用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 測驗成績
go

測驗成績 [複製鏈接]

平均分得75分,自問時間心機補習樣樣都比其他人多,人地個個都有85分以上,好想放棄,讀到就讀啦,讀唔到算啦
   9    0    0    0

回覆:測驗成績

幾年班?
如果係小一就唔使咁緊張住,等小朋友慢慢適應吓先啦

小二啦

剛剛二年班未適應啫, 遲d就會一路進步了, 加油!

引用:平均分得75分,自問時間心機補習樣樣都比其

原帖由 咪咪2007 於 14-10-23 發表
平均分得75分,自問時間心機補習樣樣都比其他人多,人地個個都有85分以上,好想放棄,讀到就讀啦,讀唔到算 ...
放棄是什麼意思?

julinata 發表於 14-10-23 19:36
放棄是什麼意思?
Give up!

迫不來,正確揾出錯誤原因才會進步!
錯過糾正總好過一凡風順!
小朋友還小,一齊努力改善

有時唔係咩都多就會有好成績!有d 小朋友是需要留白的時間比佢發白日夢,才會有好表現;相反狂塞只會未能消化!記住,分數高唔等於能運用到出來,有時只係唔懂得用文字表達出來!

by the way, 人家85不是白拿的,同樣有付出,所以唔好同人比,小孩識幾多運用到幾多才重要。重有4年多時間,只要真係明,去到高年班就會跑出。

Fanny媽媽  有道理!!! 我都比你點醒左   發表於 14-10-24 13:54
jc2009  寫錯, 同人比...  發表於 14-10-24 12:55
jc2009  有道理 "唔好同人心"   發表於 14-10-24 12:55

引用:平均分得75分,自問時間心機補習樣樣都比其

原帖由 咪咪2007 於 14-10-23 發表
平均分得75分,自問時間心機補習樣樣都比其他人多,人地個個都有85分以上,好想放棄,讀到就讀啦,讀唔到算 ...
小二测考靠記憶多,孩子是否太心散?

時間心機和成效不一定成正比的,細心分析強弱項再找合適你孩子的方法吧.

今天佳句:世上無難事...

差10分就放棄?

回覆:咪咪2007 的帖子

不好比較
對自己和仔女先最好
今次唔得唔代表下次唔得
比d 信心小朋友!加油

不是每個人都是天生會讀書的!我不是說你孩子不會讀書,因為還只是二年級,那出咁快睇到呢!但我們作父母的總要明白,每個小朋友都有不同的才能,我們要學習接受…
講番轉頭,你話亞仔乜都比人做得多,我想問下,如果唔補唔做係咪都係同一結果定係更差呀?會唔會係補同做得太多,小朋友見到都唔想做,所以求其?佢錯乜?唔小心?唔明白題目定態度上問題所以求其做?先了解一下吧!先不要看分數,暫focus在小朋友的學習態度上,如他願意操練而取好點的成績,就讓他做一點,但不要太多(因已証明效果不是太理想),如他根本不想做,就停做吧!多了出來的時間就花在重溫課文和看看課外書吧!了解他到底在學校上課是否有留心,回家的功課時否能處理(careless mistakes唔計),如功課都唔識做,是因為唔明白?唔識字?其實從平時做功課是不以看到小朋友是否清楚明白老師所教的。如功課識做,明白老師教的,但考試唔識,再看看是否因為他太緊張或是其他問題。如是態度問題,就先處理好態度,之後再說學習。
可以放棄操練但不可放棄協助孩子pick up學習!加油!

醒目開學勳章

咪咪2007 發表於 14-10-23 18:54

樓主你唔洗太唔開心, 每個小朋友的發展同興趣係唔同, 好難比較.
況且, 你話你時間同心機比其他人多用得多啫, 但你都見唔到人哋狂操卷及温書.

要了解自己小朋友係咩原因分數唔高, 如温唔熟定睇唔明問題等, 及邊料特別差, 再加而練習.

十隻有指有長短。你要搵到個女既長處,幫佢加以發揮。而佢既短處就多試下改善,減小影響。睇下佢既亮點喺邊啦。讀書方面,老實講,叻與無叻,都喺你生出黎,喺咪?你估佢唔想做天才?要接受佢既好同唔好啊,因為你喺佢媽媽囉~~自己阿女黎架,點可以放棄?

平均分75都講到好似係罪人!你咪嚇親個細路啦,二年級得果七歲人仔,我諗佢需要你鼓勵名d喎……by the way,妳好似係佢亞媽嚟喎!

回覆 galaxytab 的帖子

舊年都係呢個分數差唔多係全級最尾個班了

huba  Please learn and don't give u   發表於 14-10-24 12:38
huba  She needs your encouragement.  發表於 14-10-24 12:37

其實跟功課都係重要嘅一環, 做功課錯得多, 就睇到佢上堂后, 掌握/明理几多,
有錯盡快指正, 改好正唔好只問佢明唔明(佢地係永遠點頭), 鼓勵嘗試答你錯在那, 掂解要咁答, 從回應你當中, 會知佢明几多, 温習時再拎反錯过嘅地方再温習下, 切記錯處不好堆積如山, 消化唔切

回覆 咪咪2007 的帖子

借花敬佛
生命講座-教出21世紀有競爭力的小孩
http://youtu.be/vvtdbcwktu4
http://www.youtube.com/watch?v=Osj_VYPNNyk&sns=em

adallfad  看過了,實在太好,謝謝分享!   發表於 14-10-27 11:50
‹ 上一主題|下一主題