用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 為來年小一做準備,有咩英文課程介紹??
go

為來年小一做準備,有咩英文課程介紹?? [複製鏈接]

今日幫阿仔註左冊,但佢本身間幼稚園唔係太多英文堂,家長英文又唔係咁叻,想趁而家幫佢裝備一下,你地認為上d咩couse 可以幫佢容易適應到,佢本身已上緊英語拼音,想加多樣比佢打好個底,劍橋??chart room??oral???有無家長可以分享下
   0    0    0    0

回覆 to_cherry 的帖子

學普通話啦

早期worksheet已經有gammer...生字要加" a" "the" 又會係句子要搵出錯處改返大細楷,....其實看似好淺,但教同做都有一點問題,又要小朋友清楚題目又要佢地本身自己做時小心....所以英文,普通話都要補下先天^.^

回覆:為來年小一做準備,有咩英文課程介紹

多看英文書, 初初要多親子閱讀, 看英文卡通。

初開始可到圖書館借ort

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

是最有效最長遠的方法。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我同上面果位媽媽意見一樣,睇多啲中英文書藉,無論對中英都一定有好處。至於普通話,我覺得小一頭兩個月教既普通話拼音都好全面,再融入中文科及常識科都好足夠,毋須再花錢去出面報讀普通話。

‹ 上一主題|下一主題