用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔想做小學生?
樓主: siujanjan
go

唔想做小學生? [複製鏈接]

kenwong888 發表於 14-10-23 14:46
It is fine as far as you know the consequences and costs incurred!
返咁多個鐘學 做完功課又溫埋習 比小朋友玩1個鐘個影響會係咩
個影響會大到點?  
成績緊要 但身心健康都緊要囉

wan_sosin 發表於 14-10-23 14:50
聽日我仔測驗,下晏還可以約朋友仔落樓下公園玩添!
我仔每日唔只hea一個鐘!
返學除了學習,還有讓小朋友 ...
Mine cannot afford cos the kid is studying in jackpot school, if not studying hard will be allocated to band-3 secondary school.
If the kids are studying in best-of-the-best primary school, and most are in band-1 to 2.  Then you are affordable to hea play la!

我個女今年小二, 每天由補習中心回家後, 換上便服就立刻落公園一小時,
只要完成當天的功課, 就可以盡情地玩耍
聽中心導師講佢功課做得最快, 以前佢係hea 住做功課

引用:+本帖最後由+hingning+於+14-10-23+17:25+

原帖由 hingning 於 14-10-23 發表

我個女今年小二, 每天由補習中心回家後, 換上便服就立刻落 ...
無錯,小朋友有得玩先有動力!

回覆:wan_sosin 的帖子

Support!! 細仔都係小一, 一返到屋企即刻摷野食醫肚睇Now 台, 辛苦左大半日, 我贊成要hea 下charge下電,一個鐘好正常!大人都要啦!跟住先開波做功課!效果可能更好!大仔以前都係咁, 而家一樣順利入band 1 中學!

lindajacky 發表於 14-10-23 19:02
Support!! 細仔都係小一, 一返到屋企即刻摷野食醫肚睇Now 台, 辛苦左大半日, 我贊成要hea 下charge下電,一 ...

你大仔好叻仔!

玩唔得於功課唔好,遊戲時遊戲,讀書時讀書就得!我仔剛小一,雖然成日玩,但暫時功課,成績都唔錯.溫書時都好認真!

我小朋友而家返小學反而開心過之前, 之前既幼稚園係開心幼稚園, 無乜野做, D 全職媽媽日日帶小朋友約埋放學一齊去公園玩, 埋晒堆, 我要返工帶不到我小朋友去同D幼稚園同學仔玩, 搞到佢幼稚園無乜朋友,
不過而家就不同, 我小朋友間小學大部份媽媽都要返工, 同埋小學課程比較忙, 大家放學都係要趕返屋企做功課溫書, 大家既交流都係係學校, 反而成班小朋友都好 Friend. 而家返小學雖然要好早起床, 功課多同忙, 我小朋友都好enjoy 返學. 呢樣真係我估不到的.

我女今早去座車時 , 都講過同一番說明話......

因為上堂時 , 老師唔比去廁所

引用:因為上堂時+,+老師唔比去廁所

原帖由 sososu 於 14-10-24 發表
小學畢嬲唔比上堂去廁所,上小學前就應該提醒小朋友,等佢有心理準備,同埋見得小息一定要去。
我仔話佢間學校,如果舉手都可以去,不過就會唔比放小息!

醒目開學勳章

sososu 發表於 14-10-24 11:38
我仔學校除小息,午休跟住果堂唔比去(因剛去完),其餘時間都可以去.

其實幾多分至算滿意 , 和可以HEA玩幾耐, 真係無得講, 每人看法唔同, 想次次測考90分以上,  除非細路超叻,否則一定要付出 ,唔可以質疑其他人看法, 要求唔同嗜, 無話邊個正確!

引用:Quote:sososu+發表於+14-10-24+11:38+因為

原帖由 CALVEN 於 14-10-24 發表
我仔學校除小息,午休跟住果堂唔比去(因剛去完),其餘時間都可以去.
good! 你間學校算鬆

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 14-10-24 12:56
good! 你間學校算鬆
我舊年去觀課2堂,竟然5,6人去廁所

過後我問仔,佢話平日無咁多人去.

引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-10-24+12:01+

原帖由 mimics218 於 14-10-24 發表

我見仔返個幾月小學,做野成熟好多,有時反而懷念他嗲我的 ...
咁快成熟呀!我個仔仲會拎塊面埋黎,叫我錫錫

回覆 kenwong888 的帖子

真心講,小朋友無得玩,對心理的不良影响好大。果種怨氣和負能量,好大件事的!

回覆 little_yolky 的帖子

你個b都好可愛,唔想媽咪老,老了會死,做人真矛盾,細時想佢快大,但大了又想佢變返細,

引用:回覆+kenwong888+的帖子 真心講,小朋友無

原帖由 Jane1983 於 14-10-24 發表
回覆 kenwong888 的帖子

真心講,小朋友無得玩,對心理的不良影响好大。果種怨氣和負能量,好大件事的!
agree!
如果我哋份工,有返工,無放工!我哋都頂唔到幾耐!
我細個無得玩,成日個心好恨落公園!我好少可以出街,整個細路仔階段都無乜開心過!
我一路長大,怕人,怕事,唔識同人溝通!
變得無朋友,返到學校唔識講,唔敢講,唔敢問,連問同學都唔識點問!
當然我相信,今日嘅小朋友點都不致於好似我細個咁,困係屋企!可是也不要輕看個影響!

Jane1983  同意,壞影響可以很大  發表於 14-10-24 15:37
‹ 上一主題|下一主題