用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友不肯打招呼講拜拜..k1 interview 係咪會衰硬? ...
go

小朋友不肯打招呼講拜拜..k1 interview 係咪會衰硬? [複製鏈接]

個囡比較怕羞... 不願和陌生人打招呼講拜拜..黎緊k1 面試係咪一定fail呢?
唉..已經常常鼓勵她要跟人打招呼...我們也有做榜樣...但她就是不願開口😌怎辦
   2    0    0    0

我個仔連你好都未識講我都唔驚得咁多,最好以平常心去面對吧.
要一個2歲人仔做咁多指令同埋唔怕陌生人係咪要求好高呢?
唔好想面試會否成功,盡全力放鬆便可.

引用:個囡比較怕羞...+不願和陌生人打招呼講拜拜

原帖由 janice_hahahehe 於 14-10-23 發表
個囡比較怕羞... 不願和陌生人打招呼講拜拜..黎緊k1 面試係咪一定fail呢?
唉..已經常常鼓勵她要跟人打招呼 ...
老實講,就算所有野做晒,答啱晒都未必會收,所以唔好咁快打定輸數,盡力而為

回覆:小朋友不肯打招呼講拜拜..k1 interview 係咪會衰硬?

我小朋友去年in K1,個經驗真係好挫敗。佢就係非常怕羞、唔肯同陌生人打招呼同講野。幼稚園interview呢場遊戲真係篩走左呢群慢熱孩子。呢度好多媽媽話in多幾間就唔驚,但我小朋友剛相反,越in越驚,反而頭幾間仲肯做下野。

唯有隨遇而安啦,有時小朋友好有趣,唔知咩原因佢會對某地方某老師有好感,表現就好少少。另外,有部分學校唔係只考小朋友能力,亦會問家長、睇親子關係,呢d就自己勤力d做足準備。我舊年有d都準備得唔太好,諗返轉頭答老師問題可答得再好d。

加油啊!

回覆:WinnieCatCat 的帖子

我仔仔正正好似你小朋友咁
而家每次in完好沮喪
希望快d 有offer 晤想比佢承受咁多壓力
請問小朋友而家讀邊間幼稚園?
想知邊間會咁好接受慢熱小朋友

多謝大家... 唯有自己都要準備好些...平常心面對啦

我仔仔也是,一見陌生人,問咩都不肯答,明明在家講不停的,
出到街只對陌生人講拜拜(因為可以走得),而且不太願行,
已經天天出街同返PLAYGROUP了,
K1 interview 日子越近,有點緊張,不過明白沒有法子,
只好保持平常心,各位你們也要加油~~

回覆:小朋友不肯打招呼講拜拜..k1 interview 係咪會衰硬?

我仔又係咁,一去到學校門囗就喊,都唔知點攪

原來有咁多小朋友係咁,大家放心,我仔都有學校收,唔駛咁快打定輸數。

回覆:WinnieCatCat 的帖子

今天面試一連幾間超辛苦趕死我!真係很唔開心!每間幼稚園都有野俾佢一路玩一路問唔問題!佢只掛住玩!老師十問九唔應!我發現佢一專注一樣野,邊個問佢都唔理,可以怎樣改善呢?最基本叫老師早晨都唔叫,但平時我自己已做榜樣給她看自己先叫!問佢咩名又唔答!明明已2yrs,佢故意說1yrs!去到課室又坐唔定!掛住望其他小朋友/幼稚園新鮮的事物!我唔想餘下的面試都係咁可以點?很担心無幼稚園收!有無有經驗的媽媽可以教下我?
萬分感謝!

引用:今天面試一連幾間超辛苦趕死我!真係很唔開

原帖由 jojodada 於 14-11-01 發表
今天面試一連幾間超辛苦趕死我!真係很唔開心!每間幼稚園都有野俾佢一路玩一路問唔問題!佢只掛住玩!老師 ...
唉。。我b差唔多,平時所有會做嘅野一概唔做,唔講午安,要叫先識hello,問咩名幾歲完全午唔出聲,仲要唔肯自己坐,只望住d 玩具同其他小朋友!!

Interview 後有D後悔冇上interview class

回覆 jojodada 的帖子

如果唔肯叫人, 試下叫小朋友揮手打招呼, 睇下老師收唔收貨.
我個仔都唔識講早晨同你好, 但我叫佢同老師揮手佢都肯.
上次簡介會我問過老師唔識講野係咪唔會收, 佢答得好妙, 佢話講說話個部份可能失分, 但可能其他部份表現叻些就會高分咁會追番分數, 希望係咁.
其實唔好比咁大壓力自己, 我相信遲些好多學校都會放番學位出來, 因為今年個個都報10間8間,
一定會學位大挪移

一個家長太大壓力係會影响到小朋友發揮,距地會感受到。我覺得面試之前要比距覺得係一齊玩緊問答遊戲咁,有時小朋友答錯,總比唔答的好,唔敢開說話的總比連不敢面對陌性人的好,其實一切跟平時接觸其他人沒分別,別把面試2個字放得太重,自然些小朋友就會表現好一些。

我的龍細女上了面試班,講既野大致同真實面試相似,雖不是100%一樣,但自己有心理準備,能力差的一面只有盡力改善。面試了一星期,覺得間間都差不多,最重要平時已經做好準備,面試表現好壞只好以平常心面對,做唔到細b咪做大b,再唔係咪超大B囉!

引用:我的龍細女上了面試班,講既野大致同真實面

原帖由 happybidding 於 14-11-07 發表
我的龍細女上了面試班,講既野大致同真實面試相似,雖不是100%一樣,但自己有心理準備,能力差的一面只有盡 ...
係呀。我女12月超細龍B,係屋企講好多野,識分顏色,大小,形狀。但一出去,就唔肯出聲,好在肯做task。上星期in 完其中一間,個老師無耐性,又唔鼓勵,我女唔講野好似浪費佢時間,我女in 得一般,連指边个阿媽都唔指。之後都自責係咪阿女未ready 呢,同埋覺得如果做細B,要揾间愛心學校,可以照顧到細B。到呢2日,可能老師几好,阿女又like 間學校,雖然仍唔出聲,但老師無黑面,阿女做到task 会讚佢,所以阿女做到8,9成。同埋,我真係好欣賞阿女會主動share 玩具,又肯so so。

SK5 發表於 14-11-7 18:18
係呀。我女12月超細龍B,係屋企講好多野,識分顏色,大小,形狀。但一出去,就唔肯出聲,好在肯做task。上 ...

我覺得從面試去觀察自己的小朋友, 好好了解, 並加以鼓勵, 今次衰左, 可能會越見越好呢....

去到最尾, 去學懂欣賞自己孩子, 建立自信心是很重要的, 父母肯比信心, 小朋友會感受到的

引用:我小朋友去年in+K1,個經驗真係好挫敗。佢

原帖由 WinnieCatCat 於 14-10-25 發表
我小朋友去年in K1,個經驗真係好挫敗。佢就係非常怕羞、唔肯同陌生人打招呼同講野。幼稚園interview呢場遊 ...
我第一間 in 時,校長最後問我有無野問,我好爽快答無,我諗唔收我女應該係個問題出係我度

‹ 上一主題|下一主題