用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖母無玷聖心幼稚園&啟思(帝堡城)
樓主: sunnyhoney
go

聖母無玷聖心幼稚園&啟思(帝堡城) [複製鏈接]

引用:Quote:XOBB+發表於+14-10-26+07:34+我想問

原帖由 kaman710 於 14-10-27 發表
雜費係每半年比的。
另外就唔知仲有冇其他雜費要再收, 因為我唔喺嗰度讀.
只係知道茶點費$190/月. 其他都 ...
Thank you!

回覆:sunnyhoney 的帖子

上年兩間都收左,但唔鐘意啟思一入去落條長樓梯,同埋地點唔方便,雜費貴。
聖心好似好啲,因為注重小朋友有禮貌,但收好多人,傳統教學。
撞時間揀in聖心啦。。

Cocaine308 發表於 14-10-28 01:53
上年兩間都收左,但唔鐘意啟思一入去落條長樓梯,同埋地點唔方便,雜費貴。
聖心好似好啲,因為注重小朋友 ...

同意, 啟思條長樓梯就係我老公最憎的地方.
佢話"收"都唔讀.
奈何第一間有OFFER 就係佢, HAHA!~

回覆:聖母無玷聖心幼稚園&啟思(帝堡城)

聖心當年等in 時啲大6家長好嚇人,係學校講XYZ 鬧小朋友,我唔希望我小朋友返二日學就返嚟甘樣問候我,in完走時已決定收都唔讀。peer group 質素差對小朋友影響好大。

sissysze 發表於 14-10-28 10:48
聖心當年等in 時啲大6家長好嚇人,係學校講XYZ 鬧小朋友,我唔希望我小朋友返二日學就返嚟甘樣問候我,in完 ...

現在我小朋友讀嗰間幼稚園, 都好多b6. 坦白講, b6"無處不在, 處處都在"
我嗰時都喺度諗, 會否幫我小朋友揀錯學校呢咁多b6? 我陪小朋友上適應班時, 亦都發現嗰d b6的素質亦好差 (將食物餅碎掃落地; 排队要打尖, 一定要排第一; 老c 講明不準拍照又起勢影; 上緊堂時大聲同其他b6家長傾計)
但最後我發現, 自己多餘. 原來老c 的素質比b6家長的素質更重要. 我覺得係要找一間好素質的學校, 重要過要找一間少b6的學校!

引用:Quote:sissysze+發表於+14-10-28+10:48+聖

原帖由 kaman710 於 14-10-28 發表
現在我小朋友讀嗰間幼稚園, 都好多b6. 坦白講, b6"無處不在, 處處都在"
我嗰時都喺度諗, 會否幫我小朋友揀 ...
有甘質素嘅家長,佢地啲細佬唔方好嘢,我唔會take 呢個 risk, 學壞三日,教好要三年

引用:Quote:sissysze+發表於+14-10-28+10:48+聖

原帖由 kaman710 於 14-10-28 發表
我嗰時都喺度諗, 會否幫我小朋友揀 ...
So which k do you prefer that has good teachers?

emiliarabbit 發表於 14-10-28 19:26
So which k do you prefer that has good teachers?

相信間間學校都有好老師同唔好的老師, 暫時都未聽過家長彈d 老師唔好呢 ^^

sissysze 發表於 14-10-28 13:32
有甘質素嘅家長,佢地啲細佬唔方好嘢,我唔會take 呢個 risk, 學壞三日,教好要三年

...
咁你小朋友而家讀邊間?! 係咪真係好少b6?

回覆 afc 的帖子

學英文沙田,我女去了希爾.頓中心樓下既wideexx全外籍老師,每堂200有找。
我女今年聖心K1

回覆 tiggeryyw 的帖子

每堂上幾耐..平均一星期上幾多日 ? 還是只上星期六呀...一星期上一堂好似太少..

多謝你再比d 意見同資料o Tks A LOTs

請問啟恩 , 真理浸信會恩典, 榮光, 和 合一堂邊間好呀?

回覆 Edithlok 的帖子

同埋有冇英普堂既呢?

回覆 afc 的帖子

我選擇一星期一小時..... 但你可以問STAFF 可否話要求兩堂.....

如果你真的很想兩堂那種... 可找MONKEY TREE.... 它們是常規一星期兩堂

但反而我喜歡一星期一小時, 小朋友冇咁辛苦, 可做其他學習

引用:我都係上年2間都有IN.+啟思收左,+聖心rejec

原帖由 kaman710 於 14-10-20 發表
我都係上年2間都有IN. 啟思收左, 聖心rejected.
等我分析2間的好與壞
1) 啟思校舍較新但細, 聖心好舊但大,  ...
請問啟思K3如何開始谷?
我囡收到他的offer!聼說啟思D小朋友上小一后,好難跟上小一課程

sunnyhoney 發表於 15-2-7 07:11
請問啟思K3如何開始谷?
我囡收到他的offer!聼說啟思D小朋友上小一后,好難跟上小一課程

...
SORRY! 呢层唔知, 呢個係我朋友個小朋友讀緊啟思K3話我聽.
但我冇再追問, 因為我冇揀到啟思.

回覆 bbkakaing 的帖子

梗喺聖心好啦 四四正正一間學校

回覆 sunnyhoney 的帖子

課程淺 ,校舍細 ,活動地方冇乜 .

引用:回覆+sunnyhoney+的帖子 課程淺+,校舍細+,

原帖由 gaggag 於 15-02-15 發表
回覆 sunnyhoney 的帖子

課程淺 ,校舍細 ,活動地方冇乜 .
我朋友comment差。校舍細,課程太淺,佢讀完K1就轉校。不過幾年前了,可能依家有進步都未定。

我會選聖心.
‹ 上一主題|下一主題