用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁簡介會
樓主: silvia_ng
go

九龍華仁簡介會 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+takeshita+於+14-11-16+16:54+

原帖由 takeshita 於 14-11-16 發表

回覆 必必 的帖子
講得好

引用:Quote:必必+發表於+14-11-15+09:09+你啲閱

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

miffy^ 發表於 14-11-16 17:48
從你嘅留言中, 我睇唔出九華同閣下有咩血海深仇, 我只睇到閣下不厭其煩咁追擊九華果種心胸峽窄

呈分試係公平, band 1生就有機會入九華,無需眼紅, "mk直資”我覺得好過中中, 因才施教都唔錯, 與其懷恨在心, 不如努力在DSE再顯實力

此言差矣。
我同九華當言無仇無怨,只不過睇唔過眼有人力捧九華而踩低其他學校,當然要出下聲。
"mk直資”亦與我毫無關係,只係某怪獸家長力捧九華而針對的目標之一而已。
力抬一間bank1B的退色名校而刻意扁低別人,即使你是該校舊生或家長也說不通。

引用:+本帖最後由+old_baby+於+14-11-16+19:59+

miffy^ 發表於 14-11-16 20:40
九華係唔係退色bank 1b名校, 係由市場來定位, 九華今年收嘅係100%band 1生, 當中有7x%係來自全港top 20%, 如果有朝一日mk直資, 都可以收到呢個數量呢個質素嘅band 1 學生, mk直資就唔會再比人叫做mk直資

所以你點踩九華其實都冇意思, 現實終歸現實

所謂bank 1b者, 即是每年都收不足100% bank 1生. (正如樓上一位家長所說band 2生都入到九華).
今年數字我唔知, 但以下數字真係冇乜資格做band 1學校, 現實終歸現實 :

2011年 : 會考6科14分 66%
2012年 : 文憑試"3322"以上 63%
2013年 : 校方沒公佈資料

引用:Quote:miffy^+發表於+14-11-16+20:40+九華

原帖由 old_baby 於 14-11-16 發表
所謂bank 1b者, 即是每年都收不足100% bank 1生. (正如樓上一位家長所說bank 2生都入到九華).
今年數字我唔 ...
溫馨提示: 係 band , 不是bank

其實間間學校各有特色,大家都有不同的粉絲,只要小朋友合適,就算band 3也有好學校。

回覆:九龍華仁簡介會

好奇一問,點解差不多每次有人講九華就會咁嘢火?好奇咋!問下咋!唔好罵我,我將升中既小朋友係女仔,唔會入男校。

回覆:old_baby 的帖子

3322/63百分比,又真係好低,是事實?

引用:Quote:miffy^+發表於+14-11-16+20:40+九華

引用:好奇一問,點解差不多每次有人講九華就會咁

引用:3322/63百分比,又真係好低,是事實? +

引用:Quote:原帖由+austism+於+14-11-16+發表好

原帖由 miffy^ 於 14-11-16 發表
因為有啲人心態好唔正常, 九華係好學校, 好多人葡萄惡意中傷

我仔入九華後, 有人對我講, 九華又冇功課 ...
耶穌會真係令我真心佩服,有教無類唔係間間學校做到,好多時成績平傭甚至差的會被忽略,大部份資源會流去成績好的學生,但九華唔會放棄佢地,這令我對此學校另眼相看,恭喜你小朋友入到九華。

我個女勁like九華校舍,話要入間女校同九華有join school functions 我叫佢比心機考好呈分試,就會有chance!!!

old_baby  MCS WYK joint school christmas   發表於 14-11-16 23:59

austism 發表於 14-11-16 23:10

我個女勁like九華校舍,話要入間女校同九華有join school functions 我叫佢比心機考好呈分試,就會有chance!!!

培養下你囡囡的音樂細胞,上中學(HY、BPS之類)後入合唱團,咁日後咪大把聯校
活動囉!只可惜我個仔五音不全,無緣加入。。。

其實我都開始唔介意人地對九華刻意唱淡,反正呢類文章睇落不過得淡笑而已。有本事就
最好唱到有咁淡得咁淡,等我呢庭有心人遲下再執多個熱煎堆!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

miffy^ 發表於 14-11-16 22:53
因為有啲人心態好唔正常, 九華係好學校, 好多人葡萄惡意中傷

我仔入九華後, 有人對我講, 九華又冇功課 ...
呢兩條友一睇就知係MK直資學店打手,本區買人冇人睬佢,買到元朗Band 3校搞到神憎鬼厭,DSE成績又不斷退步,眼見九華不斷進步重出埋狀元佢梗係驚到震啦,就係咁簡單。呢度係比想入九華的家長討論,你走嚟搞搞震係咪居心叵測?

回覆 takeshita 的帖子

呢條友一睇就知係九華打手,本區收生冇人睬佢,收到Band 2學生搞到間學校不斷墮落,成績又唔掂,眼見九華退步仲有學生巴士上非禮女乘客梗係驚到震啦,就係咁簡單。呢度係比考慮揀唔揀九華的家長討論,你走嚟托市係咪居心叵測?

MK 直資 = ?

takeshita  位處旺角但教暑列佢入九龍城區。   發表於 14-11-17 08:30
takeshita  旺角直資男學店, 位處旺角但教署   發表於 14-11-17 08:22

miffy^ 發表於 14-11-16 23:00
九華過往可能有點問題, 但近年校長做了很多改革, 例如行小班, 已經開始有點成效, 2014DSE 3322有75%,  ...
睇下呢度:

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

3322有75%喎. 在band1學校之中差不多包艇!

人地名校咁既表現真係頭茸茸收晒聲. 但九華粉絲就以此為榮.
難怪, 以前得63%係band2成績, 今年有倖75%爬返上band1尾. 難怪班九華躉開心到震, 幾晚瞓唔著. 差不多要燒炮仗, 登頭版, 全城慶祝咁滯!

引用:Quote:miffy^+發表於+14-11-16+23:00+九華

引用:+本帖最後由+old_baby+於+14-11-17+03:51+

‹ 上一主題|下一主題