用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖三一中心幼稚園
go

聖三一中心幼稚園 [複製鏈接]

聖三一中心幼稚園 n 班面試,有無人大概知會考咩,同點考法,囡囡只得14個月大

3    0    0    0

回覆:laukalai00 的帖子

你應該去幼兒園個邊問~
不過我可以和你舊年我女面試情況,會一組組,1對2組家長,小朋友就自己坐住玩有d積木之類,老師會問平時邊個湊,問下小朋友平時情況,亦會叫小朋友試下搭高積木,或分顏色,傾完就走。
但最後我女係入唔到,因為好多人話呢間好難入。

回覆:聖三一中心幼稚園

要分顏色!

同意, 上年我仔連WAITING都冇, 直接REJECT...
問點解簡全日學校, 識唔識自己食野之類

如果係校友收嘅機會 會唔會大啲

回覆 snowqueen929 的帖子

n 都咁難, 咁我12月細B 打算報K 咪死得

我小朋友上年IN N, 入房有幾張枱(幾組人), 玩下, 問下家長點解報呢間… 叫小朋友切下積木, 問下咩名……

我小朋友係直接rejected 的, waiting 都無!

這間真係好少位收街外學生

面試形式大致上同上面講的差不多, 我女上年考n ,最後得waiting ,結果當然係等唔到啦

引用:你應該去幼兒園個邊問~ 不過我可以和你舊

原帖由 snowqueen929 於 14-10-24 發表
你應該去幼兒園個邊問~
不過我可以和你舊年我女面試情況,會一組組,1對2組家長,小朋友就自己坐住玩有d積 ...
大致相同,最後有叫所有房內既小朋友將豆袋放入籃, 再執番好,之後老師送完小禮物,謝謝後說bye bye. 本來waiting list, 後來入咗

得十六個月真係識分顏色?

我覺得呢間想收自理能力好的小朋友 我仔答啱唒嘢都reject
請問有無人知佢幾時open day? 舊年好多嘢玩 今年想再去

此校k1可唔報,因佢地n直升的,k1位少個十個

N班兩班,每班24人,K1有3班,每班28人.如果N班冇人轉校,則K1可再收36人。

學校應該看重小朋友是否守秩序禮讓多過識別分顏色,家長是否認同了解學校教育理念--不崔谷,重啟發。

星期六活動日係咪一定要返呢?

另外,見到個本周食譜我都lam lam俐!
http://www.htckg.edu.hk/news/lunch/index.html

質料分享:
http://www.metrohk.com.hk/pda/pd ... daily&id=172481

親子遊戲計算父母表現

個別幼稚園更會邀請家長參與親子遊戲,同時觀察家長與子女的表現。聖公會聖三一中心幼稚園及幼兒園校長陳佩蓮表示,面試時學校會要求家長引導子女玩遊戲,如拋波仔或拼圖等,以觀察父母和小朋友之間的關係。其間老師會與家長及小朋友閒談,「如詢問家長是否知悉我們的教學方法及理念,因為我們重視家校合作關係,如家長只是人云亦云地報讀我們學校,甚或連學校名也記錯的話,分數不會高。」故此,家長應先了解幼稚園的教學方法、理念以及宗教背景是否與本身的期望一致。「個別幼稚園的課堂以活動為主,部分幼稚園會需要小朋友寫字,父母宜事先了解。曾有個案是小朋友入讀了要寫字的幼稚園,令上學變得不開心。」

陳佩蓮透露,面試期間會與小朋友傾談,如小朋友能否說出家長名字等基本資料,「我們或會在同一房間內分開小朋友及父母,與他們分別傾談,並要求小朋友取一個蘋果給媽媽,觀察小朋友能否做到。」為了讓父母及小朋友了解校園的環境,聖公會聖三一中心幼稚園及幼兒園安排逢星期六下午開放給有興趣的父母與子女一同參觀,可事先致電預約。

事實上,不少幼稚園都會在10月至12月期間舉辦開放日或參觀日等,父母可攜同子女一同前往參觀,讓子女熟習環境。即使未有開放日,父母亦可帶同子女到幼稚園的門口及附近的社區設施觀察,減低不安情緒,令子女在面試時能有更出色的表現。有些幼稚園會舉辦家長講座,惟因子女太過年幼未必明白講座內容,或會頑皮叫嚷,未必適合攜同子女出席。

不少幼稚園亦同時設有兩歲幼兒班,陳佩蓮不諱言,入讀幼兒班對入讀幼稚園有很大幫助,「因為修讀過幼兒班的學生會較熟悉學校的環境及老師,而且自理能力較高。」她提醒父母最好一同陪同小朋友出席面試,以顯示父母都支持子女的學習生活。

留心細節分數關鍵

面試時千萬不要忽略一些看似無心的細節,因為這些小節可能是能否取錄的關鍵,如老師會刻意把東西碰跌,看小朋友會否立即上前幫忙執拾,或在面試完畢時送上糖果或紀念品,若小朋友立即說「多謝」,分數自然會提高。父母可多讓子女與較少見面的親友聚會,令小朋友學懂與別人打招呼的習慣,教導小朋友在接過別人的禮物或得到別人協助後要說「多謝」,培養良好的禮貌態度。

上年我女都係直接rejected

回覆:laukalai00 的帖子

有d bb真係識架

piggymonkey 發表於 14-10-24 13:19
回覆 snowqueen929 的帖子

n 都咁難, 咁我12月細B 打算報K 咪死得
10月細B 打算報K , 死得...Might Change to N
‹ 上一主題|下一主題