用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 怪獸家長的可怕
go

怪獸家長的可怕 [複製鏈接]

剛係巴士上,一名媽媽罵個係cwb聖保x讀小學的女兒,所有難聽的詞語:白痴,低能,超級低能,你盲咖,甘都可以唔寫等等的說話,全部可以不停重覆甘鬧個女,不特止,仲抵“偉“人地間學校,話你甘差,去讀聖x(x心)的差學校啦!!

我想講,一份功課啫,你已經甘樣,你同你個女點樣行未來既路呀!真係你女女可憐!

0    0    0    0

回覆:怪獸家長的可怕

身教最重要!雖然現今家長要承受很大壓力,但不應發洩在小朋友身上,就算考到好學校,親子關係變差,得不償失。

佢咁abusive,除非係一次半次失控,否則個女大咗,一定發圍的,到時佢自己受番。

新生代的小朋友,吾會受果套的。

引用:剛係巴士上,一名媽媽罵個係cwb聖保x讀小學

原帖由 kkcnine 於 14-10-22 發表
剛係巴士上,一名媽媽罵個係cwb聖保x讀小學的女兒,所有難聽的詞語:白痴,低能,超級低能,你盲咖,甘都可 ...
聖心係唔好嘅學校?咁大個人第一次聽。奇聞!

呢個阿媽真係 over 左

回覆:hedhed 的帖子

係wooo,我覺得唔使甘講野去踩人地!她甘講,係對好多大人細路唔公平!!除左罵個女,我好憎呢種睇人唔起的口吻!!你點知將來你個小朋友會贏晒!!

我想知個小朋友有乜反應?

回覆:poodlema 的帖子

甘個小朋友又無話頭dup dup眼濕濕,都會為自己解釋下!!但自然會引起呀媽更......

kkcnine 發表於 14-10-26 12:25
係wooo,我覺得唔使甘講野去踩人地!她甘講,係對好多大人細路唔公平!!除左罵個女,我好憎呢種睇人唔起的 ...
其實香港好多家長都係咁, 我係巴士站等巴士都聽到有個媽咪講電話同人講佢個仔, 仲難聽, 一開始仲以為講緊佢老公.

因為有呢D家長, 令到而家D小朋友有好大壓力, 仲要灌輸"一定唔可以輸,一定唔可以錯"呢個觀念俾小朋友,搞到D小朋友大個左一失敗就去跳樓。呢D家長忘記左"失敗乃成功之母",如果次次都要一下就成功,其實小朋友學既野仲少左,唔試過失敗又點從失敗中學習,每次失敗都一定學到新野。

kkcnine 發表於 14-10-28 18:09
甘個小朋友又無話頭dup dup眼濕濕,都會為自己解釋下!!但自然會引起呀媽更......

...
鬧到個小朋友冇晒自信。冇自信既小朋友學野會慢,亦唔願意去接觸新事物。
當小朋友做得唔好時, 其實家長應該要鼓勵小朋友,幫小朋友提升返自信先。

其實,有時我都唔係太明,大家仲記唔記得自己大住個肚既時候,就只係想bb健康快樂地成長同出世!!但小朋友大了,卻將呢樣野完全忘記了!!仲有,其實而家既父母大部分都受過教育,都會睇下書,知道乜野最好唔好罵出口,同我爸媽個代無受過教育就話罵人唔使本啫!呢代都仲有人可以甘“無口德“都罵人,仲要罵自己仔女!!!真係一百個“唔明“

MrBeast  可能佢自細比人咁鬧大  發表於 14-10-30 09:01

it is a bit over.... well.... do the best on for ourselves

回覆:hong4e17 的帖子

真係正宗罵人唔使本,我相信就算罵下屬或同事,都講唔出呢啲說話,更何況係自己個小朋友!!!個日她係普通causal wear,又唔似係高層!!不過高層又真係無樣睇既!!

咁細個已經咁樣打擊佢嘅自信心, 以後更加無信心...
‹ 上一主題|下一主題