用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 還在接受中的媽媽
go

[學校] 還在接受中的媽媽 [複製鏈接]

我仔仔下年升小一,現在6歲還未說話,已有心理準備讀s校,請問有那裡間s校比較好呢?我住在九龍灣的,請各位媽媽拍點,感謝
   0    0    0    0

仍未說話一定有原因, 知道原因嗎? 有做治療跟進嗎? 要知道問題所在, 才能找到適合的學校. 加油喔!

回覆:gaga1230 的帖子

你之前帶左小朋友去平估未,一定要搵出原因 只可以透過 上堂 訓練 幫到他 同選 適當學校

定你一早已上有關訓練

聽說順利村---基順學校不錯, 但我不是用家, 所以不肯定

回覆 JessicaElla 的帖子

仔仔有想發音的意識,但好像很用力的也說不出來,現在有學校的言語治療跟進,但一個月只有兩堂,沒有明顯的進步我好像我教他說媽媽,他不明白媽媽就是我,只是想吃東西時(他很為食),就吃力的說媽,但工人姐姐他也會因為食叫媽的!

crystal媽咪  想食肯講媽,不如想食教講食物名/   發表於 14-10-26 12:08

回覆 濼晴 的帖子

下年一月才評估,現在只有學校的一個月兩堂的言語治療,請問若在外報讀言語治療,費用貴麻?謝謝

別介意 你小朋友 響言語上已出現嚴重delay

要把握黃金時間 快快追上, 平估 我會推介

Hku speech clinic $800-1000, 如實習學生做 好似$300/$600. 平估後 他們會安排老師幫你小朋友上堂, 小女之前 speech delay 9-12個月,現在已追回好多。

或者你都可以睇埋 Poly 言語治療所 , 庭恩

一個月只依靠學校果兩堂 係唔夠的 難度你認為六歲 小朋友都未識開口 是正常嗎, 必須正視問題

其實6歲仲未講到說話, 不單是言語一方面的問題, 可以做一個全面性的評估, 又或者打去政府評估中心, 同醫務社工講出小朋友的問題, 而且明年已需要上小一, 讀主流定特殊, 家長都需要專業人士的指導, 政府在升小一前是有一個全面性評估, 包括智能, 言語, 情緒, 社交, 你不如做左評估再睇下小朋友有乜需要

醒目開學勳章

gaga1230 發表於 14-10-24 15:52
我仔仔下年升小一,現在6歲還未說話,已有心理準備讀s校,請問有那裡間s校比較好呢?我住在九龍灣的,請各 ...

明白作為媽媽既心情, 是很難受的, 你要振作加油.
有沒有在政府CAC做過評估, 做了小一前入學評估未? 我覺得你需要找專業人士給你專業意見.

小朋友基本認知方面如何?  例如: 顏色, 形狀, 物品等等方面. 小朋友知不知道洗手要去洗手間? 出街要著鞋? 食飯要攞匙羹? 因為有一定程定的認知, 語言才會發展的. 小朋友自理方面OK嗎?

不好意思, 問這麼多問題, 請不要介意, 因為小朋友6歲還未說話, 可能牽涉其他問題, 並不是單一不肯開聲講說話. 所以, 你要認清楚小朋友問題所在, 才可以幫到小朋友.

另外, 你應該明白小朋友還未講說話, 去讀主流小學會相當吃力, 是嗎? 所以, 找一間適合既特殊小學給小朋友, 未必是壞事,  最重要是可以適切地幫助小朋友.  

醒目開學勳章

pocoyo123 發表於 14-10-26 14:51
其實6歲仲未講到說話, 不單是言語一方面的問題, 可以做一個全面性的評估, 又或者打去政府評估中心, 同醫務 ...

完全同意

引用:其實6歲仲未講到說話,+不單是言語一方面的

原帖由 pocoyo123 於 14-10-26 發表
其實6歲仲未講到說話, 不單是言語一方面的問題, 可以做一個全面性的評估, 又或者打去政府評估中心, 同醫務 ...
Yes agreed

回覆 pinkdoll 的帖子

入讀小一前的評估要下年一月才做,之前只有兩歲半那時評估過証實自閉症那次,一般自理若從旁示意去做也會做的,只是自發性就比較少

顏色,形狀,物品方面也唔多識的,但這些我每天也有做家居訓練,還有針灸也開始了半年

回覆 濼晴 的帖子

請問那收費是每堂收費800-1000?

醒目開學勳章

gaga1230 發表於 14-10-26 18:09

顏色,形狀,物品方面也唔多識的,但這些我每天也有做家居訓練,還有針灸也開始了半 ...

除咗言語外, 你小朋友在基本認知上一定要追. 我想PST幼兒訓練對你仔仔也有莫大需要.

人的語言發展是首先認到物件, 最後才轉化成為語言的. 例如, 鞋, 人要首先認得"鞋"這個物件, 最後才會知道這個物件就叫做"鞋".  所以, 還未認識一些基本的認知, 是會影響語言發展的. 這方面你可以問下學校的ST, 他可以解釋給你知.

六歲仲未說話真是很嚴重,只靠學校兩堂一定唔夠,要自己找言語治療做到起碼一星期一堂,我兒子在禾輋商場三樓上堂,收費唔貴,其他區都有,你可以問吓
(我唔知開唔開得名,不過只得一間)

引用:回覆+pinkdoll+的帖子 入讀小一前的評估要

原帖由 gaga1230 於 14-10-26 發表

入讀小一前的評估要下年一月才做,之前只有兩歲半那時評估過証實自閉症那次,一般自 ...
六歲重未講野真係算好嚴重,不如你打電話去智能中心同佢講,睇下可唔可以提早做入學評估,我之前都試過係可以,加油

回覆 patrick88win 的帖子

pls pm thx

特校依幾個月會有open day,你打電話去問問,要親自參觀以較吓。

引用:其實6歲仲未講到說話,+不單是言語一方面的

‹ 上一主題|下一主題