用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 平嘢冇好,Noble Pace用後感
go

平嘢冇好,Noble Pace用後感 [複製鏈接]

其實我唔介意讀多一個月~ 反正都返緊其他playgroup... 不過真係為啖氣,我唔係要唱佢,呢d只係我經歷!

一路都冇人comment 呢間嘢,原來,佢同cable 冇分別,join就容易,withdraw就難~

起初報的是星期一至五班($2500),後來決定更改至星期六班,變成月費$1200,其餘會按月費扣除;一心打算只讀兩個月就不再讀,所以也有閱讀收據的細節並提及到只需要一個月通知就可安排退學,當時也有跟職員去確認這一點。到我email說明我要辨退學,他們指出我之前簽過policy有說明條款係最後開學一個月再推前前30天通知... How tricky! 即你打算讀到十月,就要八月通知... 完全唔make sense

另外,呢間嘢唔會實行classroom rules:
1) 每個family 可以多於一位大人同小朋友上堂,你有feedback,佢只會耍你~~ 所以每星期個classroom都好熱鬧,小朋友根本好難集中。
2) 番兩個月,已經有兩次個nat teacher 冇番,佢所謂的policy話會安排代課,但最後沒有,只有一位平時都喺度的本地老師撐場~~ 雖然,位外國老師一點愛心都冇,完全不會同小朋友有任何interaction...
3) staff 咀臉好差,點解唔可以好聲好氣講個所謂policy呢,當初我口頭上話讀兩個月,點解唔同我安排,要令我感覺被騙呢...

2    0    0    0

回覆:平嘢冇好,Noble Pace用後感

我小朋友讀過NP,走係要一個月前e-mail通知的,老師有時係會換,但以我所見所有老師及員工都非常有愛心。雖然我不知道週末親子班情況係點樣,但冇聽過投訴有你所講的問題。

佢係最後讀果個月再前30日通知,即係你打算讀到10月,要八月已經通知,9月已經too late!

老師方面,佢唔係轉老師,係一班少咗一個喎....

老實講,佢真係除咗平之外,冇樣好,以weekend class 價格為例,pario 學嘢practical 好多;不過佢真係平囉~ 我覺得佢應該適合d工人姐姐帶小朋友去過日神~

對於有要求的,真係唔好浪費時間!

我小朋友都讀緊1-5果啲班
但so far幾好我地都幾滿意
兩位老師都好有愛心 小朋友番左個零星期已學到嘢

我都係np讀緊,冇妳講咁差喎
Dstaffs 都好nice呀
我个女讀得都好开心,又咁好考到st.cat.
係唔係妳有D乜嘢挍錯呀?
我地依班媽咪都好support np
我地係睇小朋友嘅進步,np真係為小朋友着想。
有乜嘢PM我呀
大家分享一下?

可能係weekend班,通常係d working parents 帶,當去玩,又比TT平,所以冇乜負面comment啫!
同班另一小朋友讀兩個月都唔讀,(因為一次要讀兩個月),呢位媽媽都覺得間嘢奇怪呀!
老師呢d我肯定係撞手神,因為我覺得local 老師係比較正路,外籍老師冇heart,我好公道的,有果句講果句!
至於入唔入到st cat,我覺得呢d係父母自己有教啫!唔會100%關邊間playgroup,唔好誤導其他人~

回覆:kamgat 的帖子

如果以我小朋友以前讀平日班為例,讀到10月尾,我只需要喺10月1之前通知就可以了,即係應該係9月尾發e-mail比學校。
其實佢地需要預早通知的原因可能係唔想同班小朋友成日𨍭,因為小朋友之間已經認得同班同學,唔需要每次上都有唔同小朋友。你可以再同學校溝通吓吖。
整體普遍講,身邊家長小朋友讀完NP都是滿意的。

引用:如果以我小朋友以前讀平日班為例,讀到10月

原帖由 CeciliaShing 於 14-10-25 發表
如果以我小朋友以前讀平日班為例,讀到10月尾,我只需要喺10月1之前通知就可以了,即係應該係9月尾發e-mail ...
我就係九月尾通知,之後佢用policy 嚟撻我,總之態度唔好,乜都話我簽咗名的policy有寫,又叫我自己睇...
算啦,係我唔好彩,以後講乜都要black n white!

