用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教: 香港仲有小學係半日制的嗎? 國際學校小學都係全日 ...
go

請教: 香港仲有小學係半日制的嗎? 國際學校小學都係全日制? [複製鏈接]

新手媽媽, 希望有人可幫忙解答. THX THX!!
   1    0    0    0

bbnboot 發表於 14-10-17 23:24
新手媽媽, 希望有人可幫忙解答. THX THX!!
軒小,聖心

回覆:請教: 香港仲有小學係半日制的嗎? 國際學校小學都係全日制?

仲有衛理,華仁,聖心,聖保祿天主教,九龍區我唔熟,不過應該未來幾年都會陸續轉全日制,因政策已定,往後唔會再有半日制!

國際去到小學,就算早返早放,都吾係半日班。

homeuser 發表於 14-10-18 00:13
軒小,聖心
想問所指的聖心係咪沙田的"聖母無玷聖心"??  如是者, 呢間應該轉左全日了.

Jane1983  應該係講緊堅道果間  發表於 14-10-18 23:00
沙田友

引用:仲有衛理,華仁,聖心,聖保祿天主教,九龍

原帖由 sumchanma 於 14-10-18 發表
仲有衛理,華仁,聖心,聖保祿天主教,九龍區我唔熟,不過應該未來幾年都會陸續轉全日制,因政策已定,往後 ...
華仁已經轉咗全日,軒小唔記得今日定明年會轉全日

回覆 BearBear2004 的帖子

響到聽其他jm 講下年轉全日

回覆:yolayoha 的帖子

聖心係指港島個間

回覆:BearBear2004 的帖子

華仁不是2017先轉嗎?百福道新校舍都未起好,軒小今年一定未轉,如果出年轉,咁我都想知點轉?同埋轉去邊?

回覆 BearBear2004 的帖子

軒小下年轉全日

回覆:sumchanma 的帖子

住我樓下個小朋友讀華仁,我見佢以前返下午班,今年就晨早返學,我聽佢話轉咗全日咋…

另外軒小應該係原址+東院道新校舍,但我唔記得原本嘅上下午點分配…

回覆:請教: 香港仲有小學係半日制的嗎? 國際學校小學都係全日制?

Thx all !! 看來我仔無行了,因佢幾年後先讀小學,實行返全日班喇

bbnboot 發表於 14-10-20 12:37
Thx all !! 看來我仔無行了,因佢幾年後先讀小學,實行返全日班喇
係呀, 真係好討厭, 當年明明教署話轉全日之後, 下午做功課堂或課外活動, 等小朋友可以回家唔駛做功課, 自由活動, 但點知啲學校無理, 好多上埋堂, 又十幾樣功課, 搞到啲小朋友個個讀到好以人乾咁, 教署又無力, 所以响香港地, 指引係無用既, 咩都要執法, 指引學校唔跟教育局都無符。

vincat    發表於 14-10-21 11:25

我兩個姨甥讀衛理, 我家姐話仲未有聲氣話要轉全日喎, 上年定前年派過一問卷, 話政府有幅地比學校, 但好細的, 好似話大部份家長反對.之後冇再有新消息了.

引用:我兩個姨甥讀衛理,+我家姐話仲未有聲氣話要

原帖由 chanwendy 於 14-10-20 發表
我兩個姨甥讀衛理, 我家姐話仲未有聲氣話要轉全日喎, 上年定前年派過一問卷, 話政府有幅地比學校, 但好細的 ...
請問間學校係邊?謝謝

hannalam 發表於 14-10-20 15:13
請問間學校係邊?謝謝
北角

引用:住我樓下個小朋友讀華仁,我見佢以前返下午

原帖由 BearBear2004 於 14-10-20 發表
住我樓下個小朋友讀華仁,我見佢以前返下午班,今年就晨早返學,我聽佢話轉咗全日咋…

另外軒小應該係原址 ...
軒上留原校,軒下搬東院道!下年轉全日!

簽名被屏蔽

回覆:請教: 香港仲有小學係半日制的嗎

華仁仍是半日,未轉全日

回覆:請教: 香港仲有小學係半日制的嗎

不理的不是學校,是大部份家長
當年轉全日時,學校仍是上午上課、下午課外活動或做功課,慢慢地,社會上開始有家長不滿聲音,為什麼學生返學是玩或學興趣而不是學習?要學興趣家長可自己放學後報。
學校經不起家長過多的投訴,加上課程唔知點解變得多了深了,甚至要教深一年半年,學校才慢慢取消下午課外活動時間。

‹ 上一主題|下一主題