用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: supericy
go

宣小   [複製鏈接]

回覆 大肥羊 的帖子

唔同 course 既 requirement 都不同,的而且確有 5 歲已可報的班,但只限 beginner course 內的 violin, viola and cello.

back to 宣小,其實學校無 require 小朋友一定要識樂器先收,因為佢地有信心收左之後也有辦法 train 佢地。

但係如果小朋友真係唔喜歡音樂,就無謂揀宣小,因為真係會好辛苦。

pearltsang 發表於 14-11-13 12:06
d人真係好有問題, 有五歲以上 .

我係請教你~~

Actually i am talking about Junior Music Course, maybe u r not, so sorry that i misunderstood u.

就係有問題先請教你嘛,calm down please!

minikoala 發表於 14-11-13 12:13
back to 宣小,其實學校無 require 小朋友一定要識樂器先收,因為佢地有信心收左之後也有辦法 train 佢地。 ...
so true

而且aps都真係好睇interview表現,識人舊年有頗好o既樂器background都未必有offer.

引用:回覆+大肥羊+的帖子 唔同+course+既+requi

原帖由 minikoala 於 14-11-13 發表
回覆 大肥羊 的帖子

唔同 course 既 requirement 都不同,的而且確有 5 歲已可報的班,但只限 beginner co ...
piano pre junior 都可以
都是一句,宣小講都底不是音樂學院,讀書最重要,學校傾向收受教的小孩(我個人感覺),音樂訓練只是小孩成長一部份,所以我不會高攀和apa的孩子作比較。

minikoala 發表於 14-11-13 12:08
回覆 大肥羊 的帖子

唔同 course 既 requirement 都不同,的而且確有 5 歲已可報的班,但只限 beginner co ...
thx for your info

我一直以為果位家長講緊 Junior Music Course MJ101

回覆:大肥羊 的帖子

其實係你唔信人在先, 不斷質疑, 又話冇又登痴線icon, 其實考入apa junior有乜咁巴閉, 唔需要下下質疑, 最後只會無人說真話比你聽. 都不用回, 因有offers, 所以不去in aps.

引用:其實係你唔信人在先,+不斷質疑,+又話冇又登

原帖由 pearltsang 於 14-11-13 發表
其實係你唔信人在先, 不斷質疑, 又話冇又登痴線icon, 其實考入apa junior有乜咁巴閉, 唔需要下下質疑, 最後 ...
恭喜你

引用:其實係你唔信人在先,+不斷質疑,+又話冇又登

原帖由 pearltsang 於 14-11-13 發表
其實係你唔信人在先, 不斷質疑, 又話冇又登痴線icon, 其實考入apa junior有乜咁巴閉, 唔需要下下質疑, 最後 ...
補充, 小女係pre junior, 唔知道要咁detail,  我冇講pre係我的錯. 不過都係要考入去架.

其實大家不用動氣,FORUM 就係比人 discuss 同有問題可以問下 d 知情人士從而得到多 d 資料。希望大家都平心靜氣討論好了﹗

引用:+本帖最後由+minikoala+於+14-11-13+12:40+

原帖由 minikoala 於 14-11-13 發表

其實大家不用動氣,FORUM 就係比人 discuss 同有問題可以 ...
當然平心靜氣, 其實做人最緊要虛心學習, 唔係就算比你入到apa junior 都比人踢出嚟. 小女有同學已经係咁.

大家冷靜些!大家都是問問問題吧了,用平常心!

宣小沒有要求全部學生學樂器,學校只是提供環境給同學們學習,只是音樂也是陶治性情吧了,家長也不用担心不懂音樂,幫不了他/她們!

CL0214 發表於 14-11-13 16:42
大家冷靜些!大家都是問問問題吧了,用平常心!

宣小沒有要求全部學生學樂器,學校只是提供環境給同學們學 ...
可見大家壓力都好大,一點小事情都能🔥!

回覆:宣小

講D音樂野甘深嘅,睇唔明tim

回覆 CL0214 的帖子

APS 係要學一樣樂器(鋼琴除外),要導師簽紀錄作實,係音樂科有計分的

回覆 Heihomami 的帖子

這個是音樂報告內的其中一部份,不是一定要的!如你是聲樂組的,便沒有此部份分!宣小是提供環境,如真的沒興趣,硬來也不行!我知道有同學是什麽也沒有,只是別人去排練或上音樂堂時分組,其他沒分別,最重要學習程度跟得上!
我認識有同學仔,六年級小提琴三級,還不是叩門入了瑪利諾神父,很多事情不是絕對!

回覆 CL0214 的帖子

我也認同APS 冇hard push 小朋友,例如參唔參加比賽同考唔考級,學校都不緊張。只是個個在充滿音樂環境下,想自己做好d.音樂係培養佢地信心同毅力嘅方法。

marcuscyrus 發表於 14-11-11 22:13
但其餘是連waiting都沒有喎
是的,最終宣幼上宣小的其實沒有60個

請问大家点知首轮收100人呢?.'

有兄姊的会加分吗?

DiamondHill  會加分的, 但比重不多, 都要靠實   發表於 14-12-17 13:12
rainbowcov  不會  發表於 14-12-17 06:29
rainbowcov  不會  發表於 14-12-17 06:29
‹ 上一主題|下一主題