我從來都係實事求是,唔止我一个媽咪覺得np好
佢地係有heart嘅,我以前試果D个小朋友都唔知学乜
再講啦,可能大家背景唔同啦
反正妳都係讀2个月,得閒PM我分享下啦

係啦我都覺得np好好 啲職員日日番去啲態度都好好 好好笑容又會同家長傾下計 我上一至五 我小朋友係每日都番得好開心 學到好多嘢 未夠一歲已經學識clean up and認得halo song唱歌啲動作 我個人覺得2500好值 啲老師又好有愛心 有時番放學見到其他小朋友話好掛住啲miss 所以我覺得係好滿意

各位粉絲,你地好似唔多明白我嘅用意,我可能漏咗寫"純分享"~

我只係想分享weekend class 剛剛遇到的事~ 講真以 $2500 一個月番一至五,以價格來說,簡直係超值!出面點平都$200堂~~ 所以佢肯定係全城最平!但以我自己揍小朋友為例,我一星期番三間唔同的~ 目的想小朋友唔好咁routine~~ 又可以學習同唔同人相處!

再重申,我分享的是weekend class經歷!以咁嘅價錢,以價格相近的pario 作比較,我覺得p比較practical,因為有教discipline、有development 上的training,又有唱遊~ 比較豐富!我已經不用價格較高的去比較~ 因為冇得比~

我個女都返左noble place weekend class大半年,返得都好開心,個外藉老師係Ms Cecilia, 我覺得佢好有心機教小朋友,成班家長都好滿意,起碼比之前上TT好好多。至於多過一個家長入課室,我記得學校寫明只可一個家長入去陪,但可能我嗰班小人,佢都由其中一個小朋友帶兩個家長入,其實呢様嘢,好靠家長自律,唔係次次要人話先改。
而家我小朋友讀緊pn class, 有時候都會掛住之前noble place 啲同學仔同老師。

回覆 huggiesbb 的帖子

hi - I thought they only have class from 1 years old onwards?  Do they accept students younger than that?

引用:其實我唔介意讀多一個月~+反正都返緊其他pl

原帖由 kamgat 於 14-10-24 發表
其實我唔介意讀多一個月~ 反正都返緊其他playgroup... 不過真係為啖氣,我唔係要唱佢,呢d只係我經歷!

一 ...
我冇去上過唔知好唔好。
但只睇個policy我未見過要一個月前通知既playgroup。其實佢好早收錢?通常月尾先俾下個月錢,到時唔交錢咪得,你唔俾錢佢吹你唔漲。

引用:回覆+huggiesbb+的帖子 hi+-+I+thought+th

原帖由 fishee 於 14-10-27 發表
回覆 huggiesbb 的帖子

hi - I thought they only have class from 1 years old onwards?  Do they accept ...
最細一歲
只不過咁岩有岩我小朋友果班開 所以11個月時上

引用:我個女都返左noble+place+weekend+class大

原帖由 Joeyhk 於 14-10-26 發表
我個女都返左noble place weekend class大半年,返得都好開心,個外藉老師係Ms Cecilia, 我覺得佢好有心機教 ...
Ms Cecilia 真係好好,好識教小朋友又有愛心!佢係我小朋友最鍾意的老師!

引用:Quote:原帖由+kamgat+於+14-10-24+發表其實

原帖由 konew720 於 14-10-27 發表
我冇去上過唔知好唔好。
但只睇個policy我未見過要一個月前通知既playgroup。其實佢好早收錢?通常月尾先俾 ...
佢有我地址,我唔想為咗$1000有手尾跟~

引用:Quote:原帖由+Joeyhk+於+14-10-26+發表我個

原帖由 CeciliaShing 於 14-10-28 發表
Ms Cecilia 真係好好,好識教小朋友又有愛心!佢係我小朋友最鍾意的老師!

...
我唔係上佢堂,比較唔到喎!我只分享我嘅不遇快經歷!

我仔返緊1-5,ok 老師有愛心,開頭覺得老師有啲hea但上開小朋友好enjoy!
純分享請吳好介意

我仔仔也是返緊1﹣5,個人都幾喜歡,可能因為本身仔仔慢熱怕人,
返了學好了好多,他未必學到好多英文,但肯講多了說話,而且又會主動DANCE,也許要求不同,
另外我有返民生PG,就感覺一般,
也許因為天天返,同WEEKEND返是真的有分別,
一來返WEEKEND PG小朋友不會太投入,老師又不太熟小朋友,每次去要WARM UP熟D,就要走...
所以WEEKEND PG 同返一至五好難比較,而且也不共平
‹ 上一主題|下一主題