用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Tivoli 宏福international playshool Interview
go

Tivoli 宏福international playshool Interview

有無媽媽都收到信interview? Nov 8, 2014 Saturday

佢分兩part in, 1 part 要其中一個家長同administration staff meeting, 之後呢位家長就可以離開

另一個就陪住BB 去玩, 有老師係度observe

封信寫明係一個relaxed, informal interview

大家會點安排? 邊個去邊part?

有無以前in 過既媽媽分享下?

或有無媽媽BB 依家讀緊可以分享下呢個學校好唔好?

無限感激!!!

回覆 LittleSwallow 的帖子

我都今日收到信,同一日8/11 interview,同樣煩惱緊應該點樣同老公分工
Administrative staff 會唔會係主任、校長㗎??

如果有現任家長分享下就好喇~

謝謝!

回覆:Tivoli 宏福international playshool Interview

Push!! I wanna to know also

ydnew29 , joeycheng07  點解你地都揀呢間唔揀佢本地果間既?

我女有同學以前PN 是讀國際部,佢媽話要有心理準備學校是零中文

hyritaleung 發表於 14-10-20 11:15
我女有同學以前PN 是讀國際部,佢媽話要有心理準備學校是零中文

咁佢係咪K就轉返宏福本地課程?
知唔知好唔好?

面試分兩部分,但同時進行,所要需要兩個大人,假設出席者是父母吧!

第一部分是父/母跟行政老師(即主任級)傾計,主要了解孩子日常作息,對孩子期望,喜歡學校什麼,平時有咩親子活動。全程英文對答。

與此同時,另一人會帶孩子入課室,由另外平時負責落手落腳教的老師觀察小朋友,看小朋友玩成點,亦會叫下佢名,睇下佢識唔識應。好簡單。

氣氛輕鬆,不用穿老西晚裝。

我自己很喜歡這間學校,著重玩,玩的過程中學習。N班注重小朋友的自理,肌肉發展,身體協調,非常開心。

英文語境,中文要靠自己。但讀完N班後,學生可轉到中英文部,或者留在國際部。

我想跟大家分享,Learn in English 及Learn English,是兩種完全不同的境界。

回覆:Tivoli 宏福international playshool Interview

上面位家長都講得好清楚,我再補充一下。

上年經驗係,見admin staff對答果位一定要係熟悉小朋友果位家長,全英語對答。另一位係陪小朋友玩下,有staff會埋黎傾幾句,最後會播歌仔一齊唱歌跳舞咁。所以真係衣著輕便為主,因要踎要跪。

最後有offer但無要,因為個人感覺外藉老師真係太international了,好似咩國藉都有咁。

[img align=left]http://img.photobucket.com/albums/v653/justinejustine/.jpg[/img]

回覆:torunpoland 的帖子

大、細仔有offer 都要。我以用家身分評分,100分,正正切合我家需要。

想問下如果得一位家長去得唔得?可否分兩次見老師同admin staff?

回覆:happyszesze 的帖子

Maybe you may ask your helper to go too, if u have one.

回覆:happyszesze 的帖子

我見到有媽媽婆婆二人組、媽媽工人二人組,當然鐵膽組是媽媽爸爸。

torunpoland 發表於 14-10-20 18:43
大、細仔有offer 都要。我以用家身分評分,100分,正正切合我家需要。

請問你是否將來打算讓大仔細仔讀國際學校? 所以揀呢間?
讀完是否要轉本地小學會有困難?

回覆:LittleSwallow 的帖子

我是打算讓小朋友讀國際學校。至於讀本地小學會否有困難,我不敢說有沒有。可想想考小學時,本地小學會收什麼的小朋友呢?

回覆:LittleSwallow 的帖子

我選這間,希望給孩子全英文的環境。中文留家說,返學(所有知識)都是英文。

回覆:丁丁aunty 的帖子

Hello 我想問你話太 international 係咩意思?我去交 form 見個 teacher list 全部係印度人既?

不好意思,幾天沒上來,遲咗覆

LittleSwallow , 我同torunpoland 想法有點相似,中文在家學,英文希望學校有比較完善的環境打好基礎

好多謝幾位媽媽詳細分享,而家對過程清晰好多。我打算自己見行政老師,老公負責陪小朋友去玩

祝大家面試順利!

宏福和思博同一日interview