用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長憂噤聲 急送子女留學
樓主: elbar
go

家長憂噤聲 急送子女留學   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

亮燈 發表於 14-10-25 06:59
我相信都會係咁,正常黎講,如果罪名成立,應該會被革職、判監,長俸都冇埋。但最荒謬居然係幫佢地籌款,我 ...
贊成''所有'違反法律的人仕也需受法律制裁。那些教授、發放假消息講師都應該長俸都冇埋,留有案底的人仕應該很難在大公司、政府機構工作,
甚至移民申請也困難。

bobbycheung 發表於 14-10-25 12:46
其實現在不單止是擾民的問題. 佔領令好多舖頭生意大跌. 旺角過佰萬租一個月, 已經捱咗成個月, 而佔領亦唔 ...

http://youtu.be/GzTZKCaFXAU
這是當晚龍和道事發起因,片中所見是一群以爭取公義為借口,挑釁警方,令警方出醜為目的的人,他們的行徑同黑社會無分別。我看不見公義,看不見民主,警察濫用私刑固然不對,但我更不想下一代學習這種自已為是,不守法紀嘅精神

KITTY.WONG 發表於 14-10-26 11:15
贊成''所有'違反法律的人仕也需受法律制裁。那些教授、發放假消息講師都應該長俸都冇埋,留有案底的人仕應 ...

完全同意,包括689既僭建,5000萬要佢唔使做野既酬勞(我都想有),用警棍仆示威者頭部既警察們,將打人既(自稱受影響市民)繩之於法,及將打人疑犯轉頭放走仲幫佢地截的士既警察們等等。仲有一個補充,唔知大家仲記唔記得林鄭之前好高調咁針對全港僭建,尤其是村屋,依家點呢?唔講又唔存在?

引用:Quote:亮燈+發表於+14-10-25+17:08+完全明

回覆 亮燈 的帖子

所以為堅守香港核心價值,法治精神,警察應早日去拘捕非法佔領道路嘅人,亦減少市民之間嘅磨擦

回覆 途人 的帖子

完全同意,包括689既僭建,5000萬要佢唔使做野既酬勞(我都想有),用警棍仆示威者頭部既警察們,將打人既(自稱受影響市民)繩之於法,及將打人疑犯轉頭放走仲幫佢地截的士既警察們等等。仲有一個補充,唔知大家仲記唔記得林鄭之前好高調咁針對全港僭建,尤其是村屋,依家點呢?唔講又唔存在?

awah112 發表於 14-10-26 12:31
中共每日放150大陸人溝淡香港人。

所有重要國際會議改到上海開會。
因為中國一定追唔到97年前香港既文明、成就,於是佢一定要拖低、毀滅香港既核心價值、法治等等,來令到自己高過香港。

香港街巷心理戰:

頭兩集講中美開戰?咪同有人講第三次世界大戰在第二以大戰結束後己經開始的理論一樣,不過是把蘇聯換上中國。

海島包圍中國又同蘇聯在六、七、八十年代在西北至越南包圍雷同。

不要天真,「要中國無條件投降亅,呢D係美國軍事理論家的heat topic。我相信中國的行家都會有「美國無條件投降亅的研究。

我睇到第三集講到作者信人唔信制度己經冇心機,佢應該希望中國回服帝制,有多幾個堯舜禹湯出現!

回覆 亮燈 的帖子

梁振英潛建,收5000萬,村屋潛建⋯等等事情,無論有冇受到制栽,都不代表佢地係啱,社會嘅聲音已反映出來。我只是想講以父母身份怎樣教下一代,香港人一直引以為豪係法治精神,守法,自律。例如你自己兒子有一天對你說,因為某同學去偷嘢,又無人拉,所以佢都偷埋一份,你的反應是怎樣?
世界排名中,香港一直係一個安全嘅城市,全靠香港人自律、守法精神,並不是靠執法,有人不守法固然不對,但若果其他人都跟隨這種不守法嘅精神,香港會變成一個怎樣的城市?

途人 發表於 14-10-26 13:15
回覆 亮燈 的帖子

梁振英潛建,收5000萬,村屋潛建⋯等等事情,無論有冇受到制栽,都不代表佢地係啱,社會 ...
請閣下放心,我時常同我個仔睇新聞,從中教導、講解、分析比佢聽,將來佢成人後點做人,我亦教左佢:做之前要考慮清楚,決定做之後要向自己所做過、決定過既事負責。另外,守法當然重要,但我唔明點解唔靠執法,咁即係同中國一樣?依家中國話要「依法治國」咁即係承認左以往六十幾年係冇依法治國,即無法無天,雖然係事實,,所以,守法與執法同樣重要。

亮燈 發表於 14-10-25 20:22
回覆 bobbycheung 的帖子

佔中係政治問題,一定要政治解決,但係呢個政府根本冇權解決,就轉移用法律解決 ...

香港人覺得佔中只係爭取普選, 但北京可能覺得(rightly or wrongly)佔中目的係分裂國家. 香港人覺得大陸當香港係寶, 大陸會投鼠忌器, 唔敢摧毀香港.  但當北京覺得(rightly or wrongly)自己嘅政權被威脅, 國家可能被分裂, 咁會唔會選擇下重手平息這事件呢?  最慘在這些事情上, 事實係唔重要 (例如香港絕大多數嘅人都無諗過分裂國家或希望港獨), 最重要係北京對事情嘅睇法及認為可能發生嘅後果.  長期及無了期嘅佔中可能不知不覺間逐步增加這方面的風險. 好似你話頭, 佔中係政治問題, 但最驚係最終係武力解決.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

其實事情發展落去好可能只有一個結局. 佔中人仕唔會撤退, 香港政府只係傀儡無話事權, 北京不會作出meaningful的讓步, 市民受經濟影響及長期交通不便而不斷承受壓力...... 最終爆發武力衝突係無可避免. 希望某一方作出讓步嘅機會都好微.

回覆 bobbycheung 的帖子

我相信唔會六四重演,因為今日既中共跟廿幾年前既中共唔同,唔同既係財產、出身,廿幾年前既鄧小平、中共,有實戰經驗既軍人出身,而財產較依家既小好多好多,正所謂爛命一條,依家既中共官員,公子哥兒出身,財產豐厚,絕大部份家屬已是歐美國人,所以財產、資料全部被外國勢力掌握,只要示威者唔還手,中共冇藉口動武。所以689至用黑社會力量攪佢地,希望發展成暴動,咁就中正下懷喇!

簽名被屏蔽

回覆 tcmsung 的帖子

時光倒流,回復四大探長年代。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題