用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園之厚多士分享
go

學之園之厚多士分享 [複製鏈接]

成日聽人講「谷」、「語境好」、咩commercial 呀等等,太慨括啦。我想分享一下用家既資料。

(1)行政幾好:所有學校通告都upload哂上網,自己login自己個account就可以睇哂,網上reply。不過人有錯手,間唔中會有攪錯。唔出奇

(2)大概每星期都會upload小朋友上堂既相,幾十張到。不另收費!upload相既用意係等父母可以知道小朋友學校做乜,可以多溝通多溫習。

(3)網上有每一星期同大概每四星期既教學內容

(4)課程內容:唔係淨係得中文同英文,仲有數字,番學要做運動訓練大小肌肉,有唱歌,大量美勞,群體遊戲,snack time,toilet time,自由時間。有人話太谷唔平衡?大家自己諗

(5)net: 來自美國,加拿大或英國,口音幾好,唔係識講英文就當net。不過課程設計平均,英文程度不能同國際學校相比

(6)有人話谷到教到學生似robot...oh....我見到小朋友笑到好開心,勁開朗。上堂成日整美勞,有d玩玩具。唔係成日坐定定,雙手擺後面。

(7)規矩:好著重紀律排隊禮貌,同老師校長打招呼要雙手放後面,坐地雙手放大腿。不過係d相睇到,有時小朋友坐得幾hea,不過通常坐定定

待續

hppa    發表於 16-3-14 12:40
stacyhw    發表於 14-11-25 16:17
stacyhw    發表於 14-11-25 16:17
   148    0    1    0

回覆:學之園之厚多士分享

(8)德育:有briefing教埋父母點敎小朋友,點樣係屋企配合。例如少d物質,獨立,自理,有德育計劃鼓勵好品德發展。

(9)樸素:學校不准送禮,送食物送蛋糕。snack time 蛋糕係冇cream,只飲水,好鬼簡單。

(10)老師有溫柔既,有個樣惡既。都有愛心起碼我小朋友好鐘意佢地,成日提起。有人話油錯顏色比人喝罵罰企,鬧到個小朋友係學校幾個月都冇講一句説話?um.....如果係咁我小朋友成日油畫油錯色,又坐唔定咪死左?我小朋友仲健在,我見佢d同學仔都仲健在(老師冇鬧喎,有時仲有印仔鼓勵tim)

(11)教學材料自己設計,好齊全,有認字咭,有相應既公仔。有小遊戲材料係家中玩。

(12)PN已教phonics同認字(日常生活會遇到既)例如人日月男女。唔係淨係比你睇個字,push入腦。認一個字有美勞或遊戲去幫助,唔係死記。phonics 用letterland,小朋友勁唱。

(13)收費4xxx,雜費全年1600或3xxx....PN平d。冇乜其他野收錢

(14)課程算深,pn要認中文字,學phonics。學習範圍算闊,做父母要配合溫習,做父母不能太hea

(15)成日有function ,真係父母都忙爆,要有心理準備。

(16)英文程度不是close to native,想訓練自己小朋友變成外國小朋友咁,呢度應該唔得。English as second language,LH屬中上。如果有chinglish ,唔好賴老師啦,d老師都冇chinglish 。放學後自己要多加提點留意。

(17)學校會出notice比家長,通知你邊間小學有開放日,講座亦有面試班。有人覺得太result oriented。面對殘酷既小一面試,其實真係幾有用。鬼叫自己冇錢比佢讀d又free又有創意既國際學校咩

hppa    發表於 16-3-14 12:40
cpc608  Thx so much ;)  發表於 14-10-17 10:23

我寫呢篇野係想分享多d資料比大家,其實我小朋友已經讀緊LH,我冇著數。但有時見到一啲以偏概全或好概括既comment真係好想分享第二個角度比大家,等各位父母自己分析選擇,希望有用啦。

jenurbabe   thanks for your sharing!!  發表於 16-3-14 15:00
hppa    發表於 16-3-14 12:41
stacyhw  Nice to read :) Thanks kissoba   發表於 14-11-25 16:21

Support!我都係用家,好同意你嘅講法,我阿囡考到半龍學校,因為學之園各種優點,所以我哋放棄咗半龍,繼續讀學之園

多謝分享!

謝分享!

回覆:kissobaby 的帖子

我都係用家,認同你的說法,自己好滿意。

Thanks for your sharing! Very useful info

Thx for sharing!! 雖然我他唔係讀學之園,係其他學校既英普班,但我同意你所講。

謝分享, 請問多數收邊類學生, 我囡係好慢熱. 另外要填埋爸媽既中學小學, 係咪收世襲生多呢?

Thanks for sharing!

多謝分享。你講得好啱,唔係個個有能力俾小朋友讀又free又有創意嘅國際學校,面對香港殘酷社會,只可以咁樣裝備自己,好多家長都係迫不得已。希望有能力可以俾小朋友去國際嘅家長咪鬼成日彈啲本地學校啦,鬼唔知有錢使得鬼推咩!不喜勿插

Samuelqq 發表於 14-10-17 10:18
謝分享, 請問多數收邊類學生, 我囡係好慢熱. 另外要填埋爸媽既中學小學, 係咪收世襲生多呢? ...
so far....我知道起碼1/2既父母冇出自名校, 咩類型既學生都有,但老實講大多是1-5月出世...6-8月都有...超大B都有

Vickyblah 發表於 14-10-17 10:44
多謝分享。你講得好啱,唔係個個有能力俾小朋友讀又free又有創意嘅國際學校,面對香港殘酷社會,只可以咁樣 ...
我有錢都唔會讀國際學校,我覺得中文好緊要

學校唔係完美架,可能有人有小許不同既經驗。我覺得可以分享,但唔好為左支持自己既論點,睇唔到其他野,唔好一味攻擊數臭。咁,對任何一間學校都唔公平!一年有一千幾百個application ,攪錯野真係可以明白。但一句行政混亂,真係白費學校既心機。亦誤導左有興趣既家長。

如果覺得課程緊密或其他原因就斷定學校係push d 野入腦,忘記左學校做左好多野令學習有趣味。真係好唔公道!

學校可能唔適合自己既小朋友,但keep住去誇張詆毀,我覺得唔係一個好榜樣

回覆 kissobaby 的帖子

THX明白了. 我囡係一月, 希望入到啦. 我去左兩年OPEN HOUSE好喜歡

一班幾多人?是否不適合坐唔定,比較活躍的小朋友?

引用:謝分享,+請問多數收邊類學生,+我囡係好慢熱

原帖由 Samuelqq 於 14-10-17 發表
謝分享, 請問多數收邊類學生, 我囡係好慢熱. 另外要填埋爸媽既中學小學, 係咪收世襲生多呢? ...
我同老公都係讀屋村中小學,所以應該冇關係

引用:一班幾多人?是否不適合坐唔定,比較活躍的

原帖由 貝珠 於 14-10-17 發表
一班幾多人?是否不適合坐唔定,比較活躍的小朋友?
阿囡間分校,PN一班28人,K1一班29人

‹ 上一主題|下一主題