用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 10.5個月BB
go

10.5個月BB

B仔,10.5個月

1. 識發爸、媽音同埋一連串bb話,但唔係對住我講,冇特定對象,自言自語咁
2. 有短暫記憶,會搵到被收藏的物件(如cushion下)
3. 識得手指指,佢需要但又攞唔到時會指住我、安撫物、奶樽、飯碗,圖書、玩具、入廚房、出廳等﹐指時多數會同時會發出"呀"的一聲
4. 看到飯碗會知道裏面的東西是食物,雖然佢未食過,但俾佢佢識自己放入口食
5. 唔識做任何指令動作,不會拍手、hello、bye bye、give me five、飛吻等(give me five 叫20次先有一次好hea咁伸隻手掌出黎),教極都唔識,一教佢佢一係縮手,一係一臉傻氣唔知發生咩事,一係周圍望
6. 叫佢俾野我但唔識,但人地搶走佢手中玩具佢會喊,想食佢手裏食物佢會九秒九放入自己口食,唔係俾我食
7. 唔識玩電話(放響耳聽)、煮飯仔、梳頭之類
8. 專注力甚低,玩乜都3分鐘熱度,成日周圍望,想教佢野成日周圍望唔望我或者爬走左,周圍搞野﹐好難專心教佢野
9. 鐘意玩手錶、手機、電線、拖鞋、膠盒、奶粉罐、鎖匙包、拍枱等,唔鐘意玩bb玩具
10. 屋企有隻大公仔佢都幾鐘意,有時佢遠離見到,會九秒九爬去個公仔度拍下同拱埋去,玩唔夠一分鐘又走左去
11. 我嗌bb名字佢冇反應
12. 我唔知同佢算唔算有眼神接觸,因為佢多數都好分心,不過佢會留意我去左邊,有時都痴身,我行開佢就喊或者爬黎搵我,我煮飯佢坐響high chair冇玩具&走唔甩時會望向我
13. 我地扮鬼臉佢鐘意睇,會笑

他的聽覺是沒有問題的,我的手機鈴聲響佢會轉向聲源

佢好似唔識模仿又唔識聽指令咁,成日好驚佢自閉

太細,叫多D名,同佢玩多D,講多D野

我真係好擔心
阿仔好似自己顧自己玩咁,我玩緊佢一樣野佢只係遠望我,冇意識同我一齊玩咁

輕鬆些媽咪,太细了,

回覆:Littlecatta2013 的帖子

放鬆啲,好多BB都係咁架,10個月好細架。

回覆:10.5個月BB

我啊B同你啊B特徵有9成似,我都好擔心,教佢拍拍手,示範俾佢睇、捉住佢手黎拍,教咗個幾月都仲係唔識,而家就黎一歲,見到風扇轉會望實,又會係咁轉玩具個碌

回覆:lavender_baby 的帖子

唔使擔心呀,聽你講都唔似,佢識得手指指。
而且最緊要有eye contact

你都好呀, 我BB 就黎1歲, 佢唔識手指指....比本書佢佢會指書上面GE圖畫, 唔會指遠GE野, 更唔會指自己需要的東西....=.=

而家快11.5個月,上星期99同阿B唱歌拍手,阿B就跟住佢拍手,我教左幾百次都唔得,99一次就得,之後佢拍手都係睇心情但呢幾日鐘意FING手,好驚,聽講FING手係自閉徵狀一種

