用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁簡介會
樓主: silvia_ng
go

九龍華仁簡介會 [複製鏈接]

引用:Quote:miffy^+發表於+14-11-16+23:00+九華

takeshita 發表於 14-11-17 00:33
呢兩條友一睇就知係MK直資學店打手,本區買人冇人睬佢,買到元朗Band 3校搞到神憎鬼厭,DSE成績又不斷退步 ...
請留意下量詞.......應該係"兩個人",  唔應該用兩條友咁無禮貌, 一陣你仔學左你咁樣作文就大件事. 你講得完全正確, 呢處係講華仁簡介會.  但請唔好忘記, 係閣下無啦啦提起其他無關呢個題目既學校在先.  

本人好貼題講參加過簡介會自身既感受, 無講過任何華仁既不是都俾閣下批評. 你又唔係華仁家長, 小朋友仲係小學生就扮專家係升中派位呢處週圍批評其他學校, 有人睇唔過眼出聲亦好平常.

jandtfamily    發表於 14-11-17 09:17

引用:Quote:takeshita+發表於+14-11-17+00:33+呢

原帖由 必必 於 14-11-17 發表
請留意下量詞.......應該係"兩個人",  唔應該用兩條友咁無禮貌, 一陣你仔學左你咁樣作文就大件事. 你講得完 ...
講人家什麼「條友」嘅低俗家長,如何身教下一代呢?今年能否考入或派到好學校,真曉得呀?批評別人不是,不代表你可以入到你想入嘅學校,積下口德啦!

miffy^ 發表於 14-11-17 05:43

我以前同我老公就係讀你張表上的DSE成績標青地區名校, 其實只係考試機器訓練學校, 如今我倆已經畢業, 又如何? 結論係, 我地唔會比仔讀呢類單純讀書講成績嘅學校

你去維基度search下地區名校同華仁嘅名人校友,係分別好大, 點解地區名校一路成績咁標青, 出到位做咗名人校友咁少, 但華仁畢業生跑出做咗名人嘅可以有咁多?我相信係因為九華係全人教育, 九華仔會比其他讀考試機器訓練學校嘅人, 更容易在社會上發光發熱

"傳統名校"比"地區名校"歷史悠久得多, 自然較多傑出校友. 好似皇仁百幾年, 當然夠威. HKU傑出校友亦比中大、科大多(地區名校好多只有30-40歷史). 咁既道理都唔明?你地最睇唔起既"MK私校"都好多傑出校友啦.

你兩公婆撈唔起就自己撿討下! 單會賴學校, 同盲目相信"贏在起跑線"的怪獸家長有何分別??

miffy^ 發表於 14-11-17 07:35
仲有呀, 我提醒你一樣野, 年代唔同咗,DSE大把人一早已經跳咗船, 依家去外國走轉就有沙紙, 通街大學生, 你都唔好咁迷信DSE
你地最睇晤起既MK私校就好多學生唔考DSE考IB啦.

引用:Quote:miffy^+發表於+14-11-17+05:43++我以

醒目開學勳章 王國長老

版主按:

如果會員在不同版面上不斷發表某間學校的負面言論, 均會被視為惡意攻擊, 帖文會被屏蔽或關閉, 再違規者,可能被禁言或封戶. 請大家留意!

其實每間學校都有長處短處,好處壞處,因小朋友有不同性格, 家長有不同要求, 所以每一間學校都有其存在的價值,大家應尊重就讀該校小朋友的家長, 理性討論.

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題