用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官塘區B1生選校問題
go

官塘區B1生選校問題 [複製鏈接]

請教一下各位媽媽。暫時學校話B1中,女仔,首選男女校。邊間好D?我同亞女都唔係進取型。其實填30間時,前面填晒B1學校(選其他區係咪機會好細),餘下就填B2,啱嗎?其實心儀蒙民偉同呂郭碧鳳,放第一、二位,入到機會大嗎?自問理解能力唔係好高,睇了好多帖,都係一知半解。

elbar  心儀蒙民偉同呂郭碧鳳   發表於 14-10-24 19:32
   3    0    0    0

回覆:MRSYUNG 的帖子

將軍澳迦密, band 1中,男女校,上年觀塘區統一派位有兩個位,可以試吓。

回覆 MRSYUNG 的帖子

甲部有3格可以填. 如你對區外學校有興趣, 可以填一間區外學校. 不然填本區首志願.  乙部有30格填.  其實本區band 1 女校比男女校強些.  女校有聖潔靈, 聖保羅.  男女校有蒙民偉, 順利天主教, 觀官中...等.  
乙部頭3志願千其不要填晒3間band 1相同歡迎程度學校.  在band 1中選一間最愛, 第二志願選band 1尾的學校, 第三志願填都是band 1尾次熱門學校. 第四, 五band 2學校.

Cheunghoming    發表於 14-10-24 19:40

回覆 123WING 的帖子

THX!我唸住1.蒙民偉2.呂郭。不過之後點填就頭爆了。

Cheunghoming    發表於 14-10-25 20:10

123WING 發表於 14-10-24 15:38
回覆 MRSYUNG 的帖子

乙部頭3志願千其不要填晒3間band 1相同歡迎程度學校.  在band 1中選一間最愛, 第二志願選band 1尾的學校, 第三志願填都是band 1尾次熱門學校.

第四, 五band 2學校.

我有無睇錯?B1中同學咁排法?!我大膽代表觀塘區進取型B2同學多謝你!

Cheunghoming    發表於 14-10-26 13:02
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

希望收集多些意思。多謝各位的意見!

MRSYUNG 發表於 14-10-26 03:14

暫時學校話B1中,女仔,首選男女校。邊間好D?我同亞女都唔係進取型。

希望收集多些意思。多謝各位的意見!

假設三次呈分均是B1中,我的建議如下:

自行:

一]協和/何蔭堂/主恩 [1B],二]順天/蒙民偉 [1C]

統一:

甲部

一]協和/何蔭堂/主恩 [1B]

乙部

一]協和/何蔭堂/主恩 [1B]
二]順天/蒙民偉 [1C]
三]、四]上述一至二未填的學校
五]銀禧 [1C] 區外校,學位有五至六個,用黎做英中保險線
六]至十二]其他未填的區內外B1校
十三]最心儀的B2校,用黎做保險線
十四及之後]其他學校

但若是進取型,自行及乙二可刪走1C校,並可適量加入1A校。

ha8mo 發表於 14-10-26 14:11

為何乙一係填他區校呢?

觀塘無B1b男女校,放B1c在乙一是否有不戰而降之味?再者乙一敢唔放
「兩男兩女四男女」,咁呢個B1b回報就甚為值搏。

回覆 奥脫福 的帖子

THX!不過我同做女都盡量都希望讀返同區男女校,我倆都係穩(陣)派。因小學唔係出名學校,就算BANDING 唔跌,就應該填1.蒙民偉,2呂郭碧鳳,其實有唸過景嶺排3( 但怕跨區又怕無位,浪費了機會)  順利 4官中5聖保綠6聖潔靈7梁式芝8。而B2A學校就放第10位開始作保險線,其他區放尾。以上都係初步唸唸,唔知啱唔啱。

回覆 奥脫福 的帖子

如你所說,我再唸唸第五,六位放他區學校。感激!

回覆 ha8mo 的帖子

.希望承你貴言,咁就唔使擔心。

hagupit 發表於 14-10-24 08:51
將軍澳迦密, band 1中,男女校,上年觀塘區統一派位有兩個位,可以試吓。

...
hagupit, 我想知多一點關於他區學位。好像將軍澳迦密,觀塘區統一派位有兩個位。意思是如果觀塘區有10人報這間學校,就是5個人爭1個學位,而不是跟將軍澳的學生爭嗎? 而這兩個學位會不會回撥給將軍澳呢?
我的兒子是觀塘區BAND 1 中學生,他想讀男女校。我們打算首選東區聖馬可,第二志願就可能會選景嶺或迦密主恩(因為家住將軍澳),但又驚這兩間學校在區內競爭太激烈。唔知會唔會競爭重大過填聖言或觀瑪。
大家有沒有什麼意見呢?
‹ 上一主題|下一主題