易,啲老師都係打份工,經過PN經歷,我對啲老師冇乜期望

引用:回覆+mlbidbid+的帖子 “他是不是打手我不

原帖由 babykellie 於 14-10-28 發表
回覆 mlbidbid 的帖子

“他是不是打手我不知道.我小朋友讀緊, 不喜歡老師只指出小朋友缺點, 小小行為問題 ...
Do you mind telling me which campus are you in? I'm thinking whether to apply.,

回覆:pppwong 的帖子

mos campus