用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園之厚多士分享
樓主: kissobaby
go

學之園之厚多士分享 [複製鏈接]

回覆:學之園之厚多士分享

LH pn係咪直升k1?

引用:LH+pn係咪直升k1? +

原帖由 C.Humphrey 於 14-10-17 發表
LH pn係咪直升k1?

回覆:seaker 的帖子

我都係9月b呀!不過我估PN收的機會應該都幾微,唯有等出年報K1啦!不過我都會照賻後補嘅

Thx for your sharing

回覆:kissobaby 的帖子

我朋友個女就唔太想返學,太多功課,因人而異啦

引用:我寫呢篇野係想分享多d資料比大家,其實我

原帖由 kissobaby 於 14-10-17 發表
我寫呢篇野係想分享多d資料比大家,其實我小朋友已經讀緊LH,我冇著數。但有時見到一啲以偏概全或好概括既c ...

引用:我朋友個女就唔太想返學,太多功課,因人而

原帖由 samchan2179 於 14-10-18 發表
其實k3每日四至五樣 是想比小朋友適應小一 書寫練習對小一適應(如功課,测驗,默書)有莫太幇助 , 在幼稚園輕鬆環境下面对 , 仲好在小一先如夢初醒

引用:咁其實九月b係咪機會非常微,什至無機會?

原帖由 seaker 於 14-10-17 發表
咁其實九月b係咪機會非常微,什至無機會?要等下年做超級大b先得。。。但我成日覺得九月b做大b有啲唔抵。。 ...
Pn機會極微。可以出年考k1,唔駛做超大b

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+14-10-18+發

原帖由 Jessica_chung 於 14-10-18 發表
其實k3每日四至五樣 是想比小朋友適應小一 書寫練習對小一適應(如功課,测驗,默書)有莫太幇助 , 在幼稚園輕 ...
每個人有唔同想法,最重要係你自己buy 一樣功

samchan2179 發表於 14-10-18 22:51
每個人有唔同想法,最重要係你自己buy 一樣功
True.  I would have been furious if my son is given 5 homeworks a day at the kindergarten level.

引用:Quote:原帖由+ngerica+於+14-10-17+發表我

原帖由 keep-calm 於 14-10-17 發表
新界東、九龍中、甚至港島人都會考凱帆校;反而青衣校主要葵青荃+/-深井/屯門

...
有幾位朋友住九龍區考青衣校考唔到

引用:我朋友個女就唔太想返學,太多功課,因人而

原帖由 samchan2179 於 14-10-18 發表
K幾?暫時 K1 一日一樣功課,好簡單

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+14-10-18+發

原帖由 DevilPig 於 14-10-19 發表
K幾?暫時 K1 一日一樣功課,好簡單
K3 😩

samchan2179 發表於 14-10-18 11:54
Agreed!!真係因人而異,選自己覺得合適...就OK...

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+14-10-17+發表

原帖由 Penipony 於 14-10-17 發表
可以分享多D德育果部份嗎?謝謝
自理,獨立都係個d啦。有樣野幾想分享下係樸素:食品係最簡單既水,餅,冇cream蛋糕,keep住提家長唔好送禮物,唔好送蛋糕,唔好送小禮物比同學或老師。鼓勵物品再用。唔鼓勵太多物質獎品或享受。

學校去旅行,全家人包車,午飯同入埸費只係幾百蚊內攪掂,而且冇收多錢當生意咁做。學校冇乜野叫你買。校服全set幾百,我讀過一間要2000,LH平好多。

有不同既party都唔會另收費,亦都唔會有d fancy活動,同學之間少比較。

LH叫家長放學唔好迫自己小朋友上d唔鐘意既Playgroup ,真係好意外。有d名幼開到聲叫你放學進補。

kissobaby 發表於 14-10-19 02:41
自理,獨立都係個d啦。有樣野幾想分享下係樸素:食品係最簡單既水,餅,冇cream蛋糕,keep住提家長唔好送禮 ...

是的。 LHK 不是明星學校, 睇家長是否喜歡學校辦學理念。

引用:Quote:原帖由+Penipony+於+14-10-17+發表可

原帖由 kissobaby 於 14-10-19 發表
自理,獨立都係個d啦。有樣野幾想分享下係樸素:食品係最簡單既水,餅,冇cream蛋糕,keep住提家長唔好送禮 ...
你可以說這學校沒太多額外劏家長收費,但以他們學費水平,我不認為屬於樸素。

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+14-10-19+發表

原帖由 moonzinc 於 14-10-19 發表
你可以說這學校沒太多額外劏家長收費,但以他們學費水平,我不認為屬於樸素。

...
冇政府資助,要請net,要交租,全都要錢的。我唔係比較學費,但係沒有其他學習以外既「花臣」野,鼓勵生活簡單,少物質,教小朋友來講係樸素既。

再講,父母用錢提高學習質素同內容,唔代表學校教育唔可以樸素。

引用:Quote:原帖由+moonzinc+於+14-10-19+發表你

原帖由 kissobaby 於 14-10-19 發表
冇政府資助,要請net,要交租,全都要錢的。我唔係比較學費,但係沒有其他學習以外既「花臣」野,鼓勵生活 ...
基於本人經濟狀況,光是這程度的學費已無甚麼「樸素」可言。明白每間學校都有捧場客,只能說,見仁見智,實事求是。

引用:Quote:原帖由+kissobaby+於+14-10-19+發表

原帖由 moonzinc 於 14-10-19 發表
基於本人經濟狀況,光是這程度的學費已無甚麼「樸素」可言。明白每間學校都有捧場客,只能說,見仁見智,實 ...
其實一般有 net 教英普既幼稚園,學費都差唔多,况且 LH 雜費算少,但提供既親子遊戲教材,書本,算好多,小朋友好鍾意玩!

‹ 上一主題|下一主題