仲係未識同人拜拜、HELLO、BYEBYE之類

EYE CONTACT方面,佢有時會望我,有時會發吽斗發呆咁款,嗌佢名都係10次先應1-2次o個種

我玩緊佢d玩具時佢有時會坐響我隔離睇住我,叫佢俾手中玩具我佢會大力推開我手,唔肯俾我

係咪我唔識同佢玩呢

如果擔心,叫健康院醫生轉介去cac做評估。反正都要排至少半年或以上先可以評。

我都好擔心啊,bb又係10個半月

一直都係人都比抱同跟,一唔係屋企永遠都唔肯望人,甚至撥開係bb前面既人,望好遠既野,搭lift坐地鐵永遠看走字牌同exit sign,影相望鏡頭,甚至想攞。

怕突然嘈既環境,亦都無耐性,抱住只要唔係行緊就鍾意碌來碌去,如果有星星餅同玩具就好少少。唔鍾意就大叫。有時好緊張雙手會震曬。

係屋企就會好少少,至少叫會應下,笑下,訓係度就仲好,眼神接觸會好好多。

未識手指指,有bb話唔算好多,未算識byebye,但隻手會定同埋望著隻手(去街就唔會),識拍手,但係有時係又拍唔係又拍。玩玩具成日淨係識講兩件玩具對拍,唔識玩

究竟bb有沒有問題呢!我好擔心。因為bb5個幾月手做過手術,6個月未識攞野,但不停比玩具後,7個幾月都識,識爬,扶野企同坐,有時臨訓要自己趴轉搖一陣先訓。

希望我都係太緊張,但係都真係好擔心。。

BB仲有10日就1歲,忽冷忽熱,

依然係眼神接觸差(響大床/BB床玩會好D),眼神好飄,叫佢唔會應﹐唔識聽指令,感覺認知、語言差,教佢野唔會專心,唔望你,唔想跟,

番育嬰園會跟其他BB一齊拍手、講BB話,但番到屋企好似聾左咁,其他動作如HI, BYEBYE等及其他模仿假想都仲係唔識,唔會玩死一樣野,

識玩躲貓貓,玩到卡卡笑。玩玩下會對我笑,繼續手指指,攞唔岩會指到你攞岩為止,會指遠野,

黎緊會番健康院會要求姑娘轉介,同埋會去協康會做個初步評估

真係同你情況好似,但我bb識拍手,但唔識手指指。可否update你情況?好想知應該點做

回覆 hilzarie 的帖子

我仔岩岩踏入一歲(其實佢36WK+出世,如果計矯正年齡,佢得11個月大多少少),動作方面只係識拍手,但唔係次次會跟你拍,有時佢會無啦啦響度拍,佢理解唔到講個拍字佢就要跟住拍(不過一時時),只係佢見到你拍,佢睇心情黎跟住做
唔鐘意人地捉佢手教佢做動作,
佢仲未識HELLO, BYE BYE,叫佢同樓下看更打招呼,當人冇到(我地都係),有時只係指住出面示意要去街
問佢燈橙、波波、奶奶響邊,有時指到,有時當你冇到,會主動指出自己需要或見到遠方有咩得意野,
佢去到邊都冇乜特別唔LIKE,係大家食飯得耐冇耐性要出去周圍睇野,
識怕生保,人地抱會喊,但好快適應,響屋企好痴身,我番到到屋企佢好開心,周不時主動搵我,
仲未自己企到,成日扭抱,
出街陌生人"了"佢佢都有反應,會笑,會出手搞人,係唔識同人打招呼,
叫佢俾佢手中玩具我仲係唔SHOW我,但俾舊廁紙/紙張/垃圾佢,叫佢掉,識得放手擺入垃圾桶,搭地鐵識得"嘟"八達通,我攞起搖控識望向電視,識分邊D係食物,俾佢佢識攞住放入口,俾個杯佢佢識DUP低頭飲,但唔識聽個杯, MUM MUM呢D字,
未識講爸爸媽媽,只係發冇意識爸、啦、丫、娃等等音
有時佢發脾氣喊,我鬧番佢,佢會眼定定收聲望住我之後發出"丫"的一聲,好似話番我轉頭咁,
呢排陪多左佢(唔係齋望住佢玩,要捉佢手仔一齊做),乜鬼都俾佢做俾佢試,帶多左佢出街,乜鬼都講,嗌佢名反應好左,可能覺得一嗌佢佢覺得有著數,有野玩有野望掛,
覺得佢大膽左,出街指住花示意佢摸下,佢會摸,
同佢講野有時會望你,有時唔SHOW你,有時會主動望人講野,

其實我不得不承認自己係唔識教同湊佢,而且佢實在好少同人互動(連父母都係),我地兩公婆都番工,放左工都冇乜精力陪佢玩/傾計,只係照顧佢起居飲食

我相信我仔係發展慢,自唔自閉仲未知(因為年紀仲細),月尾應該會去協康會做評估,睇下係咪發展遲緩

回覆:Littlecatta2013 的帖子

我個b今日11個月大,同你講既接近一樣,但係仲未識手指指,完全唔識模仿,好擔心。

希望bb只係delay,追得番,大家一齊加油